reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
7.3.2013, Pavel Kovač, recenze
Když před lety vydal Amazon svojí první čtečku elektronických knih, způsobil tím takovou menší revoluci. Nyní se i do českých obchodů dostává nejnovější generace Paperwhite, která by mohla být obdobnou revolucí. Jaká je top čtečka od Amazonu?
Vladimír Kostka | 13.4.201311:45
Mám Kindle paperwhite měsíc, nahráno šest knih, z toho pět ve formátu Kindle­(mobi­). Po nahrání šesté knihy ve formátu PDF ­(cca 1650kB­) se po jejím otevření a listování objeví hláška ­"Low Memory ­- The selected item could not be opened. Your Kindle doesńt have enough free memory.­" Po odkliknutí OK na hlášce se kniha zavře a spadne to do základní nabídky. Z použitelné kapacity 1,4G je využíváno pouze 156M, takže to dost dobře nechápu. Nemá někdo podobný problém či zkušenost?
Odpovědět0  0
JiVy (601) | 13.4.201312:08
Nainstaluj si Calibre a všechny knihy si nahrávej do Kindle v nativním formátu.
Osobně mám Kindle DX, mám v něm určitě více než stovku knih a s pamětí jsem problém nikdy neměl.
Odpovědět0  0
gpa | 12.3.201311:00
Já mám tuto čtečku asi 2 měsíce a jsem spokojen. Recenze nezmiňuje připravené slovníky, které fungují online ­- člověk podrží na slovu prst a otevře se bublina s výkladem. Bohužel jsou k dispozici jen vybrané jazyky. Mně například chybí ruština.
Určitě by bylo dobré mít slovníky překladové a ne výkladové. Osobně považuji největší přínos elektronické čtečky právě v této oblasti ­- česky ­(nebo v dokonale zvládnutém jazyce­) je jedno, na jakém zařízení ­(nebo papíru­) čteme, zatímco čtení v jazyce, který člověk neovládá dostatečně, je velmi pohodlné s dotykovou čtečkou.
Chtěl bych se proto zeptat zkušenějších, jaké slovníky používají a obecně by mě zajímalo technické pozadí ­- tj. zda lze např. slovník vygenerovat a integrovat do čtečky, nebo jsme odkázaní na nabídku v Amazonu.
Odpovědět0  0
popelnicek (5) | 12.3.201311:31
Protoze hodne ctu v Anglictine a ne vsechny slovicka znam :­-­) tak hojne pouzivam anglicko cesky slovnik ­- nechci zde delat reklamu na jiny web takze odkazuji na google ­"Anglicko cesky slovnik Kindle­" jako keyword a web ktery amazon a kindle v nazvu
Trosku jsem prohlizel web a dal jsem do vyhledavani ­"Rusko cesky slovnik kidle­" a neco mi to naslo na uloz.to. Mozna to zkuste tam. Ale nevim zda to bude funkcni. Nezkousel jsem to. Rustinu jsem naposled cetl asi 5 let zpatky. Divam se pouze na jejich televizi, abych jazyk nezapomel.
Odpovědět0  0
gpa | 14.3.201311:03
Díky, o víkendu vyzkouším. Vypadá to, že při troše úsilí by neměl být problém si vyrobit jakýkoliv slovník, alespoň mi přijde, že sám amazon­/kindle tomu nezabraňuje.
Odpovědět0  0
Martas20 | 24.3.201312:27
Kindle Paperwhite je výborná čtečka, chtěl jsem ji ale nakonec zvítězil Nook Simple Touch GlowLight od vydavatelství Barnes & Noble.
Má pravda trošku horší podsvícení, hlavně horní okraj září poněkud více, ale pro mě to má své kouzlo a jinak je rovnoměrnost s pw stejná tedy ne dokonalá...u paperwhite co jsem koukal v atartu, je tmavší horní polovina e­-ink, zatímco u nooku ta spodní.
Maximální jas je u nooku také nižší ale mě nevadí, nikdy na něj nepojedu a hlavně: Podsvícení lze zcela vypnout, což amazon nevím proč, u pw neumožnil.
Hlavní důvod proč jsem si ale nook koupil, jsou tlačítka...jak spodní ­"n­", tak především ty po stranách, určená k listování v knize, tohle mi u pw citelně chybí, má to 5ka ale ta je zase ped podsvícení.
Odpovědět0  0
Kofajs (1) | 9.3.201315:15
Zdravím, mě by zajímalo jestli paperwhite umí vypnout funkci otáčaní obrazu podle natočení zařízení, často se mi třeba s mobilem stává že něco čtu v posteli, ruce položím tak abych ležel pohodlně, ale pořád se mi obraz přetáčí. Působí to rušivě :­(
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 9.3.201315:23
Otáčet obrazovku musíte u Kindle ručně v menu. Tzn automatické otáčení v posteli nehrozí.
Odpovědět0  0
anomys | 9.3.201313:39
KIndle PW mám necelý měsíc, a co se týče čtení fiction ve formátu mobi, tak naprostá spokojenost. Obavy z dotykového ovládání jsou naprosto liché a nevěřím, že normálnímu uživateli může nějak vadit ­- naopak, je to krok vpřed. Když jedu ráno metrem, kindle mám v jedné ruce a palcem té samé ruky přapínám na další stránku. Problém je ale s technickými PDF, pro které se kindle PW nehodí, takže jej prodávám za super cenu 4.2k, včetně originálního obalu, inzerát mám na hyperinzerci a bazos.
Odpovědět0  0
Filias (15) | 7.3.201315:43
Kindle používám denně, o whitepaper jsem dost uvažoval, ale absence tlačítek na otáčení stránek překousnout schopen nejsem.
Určitě by se to použít dalo. Stisk tlačítka je stisk tlačitka. Navíc máte při tom jistou, že se bude dít zrovna ta požadovaná činnost a ne že se zaříezní to rozhodne implementovat jako něco jiného.
Odpovědět1  0
Noxikk | 7.3.201314:57
V clanku je mini USB, v tabulce micro USB, co tedy plati? Podle obrazku tipuji micro.
Odpovědět0  0
popelnicek (5) | 7.3.201315:22
Micro USB je spravne
Odpovědět0  0
riman (13) | 7.3.201314:07
Zdaleka ne se vším v recenzi mohu souhlasit:

1. Nejen že konkurence existuje, dokonce se dá koupit i u nás ­(např. na Alze­). Předně je tady Bookeen Cybook Oddysey HD FrontLight, který je díky Palmknihám hezky lokalizovaný a dokonce je na pojený na jejich obchod, takže čtenáři, kteří chtějí mít knihy v češtině, je mají takříkajíc na dosah ruky. Pak je zde Kobo Glo, které se pyšní srovnatelnými parametry.

2. Kindle Paperwhite určitě není dokonalé zařízení:

a­) chybějí mu fyzická tlačítka na obracení stránek, která jsou prostě ergonomicky nejvyspělejším řešením. ­(A pak by se hodil HW zámek na dotekové ovládání­). Ne každý čte jen doma v křesle­/posteli, spousta lidí čte na cestách, v MHD ­(stačí se rozhlédnout v pražské dopravě­), a pak se výhody tlačítek jasně ukazují. S tlačítky by to bylo zařízení bez kompromisů, takhle je spousta takových, kteří podobně jako já zatím zůstávají u Kindle Keyboard. ­(­"Paperwhite with Page Keys­" :­-­) bych koupil bez váhání. Nyní trochu pokukuju po zmíněném Cybooku, protože ten aslepoň jedno tlačítko na každé straně má.­)

b­) To, že nejde nasvícení ­(jak je to správně pojmenované­) vypnout, je poměrně závažný nedostatek.

c­) Velikost paměti 2GB taky není moc, zvlášť pokud člověk nenakupuje pouze u Amazonu, kde to má hezky dostupné v cloudu. Český čtenář může jenom volně dostupnými díly toto místo zaplnit jako nic. ­(Vždyť je to pouhá polovinapaměti starého ­(dobrého­) Kindle Keyboard.­)

