reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon RX 7900 XT s 500W spotřebou, přichází doba grafických otesánků?

3.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Radeon RX 7900 XT s 500W spotřebou, přichází doba grafických otesánků?
Už dlouho se mluví o tom, že příští generace grafických karet AMD a NVIDIA budou velice výkonné, ale také velice náročné na energii. O tom leccos vypovídá i nový 600W napájecí konektor i názory leakerů.
Známý Greymon55 se včera vyjádřil ve smyslu, že musí poupravit svůj pohled na věc a že by příští hi-endový Radeon od firmy AMD mohl mít 500W i vyšší spotřebu. Za tímto přesvědčením dle dalších tweetů stojí především to, že už NVIDIA si má dovolit značně zvednout spotřebu čipů své generace Ada Lovelace, respektive ta má být vyšší, než bylo očekáváno, a AMD by tak mohlo příslušně reagovat. 
 
 
To dává smysl, neboť AMD se samozřejmě nebude omezovat a jen se koukat, jak NVIDIA na trh vypouští výkonné a energeticky náročné karty. Logicky by se měli i v radeonové divizi sami odvázat a vyhnat spotřebu Radeonů na podobnou úroveň, aby mohli konkurovat jejich výkonem.
 
K tomu všemu tu pak máme i nově odhalené napájecí konektory pro karty s PCIe 5.0, které zvládnou až 600 W. Jde o stejné provedení, jaké má NVIDIA na svých vlastních kartách generace Ampere, čili ta s takovým standardem počítala už dopředu. 
 
Nikde samozřejmě není uvedeno, že oněch 600 W bude zapotřebí hned, ovšem pokud ne v bezprostředně nejbližších generacích, pak v těch dalších už ano, ale vzhledem k tomu, co říkají leakeři, lze opravdu sázet na výrazné zvýšení spotřeby hi-end grafických karet generací Lovelace a RDNA3. 
 
Přichází totiž i jedna významná změna, a sice nástup prvních karet založených na MCM GPU, čili na grafických čipech tvořených dvěma či více samostatnými kousky křemíku spojenými moderními technologiemi v rámci stejného pouzdra. Právě tato skutečnost umožní firmě AMD a NVIDIA něco, co dosud nemohly, a sice vytvořit GPU, jehož velikost (a z ní vyplývající výkon i spotřeba) už nebude striktně záviset na tom, jak velké čipy si mohou dovolit nechat vyrábět. 
 
Jde tak o čipletový či dlaždicový přístup překračující překážky dané velikostí fotomasek, výtěžností a celkovou složitostí návrhů čipů a příslušnými náklady. A stejně jako by AMD mohlo bez čipletů jen těžko vyrobit procesory jako Threadripper, dosud bylo omezeno v rozletu i v případě GPU, takže v příštím roce budeme moci sledovat, kam to povede. 


reklama