reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech G402: speciál pro FPS

13.8.2014, Jan Vítek, recenze
Logitech G402: speciál pro FPS
Od společnosti Logitech jsme získali na test zbrusu novou myš G402 Hyperion Fury Ultra-Fast FPS Gaming Mouse, která je určena speciálně pro hry typu FPS, čili 3D střílečky. Jde o myš, která se nemá ztratit ani při velmi prudkých pohybech.
Kapitoly článku:
Herní počítačová myš Logitech G402 Hyperion Fury Ultra-Fast FPS Gaming Mouse je tedy dle svého výrobce vůbec nejrychlejší myší, která se tak bude hodit především pro akční 3D hry (First Person Shooter). Logitech si přitom v poslední době zvykl u svých nových modelů myší nějak pojmenovat jejich senzor a nyní si vybral označení Fusion Engine. Samotná myš slibuje lehké tělo a velké teflony, což má přispět k tomu aby s ní uživatel mohl pohybovat co nejrychleji. Myš na druhou stranu nenabídne nejvyšší rozlišení senzoru, ale to samozřejmě není vůbec nutné. Spíše nás bude zajímat, že má programovatelná tlačítka, takže se můžeme v Logitech Gaming Software vyřádit.



- klikněte pro zvětšení -

Logitech G402 rozhodně nepatří mezi nejlevnější myši, spíše naopak. Se svou cenou kolem půldruhého tisíce korun se pohybuje ve společnosti myší jako Gigabyte Aivia Krypton či Razer Naga, ovšem na trhu jsou i výrazně dražší modely. Od této myši bychom tedy měli očekávat velmi kvalitní zpracování včetně tlačítek a bezchybnou funkčnost.





Myš přišla v malém černo-modrém obalu, do nějž se však v prodejně bez rozříznutí vrchních samolepek nedostaneme, takže si ji neosaháte. Dříve testovaná Logitech G502 Proteus Core však přichází v obalu, kde je ukryta za otevíratelnými dvířky, takže kupující si ji může zblízka prohlédnout, ale to je jen detail.


Model
Logitech G402 Hyperion Fury Ultra-Fast FPS Gaming Mouse
Rozměry myši
136 x 72 x 41 mm
Hmotnost myši
108 gramů (bez kabelu)
144 gramů (s kabelem)
Tlačítka
7 + kolečko
Senzor
Fusion Engine (laserový)
240 - 4000 dpi
16 G
500 ips (12,7 m/s)
Rozhraní
USB
Ergonomie
pro praváky
Kompatibilita
Windows 8, Windows 8.1, Windows 7 nebo Windows Vista
Orientační cena: 1600 Kč s daní


Logitech tedy ve spojení s touto myší hovoří o Fusion Engine, jenž má poskytnout velmi rychlé snímání povrchu, aby myš mohla správně reagovat i na ty nejprudší pohyby. Jejích 108 gramů hmotnosti k těmto prudkým pohybům přispěje, stejně jako teflony, jež jsou opravdu naprůměrně velké. Programovat budeme moci celkem sedm tlačítek, v to nepočítaje kolečko. Logitech Gaming Software pak bude pracovat na systémech Windows počínaje verzí Vista.


Zpracování myši


Logitech G402 Hyperion Fury stejně jako zmíněná Logitech G502 Proteus Core kombinuje plasty s lesklým, matným i měkkým povrchem a vedle toho také oblé tvary s ostře řezanými hranami. Naštěstí to Logitech s lesklými plasty moc nepřehání, takže ty matné zde mají převahu a na bocích myši máme navíc pogumované plasty pro jistější úchop myši. Všimnout si můžete také zajímavého designového prvku, a sice vykrojenou zadní částí, která nesahá až na zem. Osobně mi přijde její design jako velmi povedený. Dle něj jde evidentně o herní produkt, který ale není přeplácaný.





Její tělo je i přes nízkou hmotnost velmi pevné a i když jsem se snažil najít slabinu, myš odolávala důkladnému promačkání bez povrzávání či dokonce prohýbání. Se zpracováním samotného těla tedy můžeme být spokojeni. Co se týče jeho tvaru, pak ten má za úkol vyplnit celou dlaň, ovšem díky velmi velkým hlavním tlačítkům, která jsou od zbytku těla oddělena, můžeme prsty posunout blíž k sobě, myš uchopit jen jimi a pohybovat s ní se zápěstím položeným na stole. Tlačítka pak i na svém okraji blíže hřbetu nemají příliš velký odpor při stisku, i když ten je přeci jen znatelně tužší, než když je mačkáme uprostřed či až vepředu.

Kolečko myši je třísměrné, takže jím můžeme otáčet a používat jako třetí tlačítko. Má poměrně silnou aretaci v jednotlivých krocích a přitom je jeho povrch hladký, takže zde bych ocenil spíše vroubkovaný povrch. Při otáčení kolečko silně vrčí, takže jde o nejhlučnější ovladací prvek této myši, ale zase se nestane, že by se zastavilo mezi dvěma kroky, což může být dost otravné. Vedle vroubkovaného povrchu kolečka by se mi pak líbil ještě o trošku slabší odpor při stisku.





Hlavní tlačítka mají lehký stisk, ovšem ne příliš lehký, abychom je mačkala pouze váha našich prstů. Cvakání při stisku je ostré, ale spíše tiché a uživatel má i dobrou hmatovou odezvu. Logitech neuvádí, o jaké spínače přesně jde, ovšem nejspíše to budou nějaké od firmy Omron. Další dvojice tlačítek je umístěna na levé straně myši a připravena je pro palec. Jde o malá tlačítka s hlubším stiskem a ostrou hranou, mezi nimiž je nahmatatelný předěl. Pro někoho může být jejich ostrá hrana trošku otravná, ale osobně si nemyslím, že by šlo o problém. Tato tlačítka jsou označena jako G4 a G5, takže hlavní tlačítka s kolečkem jsou G1, G2 a G3.





Část prostoru vedle hlavního levého tlačítka si usurpovala další dvojice, a to G6 a G7, která má stejné zpracování jako G4 a G5. Tato tlačítka vystupují nad okolní povrch, takže není vůbec žádný problém je nahmatat. Pokud byste na některé přesunuli prst omylem, ihned to ucítíte, stejně jako díky vykouslé části ucítitě i předěl mezi nimi samotnými. Poslední tlačítko, jež není označeno jako G8, ale piktogramem zaměřovače, je určeno také pro palec. Jde o známý "Sniper Button", jehož primární funkcí je dočasné snížení rozlišení pro preciznější zaměření, což se může využít ale i jinde než ve hrách, třeba při práci v grafickém editoru. Nad tímto tlačítkem pak máme tři bledě modré kontrolky signalizující nastavenou hodnotu dpi a stejnou barvou je podsvíceno písmeno G na vrchní části myši. To ve výchozím nastavení pomalu pulzuje.





Spodní část myši má na sobě celkem šest kusů teflonů, přičemž největší je nahoře, pak o něco menší dole a po stranách a nakonec tu máme dva zahnuté kousky obklopující oko laserového senzoru. Ty by měly přispět k tomu, aby se k němu nedostávalo tolik nečistot, ale samozřejmě to nezabrání tomu, aby se někdy dovnitř dostal třeba chlup, který dokáže narušit správný chod.


Příslušenství


Společně s touto myší dostaneme letáky s informacemi o bezpečnosti, záruce, atp. Krom toho tu ale není vůbec nic, takže o příslušenství se v podstatě nedá mluvit.
reklama