reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec Scorpion II: RGB podsvícení + dálkový ovladač

20.12.2018, Jan Vítek, recenze
Chieftec Scorpion II: RGB podsvícení + dálkový ovladač
Chieftec si po první verzi Scorpionu připravil také druhou, která již nemá ve výbavě displej pod předním skleněným panelem, ale zato přichází s rovnou čtyřmi RGB ventilátory. Podívejme se tak na to, v čem se nový Scorpion II liší.
Kapitoly článku:
Interiér skříně Chieftec Scorpion II se nezměnil ani v nejmenším, takže se do něj jen zběžně podíváme a posunem se dál. Scorpion patří mezi modely, které svůj interiér rozdělují na dvě oddělené komory. Ta horní je zde naprosto volná a prázdná, aby skrz ni mohly foukat ventilátory a proud jejich vzduchu nic neomezovalo. Pak je tu spodní komora, či spíše tunel, kde je jednak pozice pro napájecí zdroj a vedle toho pak i pár pozic pro pevné disky.  
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Výhoda tohoto uspořádání je, že se do skříně vejdou i velice dlouhé karty i velké a tlusté radiátory vodního chlazení. Dnes už není důležité a ani "in" mít v desktopové skříni 8 či více diskových pozic. Jednak tu máme NAS a Cloud, pak jsou k dispozici vysokokapacitní HDD a jejich potřebu snižují také moderní SSD a to i ve formátu M.2, pro nějž už není třeba žádná pozice, kterou dokáže nabídnout počítačová skříň.
 
 

Novinky v Chieftec Scorpion II 

 
Co se týče ventilátorů, těm bude sloužit systém označovaný v manuálu jako DF-906, který umí ovládat podsvícení i otáčky, a to s využitím dálkového ovladače. Na PCB sice můžeme vidět rádiovou anténu, přičemž samotný ovladač je ještě vybaven IR diodou. Využívá se však rádiové rozhraní (frekvence 433,92 MHz, dosah až 30 m), takže nemusíme na skříň přímo mířit jako klasickým dálkovým ovladačem. 
 
 
PCB má vespod napájení a po stranách pak šestipinové konektory pro napájení a řízení RGB LED ventilátorů. Nahoru můžeme ještě připojit LED pásek, a to je vše. Dva ventilátorové konektory jsou tak ještě volné, ale nelze počítat s tím, že na ně snadno zapojíme jakýkoliv model. Buď si koupíme přímo takový, který to umožní, nebo bude třeba bastlit. 
 
Co se týče řízení otáček, to se provádí regulací napětí, ne pomocí PWM, a to v rozmezí 7 až 12 V a výchozí je 9 V. Maximální odběr je pak 2,5 A při 12 V. 
 
V případě podsvícení je to už složitější, protože je zde celkem 9 statických režimů a rovnou 20 dynamických. Jde prostě o různé využití a míchání barev, které tady ani nebudeme popisovat, protože skutečně nevím, jak by šlo popsat efekty zvané Tai Chi Yin Yang, což by tedy možná ještě šlo, ale v případě "Heaven - Dog eats month mode" nebo "Double - Dragons phagocytosis" už opravdu netuším. Nicméně všechna čest pro vývojáře, kteří dokázali pomocí RGB diod napodobit dvojitou dračí fagocytózu, to se opravdu nepovede každý den. Asi pak i sami tušíte, na jaké úrovni srozumitelnosti je celý manuál a mimochodem, i v německé verzi máme Doppel-Dragons Phagozytose a pouze překladatel do polštiny se zcela správně tyto perly ani nepokoušel přeložit. 
 
 
Prostě jde o všemožné světelné efekty, jejichž výběr můžeme nechat na automatice, když na ovladači stiskneme červené tlačítko AUTO. Pro nastavení otáček ventilátoru ale kupodivu neslouží modrá tlačítka SPEED (ta jsou pro nastavení rychlosti dynamických efektů), ale žlutá s piktogramem slunce, která by evidentně měla být spíše pro nastavení jasu. Tlačítka W, R, G a B nám nastaví statické podsvícení odpovídajícími barvami a zelená tlačítka MODE prostě přepínají mezi efekty. Pokud tak má někdo skutečně náladu si hrát s RGB podsvícením ventilátorů své skříně, pomocí tohoto systému si může dostatečně vyhrát. 
 
 
Nicméně v dnešní době by řada lidí ocenila také možnost synchronizace podsvícení s ostatními komponentami a řízení pomocí základní desky nebo nějakého kontroleru a v důsledku pak softwarově. Pak bývá možné, aby podsvícení reagovalo na denní dobu, hudbu nebo třeba zátěž počítače a má to větší smysl než jen mačkání tlačítka a vybírání z desítek efektů. Dálkový ovladač by se pak dal použít i jiným způsobem, třeba pro probouzení a uspávání počítače. Vypínač na něm sice je, ale ten zde slouží jen pro spárování ovladače se základnou a když na to tak myslím, mezi funkce ovladače ani dostupné režimy nepatří jedna podstatná maličkost: úplně vypnout podsvícení ventilátorů. 
 
Co se však stane, když dálkový ovladač ztratíme, nebo zničíme? Když neseženete nový, tak smůla, na povrch skříně nejsou vyvedena žádná tlačítka ani pro základní ovládání otáček či podsvícení. Opět si vezmeme na pomoc manuál, který ukazuje, že na opačné straně PCB ovládacího modulu jsou spínače, a to tři. Dva slouží pro nastavení napětí ventilátorů, čili řízení jejich otáček a jeden pro nastavení podsvícení. Když jsem ale modul odšrouboval, spínače na něm nebyly a soudě dle stavu povrchu byly až po výrobě dodatečně a poněkud nešetrně odstraněny. To očividně kvůli tomu, že pak by nebylo možné modul přišroubovat na tray, takže je zřejmé, že ten byl původně vyroben pro jiný produkt.
 
To je vše, čím se nový Scorpion II od starého liší a je skutečně třeba rozlišovat nový a starý, protože původní Scorpion už dle Heureky v našich obchodech nenajdeme. Někdo si tak asi uvědomil, že jeho čelní displej přece jen nebyl kvůli svým omezeným funkcím žádné terno a šlo, jak jsem uvedl v závěru recenze dané skříně, o promarněnou příležitost.

reklama