reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Aorus FO48U: obří 120Hz 4K OLED pro hráče

6.4.2022, Milan Šurkala, recenze
Gigabyte Aorus FO48U: obří 120Hz 4K OLED pro hráče
Gigabyte má ve své nabídce i herní monitory a my se dnes podíváme na 48" OLED variantu Aorus FO48U. Těšit se můžeme na HDMI 2.1, 120Hz frekvenci, extrémně vysoký kontrast i FreeSync Premium.
Kapitoly článku:
  1. Gigabyte Aorus FO48U: obří 120Hz 4K OLED pro hráče
  2. OSD a OSD Sidekick
  3. Hraní her
  4. Práce ve Windows (a jiných OS)
  5. Závěr
V dnešním testu se podíváme na obří herní monitor Gigabyte Aorus FO48U. Společnost Gigabyte totiž stále rozšiřuje typy hardwaru, které vyrábí, a poslední dobu se soustředí především na hráče a řadu produktů Aorus. Právě dnes testovaný monitor má téměř 48" úhlopříčku a 4K rozlišení ve 120 Hz. Obrazovka je typu OLED, což slibuje, že černá bude opravdu černou. Hráči uvítají např. podporu FreeSync Premium (s G-Sync sice není oficiálně kompatibilní a nemá ani jednu ze tří možných certifikací, ale funguje) i různé pomocníky pro hraní her. Splní však vše, co slibuje na papíře? Podívejme se na to.
 
Gigabyte Aorus FO48U
 
Monitor jsem otestoval hned na několika sestavách. Jednou byla má domácí sestava, kterou používám zejména pro foto a video, další byl herní notebook Gigabyte Aorus 15P a vyzkoušel jsem připojit i herní konzoli Sony PlayStation 5.
 
Gigabyte Aorus FO48U
 
Zážitkem je už samotné vysvobození monitoru z obří krabice. Když ji totiž otevřete a uvidíte uvnitř ten tenoučký okraj displeje, budete mít chuť to vzdát. Mé myšlenky se točily jen kolem toho, že toho obra nikdy nevyndám, aniž bych ho nerozbil. Jednoduchá rada, čtěte návod.
 
Gigabyte Aorus FO48U tloušťka
 
Jak tenoučký je vlastně displej, vidíte zde v porovnání s dvacetikorunou. Váš telefon bude pravděpodobně dvakrát tak tlustý. Displejová část má totiž pouhé 4 mm.
 
Gigabyte Aorus FO48U strana
 
Spodní tři čtvrtiny monitoru ale kryje plastová záď s elektronikou a tloušťka se dostane na více než 43 mm. I tak je to vzhledem k rozměrům monitoru docela málo. Nepočítejte s nějakým kabelovým managementem. V mém případě jsem využíval KVM Switch, takže mi z monitoru vedlo 6 kabelů plus napájení (klávesnice, myš, dva USB kabely pro KVM do dvou počítačů a HDMI+DP pro připojení obrazu těchto dvou počítačů). Když jsem ještě připojil PlayStation 5, bylo kabelů 7, a to jsem neměl zapojená sluchátka.
 
Gigabyte Aorus FO48U záď
 
I tak ale počítejte s tím, že monitor má dobrých 15 kg a kvůli rozměrům ho budete muset přenášet spíše ve dvou.
 
Gigabyte Aorus FO48U stojánek
 
Celý monitor stojí na dvou nožkách po krajích. Při těchto rozměrech zapomeňte na jakékoli nastavení polohy, a tak jediné, co monitor podporuje, jsou úchyty VESA 300×300mm, tedy např. možnost montáže na zeď. Kvůli rozměrům je docela problém ho používat na běžnou práci na standardně velkých stolech. Gigabyte doporučuje pozorovací vzdálenost okolo 1,5 až 2,4 metru. Tak velký stůl bohužel nemám, takže jsem ho používal na pouhých cca 80-90 cm. Tohle je opravdu spíše monitor na konzumaci obsahu a na hraní na herních konzolích, kdy jste od něj nějak rozumně daleko. Nezapomeňte ale na to, že jde o monitor a nikoli televizi, takže sám o sobě nezvládne třeba přehrávání Netflixu, které budete muset zajistit např. pomocí počítače.
 
Gigabyte Aorus FO48U napájení
 
Na jedné straně je napájení a spotřeba monitoru pochopitelně závisí na tom, co zobrazuje. Bílá plocha v RTS/RPG na plný jas znamenala odběr 128,5 W. Ve Windows se budete pohybovat spíše okolo 90 W (v sRGB zhruba někde kolem 100 W). Ve hrách, kde je obvykle mnoho tmavšího, však můžete počítat se spotřebou nejčastěji okolo 55-75 W.
 
