reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson L550: tisknu superlevně!

9.5.2013, Milan Šurkala, recenze
Epson L550: tisknu superlevně!
Epson to se snižováním tiskových nákladů myslí opravdu vážně a jeho nová multifunkce L550 tiskne až za směšně nízké částky. Pojďme se podívat, jak je na tom i s kvalitou a rychlostí tisku nebo skenováním.

Tiskové náklady


Tiskové náklady jsou opravdu velmi nízké. Už v krabici s tiskárnou naleznete tři náplně s černou barvou, takže máte možnost vytisknout 12000 stran bez toho, aniž byste museli poprvé kupovat další inkoust. Navíc cena necelých 190 Kč je opravdu extrémně nízká, uvážíme-li, že obsahuje 70 mililitrů inkoustu. Barevné náplně jsou o dvacet korun dražší a mají vydržet na pořízení 6500 stran.

Náplň
Objem
Počet stran
Cena (Kč s DPH)
Epson T6641 (černá)
70 ml
4000 stran
187 Kč
Epson T6642 (azurová)
70 ml
6500 stran
207 Kč
Epson T6643 (purpurová)
70 ml
6500 stran
206 Kč
Epson T6644 (žlutá)
70 ml
6500 stran
207 Kč

Jak sami vidíte, tiskové náklady činí jen necelých 5 haléřů na jednu černobílou stranu A4 a pouze 14 haléřů na barevnou (pokud započítáme i černý inkoust na text - čistě barva je za 9,5 haléře).





Pak je jasné, že Epson L550 se stává tiskárnou, která má nejnižší tiskové náklady z doposud testovaných tiskáren, a to s drtivým přehledem. Dá se předpokládat, že náklady budou podobně nízké jako u fotografické tiskárny Epson L800, u níž se ale výtěžnost pro běžný tisk neudává.





Podobně vynikající je to i s tiskovými náklady při barevném tisku. I velmi levný WorkForce WP-4515 DN se svými 75 haléři nemůže modelu L550 zdaleka konkurovat.





Vzhledem k vysoké ceně tiskárny ale počítejte, že při malém vytížení tiskárny budou tiskové náklady více srovnatelné s běžnými tiskárnami. Pokud vytisknete 250 stran za měsíc, pak počítejte za dobu 4 let s náklady 75 haléřů na jednu stranu a v ideálním případě tak nevyměníte ani jednou inkoustovou náplň (tři 70ml lahvičky vydrží přesně na 4×12×250 = 12000 stran).





I při takto malém vytížení ale patří k těm nejlevnějším. Pokud tisknete více, rozdíly se dále dramaticky prohlubují. Při tisku 1000 stran měsíčně se už dostanete na 22 haléřů a pokud tisknete 5000 stran za měsíc (náročné kancelářské využití), pak se dostanete na 8 haléřů, je-li započítána i cena tiskárny. A to je velmi slušné, obzvlášť při porovnání s některými levnými laserovými tiskárnami, které se i při tak náročném tisku pohybují mezi 80 haléři až 1 korunou.
 
 

Závěr


Otestování multifunkce Epson L550 máme nyní za sebou a můžeme přejít k finálnímu vyhodnocení. Musím přiznat, že tiskárna přináší mnoho pozitivních, ale i některé negativní stránky. Z těch negativních je to jakási "oholenost" výbavy. Za 9 tisíc korun tu sice najdete skener, ADF podavač a síťové připojení, marně tu ale budete hledat duplexní tisk nebo duplexní podavač. Toto je řešeno ručně. Tedy uživatel musí na vyzvání tiskárny papíry otočit, ona si s tím ale už správně poradí. Design je zajímavý, na černý plast se ale velmi rychle chytá prach. Zklamáním byl pro mě malý dvouřádkový displej, který moc neusnadňuje nastavování a chabá aretace víka skeneru také moc nepotěší.



