reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm Immersive Home Wi-Fi 7 Platforms přinese až 5,8 Gbps na zařízení

18.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm Immersive Home Wi-Fi 7 Platforms přinese až 5,8 Gbps na zařízení
Qualcomm chce do domácích sítí přinést revoluci v podobě svého systému Wi-Fi 7 Immersive Home Platforms. Díky Wi-Fi 7 by měla zařízení nabízet tak vysoké přenosové rychlosti, že i většina kabelových spojení nebude stačit. Teoreticky.
Společnost Qualcomm uvádí nový systém Wi-Fi 7 Immersive Home Platforms, který má domácnostem přinést opět o něco rychlejší Wi-Fi. Díky modulární architektuře i systému Qualcomm Multi-Link Mesh má novinka nabízet přenosovou kapacitu 10 Gbps při 6 streamech (tri-band 2+2+2 v případě Immersive Home 326 Platform) nebo dokonce 20 Gbps při 10 streamech (tri-band 2+4+4 u Immersive Home 3210 Platform). Firma dále hovoří o 75% zkrácení latencí, což jistě také přijde vhod.
 
Qualcomm Immersive Home Wi-Fi 7 Platforms
 
Multi-Link Mesh má zajišťovat dynamickou správu, výběr a agregaci všech tří pásem 2,4 GHz, 5 GHz a 6 GHz. Máme tu podporu 240MHz kanálů v 5GHz pásmu spolu s modulací 4K QAM, což má přinést o 80 % vyšší kapacitu ve srovnání s Wi-Fi 6. U 6GHz pásma budou k dispozici 320MHz kanály a až o 140 % vyšší kapacita oproti Wi-Fi 6E. Pokud jde o max. rychlost pro jedno zařízení, zde se hovoří o 5,8 Gbps, což přesahuje nejen klasický gigabitový Ethernet, ale i 2.5GbE a teoreticky i 5GbE. Otázkou pochopitelně budou praktické výkony, které patrně nebudou dosahovat teoretických hodnot. Ty mohou být hodně ovlivněny zarušeným prostředím, proti čemuž by měly bojovat technologie Wi-Fi 7 Multi-Link a Adaptive Interference Puncturing.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama