reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 3 v testu: nová definice low-endu

27.7.2017, Jan Vítek, recenze
AMD Ryzen 3 v testu: nová definice low-endu
AMD už konečně vysílá na trh také poslední skupinu úvodní generace procesorů Ryzen, která čítá pouze dva modely: 1200 a 1300X. Oba si dnes můžeme vyzkoušet a podívat se na to, co nám nabídnou.

Přetaktování procesorů Ryzen 3

 
Na úvod této kapitoly je třeba říci, že ani zde jsme se nevyvarovali záhadných potíží, které pokusy o přetaktování značně znepříjemnily a šly nad rámec obvyklého nebezpečí, že nějaké nastavení už procesor opravdu nezvládne a jediným východiskem je reset BIOSu. 
 
Ryzen 3 1200 na výchozí nastavení
 
Šlo spíše o to, s čímž jsme se setkali už dříve v testech Ryzen 5 a Ryzen 7, čili o nerespektování nastavení BIOSu, který byl pochopitelně té nejnovější verze s AGESA 1.0.0.6. Jeden příklad za všechny: při pokusech o zvyšování frekvence jsem došel do bodu, kdy už bylo třeba vyzkoušet i vyšší napětí procesoru. Nastavil jsem tedy zkušebně +0,05 V a jaké bylo překvapení, když systém rázem začal ignorovat zvolený násobič a utility ukazovaly nehledě na nastavení stále 15,5x, čili hluboce podtaktovaný procesor, zatímco BIOS ukazoval správný násobič i takt procesoru. 
 
Ryzen 3 1300X na výchozí nastavení
 
Tak a teď si to spojme s tím, že utility nám občas lžou a neudávají správné takty a máme tu rázem dvě možnosti: BIOS nastavuje špatný násobič, ačkoliv ukazuje správný, nebo ukazuje správný násobič a naopak operační systém je z toho zmatený. To se dá celkem snadno odhalit krátkým výkonnostním testem, který ukázal na první možnost. Procesor opravdu byl po nastavení mírně zvýšeného napětí vlivem násobiče 15,5x značně podtaktován a pak už se nabízí poslední otázka: jak s tím prosím pěkně souvisí ono napětí? 
 
Ukazuje se bohužel, že AMD dosud nemá s výrobci desek vyřešeny některé základní věci týkající se platformy Ryzen, ačkoliv jistou snahu jim upřít nelze. Například dodané paměti spolehlivě pracovaly na 3200 MHz (k dispozici jsme měli dvě sady od GeIL) a sestava byla celkově stabilnější než při testování procesorů Ryzen 7, kdy už pomalu útočila na mé duševní zdraví. Pokud se ale chcete pokoušet ladit svůj Ryzen nad rámec toho, že v BIOSu zvýšíte násobič a u pamětí zapnete nějaký profil, je třeba se připravit na to, že mohou nastat podobné potíže postrádající logiku. 
 
V našem případě měly tyto potíže naštěstí poměrně jednoduché řešení. Namísto konkrétního napětí stačil v další kolonce nastavit jeho přírůstek (offset) a nastavení násobiče už odpovídalo.
 
 

Ryzen 3 1300X: očekávatelný výsledek

 
Tento výkonnější procesor byl logicky i lepším kandidátem na přetaktování, a tak jsem své snahy chtěl zaměřit především na něj, ovšem jeho kamaráda jsem také nezanedbal, však jeho výchozí takt 3,1 GHz přímo vybízí k tomu vyzkoušet, co ještě zvládne. 
 
Dopředu je třeba říci, že AMD nevyslalo na trh procesory, od nichž můžeme očekávat vyšší takty při overclockingu než od Ryzen 5 či Ryzen 7, což mohu tvrdit na základě zkušeností s dnes testovaným párem. To snad jen kdyby někoho napadlo, zda se firma GlobalFoundries za těch několik měsíců nezlepšila ve výrobě a nezačala produkovat jádra, která zvládnou více než 4 či 4,1 GHz při rozumném přetaktování. 
 
Toto rozumné přetaktování zahrnuje zvýšení napájecího napětí na 1,45 V, pokud vůbec bude třeba a vyplatí se. V recenzích se snažím najít spíše takové nastavení, které bude vyvážené z hlediska výkonu i spotřeby, a to rozhodně nepočítá s výrazným zvyšováním napětí. Pro Ryzen platí, že jde takto získat takty právě 4 či 4,1 GHz bez výrazně zvýšené spotřeby a nutnosti využít výkonný chladič. 
 
Ryzen 3 1300X je procesor, jehož základní takty 3,5 až 3,9 GHz s využitím XFR napovídají, že by mohl zvládnout i takty nad 4 GHz. Skutečně se dostal na 4,1 GHz s tím, že bylo třeba jen zvednout offset napájecího napětí o 0,125 V, což ani moc nezvýšilo spotřebu. Zkusil jsem poté i 4,2 GHz, ale v tomto případě byl systém nestabilní i při výrazném navýšení napájecího napětí, takže jsem zůstal na i tak velice pěkných 4,1 GHz. Nutno dodat, že při těchto pokusech jsem už konečně nemusel brát ohled na paměti, které byly prostě nastaveny díky profilu na 3200 MHz a bylo. 
 
 

Ryzen 3 1200: taktovat se vyplatí

 
Tento procesor s výchozí frekvencí 3,1 GHz při zatížení všech jader se ukázal jako ještě zajímavější pokusný králík pro taktovací pokusy. Však koho by nezajímalo, zda se tento čtyřjádrový kousek v ceně jen 109 USD (cca 2700 Kč) nedokáže dostat na takt 4 GHz? 
 
V našem případě to bohužel nezvládl, i když byl s napájecím offsetem +0,25 V už v systému zdánlivě stabilní. Nicméně po zatížení všech jader se ihned složil, a tak následovalo snižování taktů. AMD umožňuje měnit násobit po krocích 0,25, a tak není žádný problém postupovat po 25 MHz a ukázalo se, že stačilo snížit takt jen na 3,95 GHz a Ryzen 3 1200 byl rázem stabilní i v Prime95 a dostal se na jednovláknový výkon podstatně dražšího modelu 1500X a ve vícevláknovém je ještě mnohem lepší. Co se týče teploty, ta se po přetaktování v plné zátěži právě pod Prime95 držela na 57 °C, a to díky chladiči Noctua NH-U14S. Takovou práci by tak zvládl i nějaký slabší a levnější. 
 
Právě Ryzen 3 1200 se tak stává novým horkým kandidátem pro levné sestavy, jejž si budete moci dobře vyladit a vyhnat na takty podstatně dražších modelů. A to prosím za cenu, za kterou od Intelu získáme dvoujádrové Pentium s Hyper-threadingem na 3,7 GHz a pokud budeme chtít Core i3 s vyšším taktem, musíme si připlatit, ale zůstanou nám jen dvě fyzická jádra. 
 
Pokud bychom tak chtěli od Intelu srovnatelný procesor s tím, co nabízí přetaktovaný Ryzen 3 1200, pak bychom sáhli po Core i5-7600 (4 jádra, bez HT, 3,5 - 4,1 GHz), který však má cenovku 213 dolarů. Můžeme namítnout, že Ryzen se mu vyrovná právě jen jako přetaktované CPU, ovšem právě o to jde. AMD nám přetaktování umožní, zatímco Intel má tuto možnost schovanou jen pro několik málo vybraných procesorů. 
 
 

Výkon přetaktovaných procesorů

 
A nyní už se podíváme na to, co nám vůbec přetaktování procesorů Ryzen 3 přinese. 
 

 
První test ukazující zvýšení jednovláknového výkonu hovoří za vše. Ryzen 3 1300X se tak moc nezlepšil, ovšem v případě Ryzen 3 1200 jde o velice výrazný rozdíl, který tento low-endový model dostal na úroveň procesoru Core i5 6600K. 
 
Pak tu máme vícevláknový výkon, kde se oba procesory výrazně zlepšily a Ryzen 3 1300X se dostal na úroveň modelu Core i7 4770K a stíhá moderní Core i5-7600K a Ryzen 3 1200 je už dokonce o více než 1000 bodů lepší než Core i5 6600K. 
 
Svůj velký význam mělo přetaktování slabšího z Ryzenů i ve hrách, jak ukázal test Resident Evil 6, v němž se zlepšil o pěkných pár tisíc bodů. Jak to ale všechno poznamenalo spotřebu? 
 
V případě zátěže jednoho procesoru to nebylo vůbec nic strašného, a to navzdory zvyšování napájecího napětí. On si totiž systém sám zvedá napětí na podobné úrovně, když s procesory pracuje technologie XFR, takže není divu, že rozdíl není velký. Projeví se ale více v celkovém zatížení. 
 
 
Tady už jde o podstatný nárůst spotřeby zvláště u procesoru Ryzen 3 1200, v jehož případě jsme museli nastavit vyšší napětí než u Ryzen 3 1300X. Dá se ale tvrdit, že pořádná porce výkonu navíc za oněch 30 W vyšší spotřeby rozhodně stojí. 
 
Nechci vynášet soudy na základě taktování pouhých dvou kusů, ale vypadá to, že z tohoto hlediska se procesory Ryzen 3 firmě AMD opravdu povedly a jsou horkými kandidáty pro levnější PC, z nichž si jejich majitelé budou chtít vymáčknout maximum.  
reklama