reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: Acer AL1923

8.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: Acer AL1923
Prvním v pořadí je dobře polohovatelný monitor Acer AL1923 s technologií Prem.MVA, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva 8 ms, kontrast 1000:1, jas 280 cd/m^2 a pozorovací úhly 178 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 9 300 Kč s DPH.
Pod kapotou

Monitor obsahuje Prem.MVA panel od firmy AU Optronics s označením M190EN03 v.2. Tento panel měl například i Formac Gallery 1900 a Samsung 940Fn. Je tady proto dobrý předpoklad, že kvalita obrazu bude velmi podobná. Samozřejmě svou zásluhu na tom má i elektronika, na to se však podíváme až v další části.


Štítek na panelu

Elektronika a zdroj jsou zakryty plechovým krytem. V tomto plechu jsou také umístěny můstky pro uchycení k noze a popřípadně držáku standardu VESA 100mm.


Pohled na veškerou elektroniku (Pro zvětšení klikněte)

Pod tímto krytem je umístěna elektronika na zpracování obrazu, čip je od firmy Genesis a jeho označení je gm5621-LF. Tento čip dokáže zpracovávat 8-bitově barvy až do rozlišení 1280x1024. Čip není nikterak drahý, a tak se nedá očekávat závratná kvalita.



Čip na zpracování obrazu (Pro zvětšení klikněte)




OSD menu



Rozdělení OSD menu je perfektní a nikdo se v něm jistě neztratí. Bohužel obsáhlost menu není až tak dobrá. Je sice pravda, že pro běžné použití zde žádná položka nechybí, ale například režim sRGB by se u Prem.MVA panelu již mohl objevit. Naštěstí je možné ručně seřídit barvy, čímž se dá obvykle dosáhnout uspokojivého výsledku.



OSD menu je řešeno jako dvě sekce, v první jsou ikonky funkcí a v druhé již nastavení dané funkce.


OSD menu
reklama