Gigabyte Aorus FO48U porty
klikněte pro zvětšení
 
Na druhé straně najdete porty. Nejprve jsou zde dva porty USB-A, kterými můžete připojit např. klávesnici a myš, pokud chcete využít funkci KVM Switch. K tomu se hodí i další dva USB porty. První je USB-B, další USB-C, kterými lze připojit dva počítače, jež budou ovládány přes monitor. USB-C může být také zdrojem obrazu. Následuje jeden DisplayPort 1.4 a dva porty HDMI 2.1. U všech se dostanete ke 4K při 120 Hz a monitor podporuje i synchronizační technologii FreeSync Premium. Nvidia G-Sync sice není přímo podporováno, Aorus FO48U totiž není mezi certifikovanými monitory (ani G-Sync Compatible nevyžadující HW čip Nvidie), nicméně přes ovladače si můžete G-Sync vynutit a funguje to. Nakonec tu jsou ještě dva 3,5mm jacky.
 
Gigabyte Aorus FO48U Space Audio
 
Aorus FO48U přináší také ozvučení Space Audio, které je úplně jinou ligou než standardní dvojice 2W reproduktorů u mnoha jiných herních monitorů. Zde dostanete rovnou dva 15W reproduktory a 20W subwoofer. Osobně nejsem na zvuk moc vysazen, ale třeba 2W repráčky v mém profesionálním monitoru jsem opravdu nestrpěl. To zde u FO48U opravdu nehrozí. Věřím, že náročnější uživatele asi ani tento zvuk neuspokojí, ale myslím si, že většina uživatelů bude spokojena. Zvuk je čistý (a to v režimu Standard, který má asi nejhutnější zvuk), basy jsou solidní, i když bych s wooferem čekal trochu intenzivnější zážitek. Monitor dokáže vykouzlit solidní basové zvuky, jen neudělá takové to známé basové chvění.
 
Gigabyte Aorus FO48U dálkové ovládání
 
Monitor lze ovládat pomocí joysticku na spodní straně nebo pomocí dodávaného dálkového ovládání. To má speciální tlačítka na výběr barevného režimu a stylu zvuku, nechybí ani vypnutí zvuku a nastavení hlasitosti. To má nastavení od 0 do 100, což mi přijde jako přehnané. Trvá totiž věčnost, než to nějak výrazně upravíte. Prostřední tlačítko vás dostane do menu a okruží je čtyřsměrným ovladačem, které je programovatelné. Sami si tak vyberete, co se má kde ovládat. To je vhodné např. pro rychlé přepnutí KWM Switche, aktivaci herních funkcí jako Black Equalizer a podobně. V dalších kapitolách se podíváme, jak se s monitorem pracuje a jak se na něm hraje.
 
Technické údaje
Gigabyte Aorus FO48U
Úhlopříčka a typ
47,53" OLED
Rozlišení
UHD 4K 3840×2160 px (16:9)
Rozteč bodů
0,274mm, 92 ppi
Viditelná plocha
1052,16×591,84 mm
Barevná hloubka
10 bit (1,07 mld. barev)
Max. jas
135 cd/m2 (typický), 800-900 cd/m2 (maximální v 3% ploše)
Kontrastní poměr
135000:1
Pozorovací úhly 178° (H) / 178° (V)
Odezva
1ms GTG
Obnovovací frekvence
až 120 Hz (VRR FreeSync Premium)
Obrazové režimy Standard, Arcade, FPS, RTS/RPG, Movie, Reader, sRGB, Vivid, Custom, Custom 2, Green
Obrazové režimy HDR HDR, HDR Game, HDR Vivid, HDR HLG
HDR HDR10, HLG
Vstupní/výstupní konektory 2× HDMI 2.1 (4K 120Hz 4:4:4@6G+DSC), DP1.4 (DSC), 2×3,5mm jack, USB-C (5V/3A, 9V/2A, 12V/1,5A, 15V/1A), 2×USB-A 3.0 (BC1.2 5V/1,5A), USB-B
Zvuk 2×15W + 1×20W
Příkon max. 265 W, pohotovostní režim 0,5 W, vypnuto 0,3 W
Rozměry 1068,5×611,8×43,1 mm (bez stojánku), 1068×675,1×251,1 mm (se stojánkem)
Hmotnost 15,0 kg
Polohovatelnost pouze VESA 300×300mm
Kensington lock ano
Funkce OSD Sidekick, Aim Stabilizer, Black Equalizer 1.0, Dashboard, Timer, Counter, Crosshair, PiP/PbP, Auto-Update, KVM Switch, 6 axis Color Control, Space Audio
Příslušenství napájení kabel, HDMI kabel, DP kabel, USB kabel (A-B), dokumenty a návod
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama