reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: Acer AL1923

8.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: Acer AL1923
Prvním v pořadí je dobře polohovatelný monitor Acer AL1923 s technologií Prem.MVA, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva 8 ms, kontrast 1000:1, jas 280 cd/m^2 a pozorovací úhly 178 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 9 300 Kč s DPH.

Odezva



Panely s technologií Prem.MVA obvykle mají velký šum v obraze způsobený technologií OverDrive. Jak si povede tento panel? Inu pouze průměrně. Pokud se podíváte na následující graf, zjistíte, že odezva je ve středních tónech nezvykle velká a pro hraní náročných her se příliš nehodí. To ovšem předbíháme.


Odezva v závislosti na změně

Z grafu lze vyčíst maximální celkovou odezvu 26,2ms, naopak minimální je 12ms. Ve středních tónech se projevuje výrazný překmit, čímž vzniká šum v obraze. Tato skutečnost je vidět i na následujícím průběhu odezvy 0-175-0.


Odezva 0-175-0 (20ms/dílek)

Z tohoto průběhu lze vypozorovat jakýsi neklid obrazu. Je to celkem zvláštní, protože takto se obvykle projevuje monitor propojený přes analogový signál. Ovšem test samozřejmě probíhal s DVI kabelem. Odezva 0-175-0 má výrazný překmit, který činí téměr 15%, což je opravdu mnoho. Odezva rise činí 13,4ms a fall 5,4ms.


Odezva typu šedá-šedá (20ms/dílek)

U odezvy typu šedá-šedá již OverDrive téměř zmizel a dokonce odezva rise se zkrátila na 10,2ms, fall činí 8,8ms.


Sledování videa





Monitor poskytuje slušné barevné podání a co je hlavní - dobré rozlišení tmavých scén. Díky tomu je sledování filmů příjemné, naneštěstí tento dojem kazí nepříliš dobrá odezva. Je zde velmi dobře znatelný šum v obraze. Kdyby si výrobce dal více záležet s nastavením OverDrive, tak mohl monitor v tomto ohledu dopadnout daleko lépe. Inu nic není dokonalé.


Hraní her





Všechny monitory v tomto megatestu jsou s klasickým poměrem stran 5:4 a s rozlišením 1280x1024. Obvykle není problém zapnout hru v nativním rozlišení, tzn. bez nutnosti interpolovat obraz. Acer AL1023 měl u her opět problémy s OverDrive, hrany jsou obohaceny o výrazně světlejší stín, což je vcelku nepříjemné. Na druhou stranu nedochází k rozdvojování či zprůhledňování hran.


Stabilita kontrastu



Kontrast se v závislosti s jasem poměrně dost měnil (průběh není lineární). Největší byl při 90% jasu. Naštěstí nejnižší kontrast nespadl pod hodnotu 65%, což je dobrý výsledek.


reklama