reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM MasterCase MC600P: originalita nevymřela

22.3.2018, Jan Vítek, recenze
CM MasterCase MC600P: originalita nevymřela
Cooler Master MasterCase MC600P je nová skříň stavící na celém konceptu Master a modulárním systému FreeForm. Můžeme tak opět očekávat model nabízející řadu možností pro přizpůsobení, který se bude hodit i pro vysoce výkonné počítače.
Kapitoly článku:
Cooler Master označuje svou MasterCase MC600P jako skříň s čistým a nenápadným designem, který je však funkční a především přizpůsobitelný s využitím modulárního systému FreeForm. Pod ním Cooler Master nabízí různé doplňky k zakoupení, jako jsou třeba dodatečné šachty pro SSD a HDD a pak jde i o to, že tyto doplňky a obecně řečeno skříňové komponenty nemusí být uvnitř jen na jednom fixním místě, ale mohou se různě přesouvat.
 
 
To už jsme ale měli šanci poznat díky skříním jako MasterCase Pro 3 či původní MasterCase Pro 5, kterou Cooler Master odstartoval svou novou éru. Tyto skříně mohou využívat stejné doplňky, pokud se v nich najde potřebné místo a zde to nebude jinak. Vedle věcí spojených s doplňky také nabízí samotná skříň své možnosti konfigurace, do čehož spadá třeba odstranění přepážky mezi napájecím zdrojem a základní deskou. 
 
 
Skříň k nám dorazila v typickém černo-fialovém obalu, který svou velikostí a hmotností předznamenal, že tu máme slušného macka.  
 
Model
Cooler Master MasterCase MC600P (MCM-M600P-KG5N-S00)
Celkové rozměry
544 x 235 x 548 mm (H x Š x V)
Hmotnost
13 kg
Materiál
SECC, sklo, plast
Kompatibilita
E-ATX (max. 12 x 10,7"), ATX, Micro-ATX, Mini-ITX
procesorový chladič max. 190 mm vysoký
délka karet až 296 mm (412 mm bez HDD klece)
Šachty
2x 5,25"
4x 2,5"/3,5"
2x 2,5"
Přední I/O panel
2x USB 3.0 typ A
2x USB 2.0 typ A
2x audio
Sloty
7x
Chlazení
přední 3x 140mm ventilátor (1x 140mm @ 1200 RPM nainstalovaný)
1x zadní 120/140mm ventilátor (1x 140mm @ 1200 RPM nainstalovaný)
2x vrchní pozice pro 120/140mm ventilátor
vodní chlazení: až 360mm vepředu
až 280mm nahoře 
120/140mm vzadu
 
 
Rozměry 544 x 235 x 548 mm ukazují na velkou skříň, která se se svými 13 kilogramy slušně pronese, a tak pro časté cestování rozhodně vhodná nebude. Na této hmotnosti se jistě bude značně podílet i levá bočnice vyrobená z temperovaného skla. 
 
Cooler Master udává kompatibilitu se základními deskami formátu Extended ATX (E-ATX), ovšem pouze do velikosti 12 x 10,7 ". Nejde tak o standardní rozměr E-ATX, který je 12 x 13 ", ale o zmenšený, takže je nutné se opravdu předem přesvědčit, že daná deska má opravdu na šířku maximálně 10,7", čili 272 mm. Prostor pro procesorový chladič a karty je jinak velkorysý. 
 
MasterCase MC600P je také skříň, která ještě nezapomíná na 5,25" zařízení, což ostatně nemusí automaticky znamenat jen optické mechaniky, ale třeba také HDD šuplíky, panely pro ovládání ventilátorů a jiný hardware. Tyto pozice tu jsou rovnou dva a pak v základní výbavě čtyři pro HDD či SSD a nakonec dvě vyhrazené pro SSD. 
 
Přední panel nese prostou výbavu v podobě dvou USB 2.0 a dvou USB 3.0, ve všech případech s porty typu A a samozřejmě i dva audio porty. Chladicí systém počítá s předními, vrchními a zadním ventilátorem, přičemž v základu tu jsou dva 140mm kousky. Těmto možnostem odpovídá také kompatibilita s vodními chladiči.  
 
 

Zpracování skříně 


Cooler Master MasterCase MC600P má velice zajímavou inovaci, která se týká vrchního a předního plastového panelu. Oba jsou přichyceny pomocí čtyř silných magnetů, na čemž by nebylo nic zvláštního. Jenomže tyto magnety jsou dvoupolohové, což znamená, že mohou být buď zasunuty v těle skříně, nebo vystrčeny ven z ní. 
 
zasunuté panely - klikněte pro zvětšení - 
 
To znamená, že se mohou povysunout, nebo naopak ke skříni pevně přitisknout i samotné panely a to třeba jen částečně nahoře či dole, popřípadě vepředu a vzadu dle toho, jak zacvičíme s magnety, což není jen tak pro parádu. Jde o panely, které nemají samy o sobě žádné průduchy, takže pokud je necháme přitisknuté ke skříni, budou bránit vzduchu v proudění dovnitř, ale také budou lépe tlumit hluk linoucí se ze skříně. No a když je vysuneme, bude tomu právě naopak. 
 
vysunuté panely - klikněte pro zvětšení - 
 
A aby to bylo jasné, ukážeme si tuto funkci ještě na animovaném obrázku. Vzduch tak bude v oblasti těchto krytů proudit dovnitř či ven právě skrz škvíry, které se objeví po stranách a je pouze na nás, co si vybereme. Je to zajímavý a originální systém, který nám, když už nic jiného, alespoň v případě vrchního krytu ochrání komponenty před tím, aby se na ně dostala voda (víno, pivo) skrz pozice ventilátorů, s čímž mnohé skříně nepočítají. 
 
