reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Připravuje Microsoft Xbox Next pro 4K, 240 FPS a to za 400 USD?

2.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Připravuje Microsoft Xbox Next pro 4K, 240 FPS a to za 400 USD?
Společnosti Microsoft a Sony by už měly být hluboko uprostřed příprav nové generace herních konzolí, které nastoupí za Xbox One a PS4. V případě Microsoftu má jít o hned dvě zařízení, a to Anaconda a Lockhart. Co o nich můžeme říci?
Microsoft sám nepotvrdil, že by si měl chystat cokoliv jako Anaconda a Lockhart, a tak nám zbývají nezaručené informace, že jde jednak o novou hi-end herní konzoli a v druhém případě pak o levnější zařízení určené především pro hraní streamovaných her, jejichž grafika bude vykreslována v cloudu. 
 
 
O těchto produktech se bavili na GamingBolt s analytikem Michaelem Pachterem, který se specializuje na herní průmysl. Právě ten předpokládá, že Lockhart bude levná konzole za cca 100 dolarů, která bude určena spíše pro streamování a pak tu bude Anaconda s cenou cca 400 dolarů a ta už má být schopna nabídnout rozlišení 4K a 240 FPS plus podporu virtuální reality. 
 
Nad tím se nepřekvapivě pozastavují na serveru Extremetech, kde autor říká, že pokud Microsoft takovou Anacondu skutečně uvede na trh, svůj článek vytiskne a na YouTube zveřejní, jako ho sní. Operuje ale s tím, že Anaconda má být schopna nabídnout oněch 240 FPS právě v rozlišení 4K, ale Pachter to zrovna explicitně neříká. Ten mluví o "podpoře 4K, 240 FPS a virtuální reality". To může znamenat, že oněch 240 FPS bude určeno právě pro virtuální realitu, kde je důležitá právě vysoká snímkovací frekvence plus krátká odezva. Takové hry mohou však mít mnohem méně složitou grafiku a v případě hlavních AAA titulů by to mohlo být už 4K při 60 FPS. 
 
Lze ale souhlasit s tím, že snímkovací frekvence 240 Hz v rozlišení 4K, která by byla využitelná v běžných hrách je nesmyslná. To by daná konzole musela mít obrovský výkon, jaký dnes nedokáže poskytnout ani ta nejlepší grafická karta, která je k dispozici. Konzole jsou přitom pochopitelně svázány také spotřebou a ani 7nm technologie by nemohla zajistit takovou efektivitu, aby se spotřeba udržela pod 200 W. Navíc by byl zapotřebí i televizor, který dokáže zajistit opravdovou 240Hz obnovovací frekvenci. 
 
Uvidíme tak, na co budou cílit nové konzole. Samotní konzolisté by jistě uvítali, kdyby se už nemuseli spokojovat s uzamknutými 30 či dokonce jen 25 snímky za sekundu a koukali se alespoň na plynulých 60 FPS. Na to už výkon stačí i v rozlišení 4K, takže lze počítat spíše s tímto a pak je otázka, jak tomu bude s podporou virtuální reality. Na tu z obou konkurentů zatím vsadilo pouze Sony a Microsoft zatím vyčkává a možná si něco chystá. Na druhou stranu také může už dlouho sledovat, jak VR obecně paběrkuje na okraji zájmu. 


reklama