d­) Barva by se hodila, ale dobře, technologie ještě pořádně nedospěla, takže není fér tohle Kindlu Paperwhite vyčítat. Řešení přímo od eInku není optimální ­(barevná maska před monohromatickým inkoustem podatatně snižuje rozlišení a sytostí barev nevyniká, Mirasol se někde zasekl a jeho barvy jsou podle videí a fotografií, co jsem dosud viděl, poněkud podivné.)
Odpovědět2  2
popelnicek (5) | 7.3.201315:22
Preji hezky den. Kindla paperwhite mam jiz 4 mesice. Zakoupen v DE na Amazonu s durucenim na odberne misto ­(u nas neco jako ulozenka­), kde jsem si ho vyzvedl. Moje zkusenosti:
Tlacitka ­- vubec mi nechybi. Stranky se prevraci podobne jako u knihy, bud tazenim a nebo tuknutim na stranku. Da se to velice dobre udelat i nacpane tramvaji ­- osobne skoro denne zkouseno
Nasviceni ­- vypina se pri zavreni original obalu, ktery ma jeste navic na sobe magnety takze skvele drzi. Hodne tento obal doporucuji.Mimochodem cena Paperwhite + obal v Nemecku 4100 Kc
2GB pameti ... pri velikosti knihy cca 1,5 MB je to cca 1300 knizek. Opravdu jich tolik mate?
Barva nanic pro normalni knihy. Casopisy ctu na tabletu
Vydrz kindla PW cca 3 nedele s podsvicenim a to hodne ctu 2­-3 hodiny denne
V porovnani s B&N je kindle subjektivne lepsi. Hlavne display je takovy prijemne hruby. Neni na nem vydet zadne patlani
Docela by me zajimalo kolik lidi z komentaru ho opravdu meli v ruce :­-­)
David
Odpovědět2  0
Trebus | 11.3.20130:33
Přidám se k vašemu názoru ­- Paperwhite je nejlepší čtečka, kterou jsem měl v ruce.
V recenzi vůbec není zmíněn originální obal, při jehož otevření­/zavření se Kindle automaticky zapíná a vypíná. To je super vlastnost a mám tak pocit, jako bych četl reálnou knížku.
Nechápu kritiky malé paměti, čtečka přece nemá sloužit jako katalog tisíců knížek a pokud někdo něco takového potřebuje, je lepší se poohlédnout jinde.
K záporům bych přidal 2 body:
- i s obalem je KP docela těžký
- provázanost s Amazonem. Amazon nabízí minimum českých knih a proto je u nás obchod víceméně k ničemu.
Odpovědět0  0
JiVy (601) | 11.3.20131:36
Vazba s Amazonem, nikoho nemusí omezovat. Stačí nainstalovat si freeware Calibre a do čtečky lze naimportovat knihy prakticky z jakéhokoliv formátu.
Odpovědět0  0
Johnny18 | 2.4.201323:24
Funkci sleep má i spousta neoriginálních obalů i za pár šupů ­- http:­/­/www.ebook­-ctecky.cz­/hledani­-a7?q=sleep Tato funkce však trošku postrádá smysl u Paperwhite s reklamami.
Odpovědět0  0
Otakar Klicpera | 7.3.201310:19
Mně osobně u Kindlu nevyhovuje malý displej, jelikož potřebuji číst hlavně PDF. Hledal jsem něco většího potom, co Amazon přestal prodávat Kindle DX a nakonev jsem si koupil v českém e­-shopu Onyx Boox M92 a jsem spokojený.
Odpovědět3  0
JiVy (601) | 7.3.201310:48
Kindle DX se pořád dá koupit i na Amazonu. To, že nemá podsvícení prakticky nevadí.
Odpovědět0  0
Sewec (1) | 7.3.20139:43
Drobná mystifikace v závěru recenze. Paperwhite určitě konkurenci má. Kobo Glo jej dokonce v určitých ohledech dalece předčí...
Odpovědět3  0
hack3r (3) | 7.3.20139:40
Podla mna je Nook Simple Touch with Glowlight lepsi, ergonomickejsi. Ma tak isto osvetleny E­-Ink display, vlastne bol prvy na trhu a az pol roka po jeho uvedeni tu istu technologiu pouzilo Amazon. Tak isto po uspechu Nook Simple Touch Amazon vydal cisto dotykovu citacku, dovtedy tvrdilo, ze uzivatelia preferuju hardverove tlacitka na ovladanie. Okrem toho ma microSDC kartu, na ktoru mozem dat celu svoju kniznicu, podporuje tzv ­"side load­" a nemusim sa bat ze mi Amazon na dialku vymaze knihy v citacke ­(co sa obcas stava­).
Odpovědět1  0
Pavel Kovač (1033) | 7.3.201311:07
Nook Simple Touch with Glowlight má horší displej s rozlišením 800x600. Což je vzhledem k ceně docela nepříjemná vlastnost.
Odpovědět1  0
inf1466 | 7.3.201311:52
Nějak mě úplně nenapadá, v čem je to tak horší, když se tu bavíme o čtečce a ne o grafickém displayi nebo tabletu. Máte nějaké HD knihy? :D
Odpovědět0  2
popelnicek (5) | 7.3.201315:24
Rozdil v kvalite a cistote pismenek je docela viditelny. Mel jsem B&N, prodal jsem ho a ted mam kindla PW.
Odpovědět1  0
Pavel Kovač (1033) | 7.3.201316:49
Ostrost písma je o poznání lepší. Můžete klidně použít menší písmo, obracet méně stránek potažmo prodloužit životnost na baterii.
Odpovědět0  0
xls (62) | 7.3.20139:07
Chtělo by to ve stejném provedení ještě 10­" verzi + přidat tlačítka na listování, pak by to opravdu nemělo chybu.
Odpovědět2  0
Pavel Kovač (1033) | 7.3.20139:19
Existuje verze Kindle DX.
Odpovědět2  1
xls (62) | 8.3.20138:55
Oni dělají DX v provedení paperwhite? Nějak jsem si nevšiml.
Odpovědět0  0
Slartibartfast | 7.3.20138:47
>Čtečka se navíc sama po chvilce opět vypne. Tak proč ještě odemykat obrazovku? Nevím a zůstane mi to záhadou.

