Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi 4 mají chybně implementovaný port USB-C

11.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Raspberry Pi 4 mají chybně implementovaný port USB-C
Nadace Raspberry nedávno překvapila tím, že na trh vyslala neočekávaný Raspberry Pi 4, který se nakonec ukázal jako produkt, který by snesl ještě chvíli vývoje a testování. Po problémech s přehříváním tu je jeho implementace USB-C. 
Raspberry Pi 4 nedávno zaujal svou schopností se zakrátko přehřát, což ale lze poměrně snadno vyřešit, pokud si nainstalujeme novější firmware a ještě nejlépe i menší pasiv na SoC. V případě problémů s konektorem USB typu C už jde o chybu v designu, ovšem ani zdaleka to také není neřešitelný problém. 
 
 
USB-C dokáže na rozdíl od předchozích starších verzí mnohem více. Umí přenášet obrazová i zvuková data a rovněž energii pro napájení, respektive výrazně více energie než předchozí verze USB. Raspberry Pi 4 právě přešel z konektoru Micro USB na USB-C, který je využit právě pro jeho napájení, ale jak se ukázalo, to nefunguje se všemi kabely a není to jejich chyba, nýbrž chyba vývojářů z nadace Raspberry. 
 
Nový počítač od Raspberry Foundation má ve výbavě za stále stejnou cenu 35 dolarů mnohem výkonnější čip Broadcom BCM2711 se čtyřmi Cortex-A72 na 1,5 GHz, který dokáže dekódovat i 4K videa při 60 FPS (HEVC/H.265), podporuje OpenGL ES 3.0 a najdeme tu také už rozhraní USB 3.0 namísto 2.0. 
 
Netrvalo dlouho, aby se však ukázalo že použitý konektor USB-C nefunguje se všemi kabely, ačkoliv jde v jeho případě pouze o napájení. Některé dodávají energii bez problémů, ale po zapojení pomocí jiných se počítač nezapne a že jde o otevřený hardware s dostupnými informacemi o zapojení jednotlivých komponent, takže zde máme to, jak je zapojen USB-C POWER IN. 
 
 
USB-C má dle specifikací dva piny CC a každý z nich by měl být zapojen přes vlastní 5,1kΩ odpor. Jak je ale dobře vidět, oba jsou zapojeny na jeden a ten samý odpor. Mnohé kabely pro USB-C však nejsou jen prosté vodiče s konektory. Vybaveny jsou také čipy, které mají za úkol detekovat schopnosti zařízení, na něž jsou připojeny a jde zvláště o takové, které jsou schopny přenášet dost energie pro napájení notebooků či monitorů. Takový kabel pak ale detekuje Raspberry Pi 4 ne tak, že by mu měl dodávat energii, ale jako audio příslušenství, takže v takovém případě napájení nebude fungovat. 
 
Řešení je však snadné. Stačí pro napájení počítače využít nějaký levný kabel pro USB-C, čili nějaký hloupý, který nebude moci řešit to, k čemu je zapojen. Nadace Raspberry má v nabídce vlastní i s adaptérem, jenž bude fungovat zcela jistě a lze také očekávat, že implementace rozhraní USB-C na Pi 4 bude dána do pořádku, ale to se nezařídí hned.