reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Corsair SP2500: výkonné a moderní repro

6.9.2011, Jan Vítek, recenze
Corsair SP2500: výkonné a moderní repro
Společnost Corsair se jako dlouholetý výrobce především operačních pamětí pustila i do výroby reprosoustav i sluchátek, z nichž jsme si již vyzkoušeli model HS1A. A nyní je na řadě právě repro v podobě 2.1kanálového Gaming Audio Series SP2500.
Kapitoly článku:
Celkové označení testovaného produktu tedy je "Gaming Audio Series SP2500 High-power 2.1 PC Speaker System", takže je jasné, že má jít o dva satelity doplněné o subwoofer, jež se mají hodit především pro herní účely. Dvoupásmové satelity ale vypadají na to, že by mohly zajistit i slušný přednes hudby, ovšem daleko mohutnější subwoofer dává tušit, že tu půjde především o reprodukci mohutných výbuchů, než o vyvážený hudební přednes. A navíc, pokud máme uplatnit jednoduchou poučku, která ve světě zařízení pro reprodukci hudby platí více než kde jinde, za cenu kolem 5000 Kč s daní nelze čekat Hi-Fi kvalitu, ale nechme se překvapit.


- klikněte pro zvětšení -


Repro Corsair SP2500 přišlo v rozměrné krabici, kde si nejvíce prostoru usurpoval subwoofer a vedle něj byly v mase lepenky pečlivě zahrabány satelity. Kdyby Corsair chtěl, jistě by mohl použít o dost menší balení a uživateli by tak v ruce aspoň zůstalo méně odpadu, ale to je jen detail.





Vše je tedy pečlivě zabaleno, takže jsme mohli začít hned zkoumat jednotlivé části a zapojovat. Nejdříve ale specifikace:


Corsair Gaming Audio Series SP2500
Reprobedny
2x dvoupásmové satelity
1x subwoofer
Celkový výkon
232 W RMS
Frekvenční odezva
35 Hz - 20 kHz
Subwoofer
460 x 258 x 297 mm
8" reproduktor
2x 60W class-D zesilovače + integrovaný DSP
výkon 120 W
Satelity
2x 108 x 120 x 159 mm
3" středový reproduktor (40 W)
1" výškový reproduktor (16 W)
výkon 56 W na satelit
Vstupy/výstupy
2x RCA - hlavní vstup
2x 3,5mm AUX - vedlejší vstupy (z toho jeden na ovladači)
1x 3,5mm mikrofon (na ovladači)
1x mini USB (na ovladači) pro případný update firmware
výstup na ovladač
2x ATX4 pro satelity
napájecí konektor pro 220 V

Výkon přes 230 W RMS by nám pro účely počítačové reprosoustavy rozhodně měl stačit, a to i v případě, že hodláte terorizovat sousedy ve vedlejším bytě. Dle specifikací má také každý reproduktor svůj vlastní zesilovač, tedy ne každá reprobedna, ale skutečně každý reproduktor, neboť udávaný výkon zesilovačů vždy odpovídá specifikacím reproduktoru. Pak už se ani nemusíme divit, že dvoupásmové satelity se zapojují pomocí čtyřpinových konektorů (ty jsou stejné jako dodatečné napájecí konektory procesorů na základních deskách). V satelitech tak nejsou žádné výhybky a veškerá elektronika, i ta pasivní, je tak umístěna v subwooferu.

Co se týče vstupů, pak zde máme celkem tři možnosti. Buď využijeme dva RCA na subwooferu, nebo linkové (3,5mm) také na subwooferu, popřípadě na ovladači. Na tom samém je také vstup pro mikrofon a malý USB konektor, ovšem sám Corsair v manuálu uvádí, že neplánuje žádné nové verze firmwaru. Samozřejmě to ale nevylučuje. Uvádí tam ale také to, že pro přivedení signálu z PC dostaneme jeden kabel 3,5mm jack na 2x RCA. To však není ve skutečnosti pravda, protože v balení byl jednak kabel RCA - RCA a pak další 3,5mm jack také na 3,5mm jack. Problém v tom ale nakonec není, pouze to uvádím pro upřesnění.

Ovladač v tomto případě nebude sloužit pouze pro obvyklé nastavení hlasitosti a případně basů a výšek. Vybaven je totiž grafickým displejem a má vlastní menu, kde si můžeme zvolit různé programy, o jejichž zpracování se postará palubní DSP (Digital Signal Processor). Ten nám může zvuk upravit tak, aby zněl jako v divadle, pokusí se jej rozšířit do stran, umí také upravit crossover frekvenci a přesměrovat basovou linku do satelitů, abychom v noci nerušili duněním subwooferu a také umí potlačit vokály při aktivaci funkce Karaoke. Samozřejmě pak dokáže také zajistit funkci ekvalizéru s několika přednastaveními. Ale o tom až později.


Satelity


Nejdříve se podívejme na oba satelity, které vypadají jako zmenšené studiové bedny a Corsair je vyrobil jednoduše z dvou kusů plastu. A abychom do nich nelezli, přelepil dole jejich spoje samolepkou s příslušným upozorněním o ztrátě záruky. Ostatně ale není důvod, proč bychom se do nich měli chtít podívat.



- klikněte pro zvětšení -


Na přední straně můžeme vidět za pevnými mřížkami z perforovaného plechu jednak 3" středový reproduktor a nad ním pak 1" výškový. Ten je u pravého repra (na fotografiích) u levého okraje, zatímco levé repro to má naopak. O tom nás ostatně informují malé štítky nad hlavním a jediným konektorem, který si Corsair vypůjčil z napájení osobních počítačů.



- klikněte pro zvětšení -


Nakonec tu je ještě srovnání reproduktoru z předního a bočního pohledu a nakonec je ještě třeba uvést, že v balení najdeme také dva podstavce, které můžeme dát pod přední nohy satelitů, abychom je případně lépe nasměrovali z desky stolu k naším uším.
reklama