Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Profi monitor Samsung ViewFinity S80TB přináší Thunderbolt 4

16.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Profi monitor Samsung ViewFinity S80TB přináší Thunderbolt 4
Samsung představil další nový monitor v řadě ViewFinity, model S80TB. Novinka se chlubí vysokou barevnou přesností a nově dostává dokonce dvojici portů Thunderbolt 4. Zajímavostí je i ethernetový port a podpora řetězení.
Před čtvrt rokem představil Samsung nové monitory ViewFinity S8 (S80PB), které nyní dostávají další model S80TB. Ponechává si např. nepříliš tradiční ethernetovou přípojku (RJ-45), díky čemuž dodá drátové síťové připojení např. notebooku, přičemž jednou ze změn je náhrada standardního USB-C rozhraním Thunderbolt 4. Tyto porty jsou zde dva, k dispozici je pak i DisplayPort 1.2 a HDMI 2.0, nechybí ani trojice USB 3.0. Jde o 27" monitor s panelem IPS, který má vysoké rozlišení 4K (3840×2160 pixelů) s typickým jasem 350 nitů. Statický kontrast dosahuje tradičních 1000:1, je podporována technologie HDR10 a odezva činí 5 ms GTG. Není to tedy rozhodně herní monitor, což dosvědčuje i obnovovací frekvence 60 Hz, přesto má však Game Mode. Mířen je spíše na profesionály, které chce oslovit 10bitovými barvami (1,07 mld. barev) a vysokou barevnou přesností.
 
Samsung ViewFinity S80TB
 
Monitor má zabudované reproduktory. Je výškově nastavitelný ve 120mm rozsahu a podporuje montáž na zeď (VESA 100×100mm). Téměř samozřejmostí je dnes PiP a PbP, ne až tak obvyklá je možnost řetězení monitorů (díky Thunderboltu 4 se 40 Gbps, ten navíc podporuje až 90W PD). Cena novinky byla stanovena na 650 USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.