reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi 4 má problémy s přehříváním, částečně je řeší nový firmware

3.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Raspberry Pi 4 má problémy s přehříváním, částečně je řeší nový firmware
Nedávno se překvapivě dostaly na trh minipočítače Raspberry Pi 4, které nabízejí oproti předchozím verzím podstatně vyšší výkon. Jak se ale také ukázalo, ten přišel za cenu vysokých teplot způsobujících jeho škrcení. 
Raspberry Pi 4 jsou vybaveny procesorem se čtyřmi Cortex-A72 na 1,5 GHz a ten musel, jak ukazuje následující graf, už po pár minutách zátěže sahat k umělému škrcení svého výkonu, čili jeho takt klesal na 1 GHz, aby se teplota udržela přinejhorším na hranici 80 °C. 
 
 
 
Raspberry Pi Foundation si tohoto problému byla vědoma a zatím přišla s alespoň částečným řešením, které, jak graf také ukazuje, škrcení výkonu nezabrání. Pouze ho oddálí a to je také méně časté. Překvapivě však jde o update firmwaru pro VLI VL805, což je USB kontroler. Ten využívá k napojení na SoC linku rozhraní PCI Express, díky čemuž nabízí podstatně vyšší propustnost než rozhraní na předešlých Pi, ale za cenu vysokého odběru. Ten byl nyní díky novému firmwaru snížen, což srazilo také tvorbu odpadního tepla. 
 
 
To je také velice dobře vidět při srovnání snímků nového Raspberry Pi 4 v zátěži natočeného termokamerou. Nahoře můžeme jasně identifikovat zahřátý VL805, který je na snímku dole výrazně chladnější, což prospívá i samotnému SoC a jeho okolí. 
 
 
S novým firmwarem se tak první známky škrcení výkonu oddálily z času 3:43 po zatížení počítače na 5:21. Jde pak také o to, jak dlouho musí SoC zůstat na sníženém taktu a samozřejmě i o celkovou spotřebu. Ta se s původním firmwarem pohybovala mezi 3,8 až 7,9 W včetně připojených periferií a monitorem na HDMI. Poté trošku spadla na 3,4 W až 7,6 W. 
 
I tak tedy bude vhodné zajistit především pro SoC alespoň nějaké pasivní chlazení, pokud někdo hodlá je často a dlouze zatěžovat. Dle zdroje se nový firmware pro USB kontroler ještě stále testuje, ale měl by být už brzy vypuštěn na veřejnost. Společně s tím přijdou i další opravy či vylepšení, jako je t řeba PXE boot pro umožnění bootování ze síťového serveru bez instalované karty micro SD a také USB boot pro bootování z externího úložiště, a to opět bez nutnosti využít kartu. 
 
 


reklama