Ocenění TREFA získává Epson L550
za extrémně nízké provozní náklady. Logo ocenění je ke stažení zde


Co však rozhodně potěší, jsou tiskové náklady. Ty jsou naprosto nesrovnatelné s levnějšími multifunkcemi, a to i včetně těch laserových. Vytisknout černobílou stranu za 5 haléřů a barevnou za 15, to opravdu jen tak nějaká tiskárna nezvládne. Náplně se kupují po velkých 70ml lahvičkách za ceny okolo 200 korun a vydrží na 4000 - 6500 stran! Přitom s tiskárnou dostanete další dvě černé lahvičky, takže můžete vytisknout 12 tisíc stran, než budete muset jít poprvé do obchodu kupovat nové náplně! Pak začne dávat smysl i hodně vysoká cena tiskárny okolo necelých 9 tisíc korun, což je vzhledem k ostatní výbavě hodně vysoká cena. Nicméně pokud vytisknete měsíčně alespoň takových 300-400 stran, velmi rychle se začne splácet a cena se tak stává "výhodnou investicí". Smůlou Epsonu je jen to, že Češi obvykle neradi investují. Více se kouká na pořizovací náklady než na skutečné dlouhodobé náklady.

Rychlost tisku je přiměřená, zde nemám větších výhrad. Hodnocení kvality tisku bude trochu rozdělené. Pokud jde o standardní kvalitu, tak zde počítejte s poněkud viditelným třepením písma a obecně nepříliš kvalitními výsledky. Pro běžné nenáročné účely to naprosto stačí, chcete-li ale kvalitně vypadající výtisky, budete už potřebovat vyšší nastavení kvality tisku, čímž se pochopitelně dostanete na mnohem nižší rychlosti. Podobně je to i s fotografiemi. Není podporován bezokrajový tisk, ale kvalita je zejména na vyšší nastavení rozhodně slušná (byť ani na ty nižší zde paradoxně není moc viditelných rozdílů). Pak ale musíte opět počítat s tím, že se doba tisku neúměrně prodlouží.

Skener podává pěkné výsledky se slušným rozlišením, stinnou stránkou je opět velmi nízká rychlost. Levný inkoust se podepisuje také na tom, že neposkytuje žádnou voděodolnost, a to ani na fotografických papírech. Nepříjemným překvapením je několikasekundový vysokofrekvenční zvuk vydávaný po vytištění stránky.

Ve výsledku je tak stěžejní výhodou multifunkce Epson L550 její provozní úspornost. Tiskové náklady jsou ve srovnání s mnoha jinými tiskárnami doslova až směšně nízké. I přes vyšší pořizovací cenu se začne docela brzy vyplácet i při poměrně nízkém vytížení, nehledě na nižší spotřebu elektrické energie ve srovnání s laserovými tiskárnami. Pokud potřebujete tisknout středně až hodně bez hardwarového duplexu, ale nezáleží až tolik na rychlosti (nebo nepotřebujete až tak moc kvalitní tisk při solidní rychlosti), pak vám L550 bude dělat velkou radost. Zejména tím, že nebudete kupovat každý chvilku nové maloobjemové inkoustové náplně nebo drahý toner.


Tiskárna je vhodná pro:


1) Nenáročný tisk se slušnou rychlostí a velmi nízkými provozními náklady
2) Kvalitní tisk, pokud však nejsou zároveň požadavky na vysokou rychlost tisku


Plusy


+ Neuvěřitelně nízké provozní náklady
+ Solidní kvalita tisku na vyšší nastavení
+ ADF (byť jen jednostranný)
+ 2 náhradní lahvičky s inkoustem v balení
 
 

Minusy


- Chybí duplexní technologie (pro tisk i ADF)
- Pomalý skener
- Slabší kvalita "standardního" tisku
- Méně přehledný dvouřádkový LCD displej
- Inkoust není odolný vůči vodě a jiným vlivům
 

Cena v době testování: cca 9.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení multifunkce Epson L550 děkujeme Epsonu.
Jak hodnotíte Epson L550?
V anketě šlo hlasovat od 9.5.2013 do 14.5.2014. Počet hlasujících: 12
Výborný58 %
Průměrný33 %
Špatný8 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama