reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP LP2065 - levný profesionál?

3.7.2006, Pavel Kovač, recenze
HP LP2065 - levný profesionál?
Hledáte klasický monitor s poměrem stran 4:3 pro poloprofesionální až profesionální úpravu fotek či videa? Možná právě pro Vás je zde dnes testovaný kousek od společnosti HP. Hlavním lákadlem je vyspělá technologie S-IPS a dobrá ergonomie.
Pod kapotou

Monitor bylo celkem jednoduché rozebrat, v cestě nebránilo žádné lepidlo nebo pečetní páska. Takže se zase po pár neúspěšných pokusech z minulé doby podíváme, jaký panel a elektroniku monitor obsahuje. Protože se jedná o S-IPS panel, tak je celkem logické, že výrobce bude LG-Philips. Při pohledu na štítek zjistíme o jaký konkrétní model se jedná.


Štítek na panelu

LM201U05, tak zní celý název panelu. Vyroben je v Korei a oficiální specifikace zní shodně s těmi, co udává výrobce monitoru. Odezvu samozřejmě nelze brát v potaz, protože je v poslední době určována především elektronikou a panel vlastně vytváří pouze takovou ornou půdu.


Pohled na veškerou elektroniku (Pro zvětšení klikněte)

Samotná elektronika je již od pohledu kvalitně zpracována. Dobrý dojem vytváří i pasivní chladič na čipu pro zpracování obrazu. Pro nás to má však jedno úskalí a to, že nezjistíme jaké je přesné označení čipu.


Samotná elektronika na zpracování obrazu + USB Hub (Pro zvětšení klikněte)

Co se týče zpracování obrazu, tak to probíhá naprosto shodně jako u většiny LCD monitorů. Nejdříve je celý snímek uložen do paměti, dále následují barevné úpravy a další relativně složité výpočty. Postupně se zpracovaný obraz ukládá do paměti a teprve až je celý připraven, je poslán do LCD matrice.


OSD menu



Ohledně ovládání jsem již něco psal v první kapitole, ale šlo spíše o to, jaká jsou tlačítka atd. Teď se podíváme na softwarovou stránku věci. Po stisknutí tlačítka pro vyvolání menu se objeví rámeček připomínající rámeček monitoru. Text s položkami se objeví bohužel až po 1s, což je celkem otravné. Podobně se chovají podsložky, jejich náběh je sice zhruba poloviční, ale i tak je zde výrazná prodleva, a tak uživatel stále na něco čeká. Čeká i při návratu do nadřazeného menu a to i přesto, že stiskl "Cancel". Na druhou stranu je menu přehledé a poskytuje dostatečné možnosti pro nastavení jak teploty barev, tak jasu či kontrastu. Jas lze snížit na zhruba polovinu maximální intenzity. Nemusíte se bát, že při setmění by monitor oslňoval.



A zde máme foto ze samotného OSD menu:


Netradiční OSD menu
reklama