reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel SSD 510: libo 500 MB/s?

9.3.2011, Jan Vítek, recenze
Intel SSD 510: libo 500 MB/s?
Na začátku tohoto roku se začaly objevovat zprávy o nových SSD, které se chystají na toto jaro a budou založeny na nových kontrolerech a potažmo i nových pamětech. Nyní máme možnost si vyzkoušet jednu z novinek - Intel SSD 510 slibující rychlosti až 500 MB/s.

Prostředí testů


SSD byla tedy připojena na moderní základní desku Intel Clear Folk DH67CF - Intel H67 a testy byly provozovány v 64bitových Windows 7 se zapnutou funkcí TRIM. To si můžete sami ověřit zadáním příkazu "fsutil behavior query disabledeletenotify" do příkazového řádku. Pokud bude odezvou nula, TRIM je aktivován a pokud se objeví jednička, pak tomu tak není. Všechny disky měly v sobě verze firmware, které TRIM podporovaly.

Pro samotné testy jsme si přizvali tři obvyklé aplikace, a sice h2benchw ve verzi 3.12, pak PCMark Vantage a jeho dílčí test pevných disků a nakonec ATTO Disk Benchmark ve verzi 2.46. Testy h2benchw a PCMark Vantage pak byly zopakovány třikrát a výsledek se určil z průměru našich měření. ATTO obvykle udává velmi podobné hodnoty a navíc budou jeho výsledky sloužit jako spíše orientační, a tak nebyl důvod u něj průměrovat více hodnot.

Nyní již přichází čas na první výsledky z programu h2benchw rozdělené na testy seeku, pak sekvenčního čtení a nakonec nejdůležitější aplikační testy zakončené celkovým indexem, jejž využijeme i pro závěrečné hodnocení. Výsledky modelů Intel SSD 510 zařadíme mezi dříve naměřené hodnoty z předchozího testu 120GB SSD. A ještě si zopakujeme testovací sestavu, kde je důležitá čipová sada s nativní podporou SATA 6 Gbps, kterou Intel pro nová SSD přímo doporučuje:
  • Intel Clear Folk DH67CF - Intel H67
  • Intel Core i5-2400S
  • Corsair Nova Series 128GB
  • Samsung SpinPoint F3 - 1TB
  • 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G
  • Seasonic S12II-330 330W (80 Plus Bronze)


h2benchw v3.12 - seek


V testech přístupové doby mají SSD nad tradičními pevnými disky velmi podstatnou výhodu, protože SSD vedou i o dva řády a navíc se tato doba u nich nemění (či by se měnit aspoň neměla) v závislosti na místě přístupu. Proto si ani neuvedeme hodnoty přístupu pod prvních 512 MB prostoru, protože by to bylo zbytečné.





Intely měly v této disciplíně dle očekávání velmi podobné výsledky. Při čtení byly však přístupové doby znatelně větší než u podstatně starších modelů, ovšem při zápisu se zase ukázaly jako nejlepší.


h2benchw v3.12 - sekvenční čtení


Sekvenční čtení na tři způsoby, to bude téma této části s testy h2benchw. Jednak to bude průměrné sekvenční čtení, pak je to sekvenční čtení využívající techniku Read Ahead, čili jakýsi file prefetch, kdy se soubory pokud možno "předčítaly" dopředu, kdy bychom měli zaznamenat oproti klasickému sekvenčnímu čtení vyšší hodnoty. A nakonec je to opakované čtení označované jako Core Test, které by mělo v podstatě reflektovat rychlost komunikace SSD s kontrolerem základní desky.







H2benchw sice neudává výsledky, které by odpovídaly udávaným specifikacím, ale to u těchto tří testů není neobvyklé. Důležité je, že i tak testované Intely hodnotí daleko lépe než ostatní modely, ovšem osobně bych zde očekával, že 250GB verze bude dosahovat znatelně lepších výsledků než 120GB, ovšem v jednom z testů se ukázal pravý opak.

Celkově však tyto testy programu h2benchw nejsou u SSD příliš zajímavé a na sekvenční čtení a zápis se raději zaměříme až u ATTO Disk Benchmark.


h2benchw v3.12 - aplikační testy


Na konec této kapitoly jsme si nechali to nejdůležitější, a sice aplikační testy rozdělené na swapování, instalování, testy simulující Word, Photoshop, kopírování, F-Prot (práce antiviru) a nakonec byl z těchto všech výsledků sestaven aplikační index.













Aplikační testy benchmarku h2benchw dle grafů výše rozhodně testované Intely nefavorizují. Zdá se, že oba trpí nízkými hodnotami IOPS, které dokážou tak tak zachránit vysokými přenosovými rychlostmi, aby nakonec poskytly nesourodý výkon. Ten ostře kontrastuje s OCZ Vertex 2, který naopak podává stabilní a velmi dobré výsledky, díky nimž si zasloužil první místo v celkovém aplikačním indexu.



Pravdou je, že Intely skončily na druhém a třetím místě, ovšem od nové generace SSD bychom přeci jen měli očekávat podstatně lepší výsledky a ne se spokojit s tím, že to budou lepší než většina zástupců staré generace.

reklama