 
Styl této skříně jinak připomíná nový Cosmos C700P, který má ostatně i podobné označení jako tento model. Jde právě především o snadno odnímatelné magneticky přidržované panely, které dělají onen zkosený tvar a jsou to nejen přední a vrchní, ale i zadní, jenž však stejně jako v případě C700P slouží jen jako vizuální doplněk. Díky tomu všemu má recenzovaná skříň minimalistický vzhled, jak ukáže i pohled zepředu. 
 
 
Přední plastový panel s matným povrchem má na sobě jen těžko viditelné logo výrobce a jinak vůbec nic. Je ale nutné jej zcela sundávat, pokud se chceme dostat k předním 5,25" pozicím? Zde je to stejné jako u skříně Cosmos C700P, takže stačí panel nahoře odklopit a on zůstane viset na dlouhých plastových packách, čímž umožní i bezpečně vysunout dvířka optické mechaniky. K těmto packám je tak radno chovat se obezřetně. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Při pohledu z levého boku se ukáže jednoduchý panel z temperovaného skla, a to prostý rovný obdélník, jenž je zaklesnut za spodní hranu skříně a nahoře jej přidržuje ne šroubek, ale otočná západka. Pokud však se skříní nebudete hýbat, nemusíte s touto západkou ani otáčet. Stačí panel přitisknout a on bude dostatečně pevně držet sám i tak. Z tohoto pohledu jsou také vidět všechny tři plastové panely nahoře, vzadu a vepředu, jež dotvářejí celkový design skříně. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Pravá bočnice je už naprosto běžná a normální, takže ji tvoří kovový panel, který je přichycen pomocí zadních přítlačných šroubků. A abychom se k nim dostali, musíme nejdříve odstranit zadní plastový rámeček, který ostatně můžeme nechat stále sundaný, aby nepřekážel. Však zadní část skříně stejně bude většinou schovaná, ale to je samozřejmě na každém, jak se zařídí. 
 
 
Zadní část skříně ničím nepřekvapí. Máme tu spodní pozici zdroje, dle jejíhož provedení je zřejmé, že ten se bude do útrob zasunovat právě z této strany a z boku to nebude možné. Je tu tak pro něj připraven odmontovatelný rámeček. Nad ním pak jsou průduchy a celkem sedm záslepek, z nichž ta poslední je určena i k tomu, abychom do ní zapletli kabely periferií, aby ty nebylo tak snadné a rychlé odpojit a ukrást.
 
Jde o obvyklou funkci určenou častým návštěvníkům LAN party, ovšem osobně bych se se skříní jako MasterCase MC600P opravdu nechtěl často někam tahat. Jednak je i sama o sobě těžká a potom ji není zrovna snadné vzít tak, aby z ní nezačaly odpadat ony plastové panely. 
 
Zbývá už jen pozice zadního 140mm ventilátoru, jehož vertikální polohu si můžeme zvolit dle libosti a možností, mezi něž patří i výměna za 120mm ventilátor. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Podívejme se na již odstrojenou skříň seshora, kde jsou k vidění jednak ony čtyři magnety, za něž je přichycen vrchní panel a pak tu je vzadu i něco, co vypadá jako madlo. Opravdu bych ale nedoporučoval zkoušet skříň za tento subtilní kus plastu zvedat, protože je v podstatě jisté, že by nevydrželo. Jeho účelem je pouze vyplnit prostor mezi zadním a vrchním panelem a něco podobného máme i vepředu. 
 
 
Je tu také pěkně provedená odnímatelná pozice dvou 120/140mm ventilátorů či radiátoru vodního chlazení a vepředu pak máme nezbytné I/O porty a tlačítka. Ta ve složení 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, 2x audio, Power a Reset s velkorysými odstupy zůstávají pod vrchním panelem a dostat se k nim můžeme přes vrchní odklápěcí panel. Ten se bude velice hodit lidem, kteří mají hopkavé domácí zvířectvo, jež může lákat teplý vzduch stoupající ze skříně, kdy existuje nezanedbatelná šance, že vám takový tvor občas šlápne tam, kam nemá. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Nakonec tu máme spodek skříně se dvěma velkými plastovými podstavci s gumovými podložkami. Ty poslouží především k tomu, aby mohl proudit čerstvý vzduch ke zdroji, který si jej samozřejmě bude nabírat skrz odnímatelný prachový filtr. Jde o klasický plastový filtr zaklesnutý za packy. 
reklama