Nutnost swipování k odemčení existuje pouze u verzí s reklamou a slouží k přeskočení reklamy ­(a tím vrácení zpět do OS čtečky­). U verze bez reklam žádné swipování pro odemčení není.
Odpovědět2  0
Hind. | 7.3.20138:12
Za mě je největším mínusem absence tlačítek. Patlat po displeji kdykoli, když chci otočit stránku je úchylné a mnohem méně pohodlné.. Pevně doufám, že Amazon ještě uvede čtečku s tlačítky.
Odpovědět3  0
sabo (67) | 7.3.20136:56
Zdravím, jako majitel Kindle Touch mám pár dotazů. Šlo by vyzkoušet zvětšování stránky v PDF, jaká je odezva a pocit z neustálého posouvání zvětšené stránky z jednoho konce řádku na druhý? ­(u KT neskutečná pruda­) Jde zvětšit text v PDF aniž by se zvětšily rozměry stránky? Jde otočit stránku na šířku a získat tak větší písmo při zachování celistvosti jednoho řádku textu na šírku displaje? Díky
Odpovědět2  0
Pavel Kovač (1033) | 7.3.20138:24
Původně jsem se toho také bál, ale vzhledem k povaze displeje a jeho velmi velké odolnosti proti otiskům a prachu, jsem názor změnil.
Každopádně stále lze zakoupit Kindle Keyboard.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 7.3.20138:30
Pardon, patřilo řilo uživateli Hind.
K vašemu dotazu. PDF se chová stále tak ja se chovat má. tzn jako obrázek. Můžete jej zvětšovat­/zmenšovat, ale měnit velikost písma samozřejmě ne. Je to proti celkové koncepci PDF formátu.
Landscape mód samozřejmě Kindle umí. Odezva je docela slušná, ovšem při každém posunutí obrazovka problikne ­(překreslí se­). Přesto si myslím, že oproti Kindle Touch je odezva jak displeje, tak procesoru o něco lepší.
Odpovědět2  0
sabo (67) | 7.3.20138:42
Díky za odpovědi. To překreslování je mi jasný, ale u KT mě štvalo jak to všechno dlouho trvá. Možnost Landscape a lepší displej je fajn, teď už jen to vyzkoušet na živo a asi si ho pořídím.
Odpovědět0  0
mtalmaus | 9.5.201316:01
Moje zkušenost PDF formátem je taková, že číst se to na téhle čtečce moc nedá. Vše si převádím do mobi. Bohužel občas mi calibre naseká do textu hafo prázdných řádků, což trochu čtení znepřijemňuje.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.