reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel SSD 510: libo 500 MB/s?

9.3.2011, Jan Vítek, recenze
Intel SSD 510: libo 500 MB/s?
Na začátku tohoto roku se začaly objevovat zprávy o nových SSD, které se chystají na toto jaro a budou založeny na nových kontrolerech a potažmo i nových pamětech. Nyní máme možnost si vyzkoušet jednu z novinek - Intel SSD 510 slibující rychlosti až 500 MB/s.

ATTO Disk Benchmark v2.46


Poslední výsledky obstará ATTO Disk Benchmark ve verzi 2.46, abychom si také ukázali, jestli výrobci udávají odpovídající údaje u rychlostí sekvenčního čtení či zápisu. ATTO ale dokáže disky také otestovat na to, zda nejsou příliš pomalé při práci s malými bloky dat, protože pracuje s kapacitami od 512 B do 8 MB.

My si ukážeme jednak dílčí grafy využívající výsledky u testů 4 kB (typické pro údaje o IOPS) a pak výsledky u 8 MB, které se zase dají považovat za ono maximálně rychlé sekvenční čtení a zápis. A aby toho nebylo málo, rovněž přijdou na řadu výstupy přímo z ATTO pro každý disk zvlášť.





Dle první sady testů je čtení malých bloků dat velkým plusem nových Intel SSD 510, ovšem dle očekávání nejsou zase tak silné v zápisu. To jsme mohli ostatně vytušit z hodnoty 8000 IOPS pro 4kB bloky, takže OCZ Vertex 2 je mohl nechat daleko za sebou.





Sekvenčnímu čtení se naopak blíží další test s 8MB bloky, kde nová SSD od Intelu mohla konečně ukázat, co v nich vězí a předvést přenosové rychlosti dosahující oněch proklamovaných 500 MB/s. Ukázal se také výrazný rozdíl mezi 120GB a 250GB modelem, a to zvláště při zápisu dat. Dlužno také podotknout, že zde se výsledky již konečně podobají údajům výrobce.


Dílčí výsledky


Jako poslední si ukážeme slíbené dílčí výstupy z tohoto testu, kde na screenshotech můžete také vidět nastavení benchmarku ATTO, které bylo pochopitelně ve všech případech stejné, tedy 2 GB testovacích dat s bloky od 512 B do 8 MB.


Intel SSD 510 - 120 GB


Intel SSD 510 - 250 GB

Pro porovnání uvádíme i podrobné výsledky OCZ Vertex 2 -100 GB

reklama