reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: Fujitsu Siemens P19-2

9.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: Fujitsu Siemens P19-2
Čtvrtým v pořadí je monitor Fujitsu Siemens P19-2 s technologií S-PVA, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 8 ms, kontrast 1000:1, jas 280 cd/m^2 a pozorovací úhly 178 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 11 900 Kč s DPH.

Odezva



Tento panel je znám svojí kvalitou obrazu a i hráči si jej oblíbili. Je však opravdu tak rychlý, jak se o něm říká? Musím vás bohužel zklamat. Na odezvě je hodně znát stáří monitoru. Zkrátka a jednoduše v době uvedení na trh výrobci ještě tolik neuměli pracovat s technologií OverDrive a panel také nezvládal vysoké přepětí v krystalech. Dnes jsou panely zcela jinde a tomuto legendárnímu panelu už ujíždí vlak.


Odezva v závislosti na změně

Na grafu je jasně vidět, že se odezva v tmavých tónech blíží k 33ms, což je opravdu mnoho. Se zvětšujícím se odstupem změny sice odezva klesá až k 17ms, ale i to je hodnota, kterou nikterak neoslní. Zvláštně se chovají jednotlivé odezvy rise a fall, prakticky ve všech měřených jsou jejich hodnoty téměř identické, je to zvláštní, protože obvykle bývá odezva fall daleko kratší.


Odezva 0-175-0 (20ms/dílek)

Opět je zde odezva 0-175-0 znázorněna obrázkem vytípnutým přímo z osciloskopu. Je zde jasně vidět, že technologie OverDrive je zde sice přítomna, ale nevyužívá žádného překmitu. To je velice příznivé, protože nevzniká šum v obraze. Bohužel natáčení krystalů je až příliš pomalé pro to, aby monitor vyhovoval náročnému hráči. Odezva rise=13,2ms a fall=11,8ms.


Odezva typu šedá-šedá (20ms/dílek)

Podobně na tom je i odezva typu šedá-šedá (50-200-50). Je zde jasně vidět, že u odezvy rise je dotáčení krystalu ke konci lehce pomalejší, a tak i zde odezva dosahuje hodnot rise=10,2ma a fall 11,2ms.


Sledování videa





Při sledování videa je dobře zřetelné, jak se obraz při rychlých pohybech rozmazává a to především při videu s vysokým rozlišením. U DVD rozlišení (PAL) to není tak tragické, ale i zde je patrné rozmazávání a rychlé pohyby nejsou zrovna ostré. Abych však jen nekritizoval, tak jsou zde i dobré vlastnosti. Tou první je absence šumu v obraze (v jiných případech způsobeným překmity) a perfektní rozlišení tmavých scén. Také hloubka obrazu je prvotřídní a jen těžko lze uvěřit, že jde o monitor s matnou obrazovkou. Právě ona hloubka obrazu je při sledování velmi důležitá a nejen díky ní si jistě monitor získal svou dobrou reputaci.


Hraní her





Akční hry, závodní hry a strategie - to jsou hry, které nejsou pro tento monitor zrovna vhodné. U hry Half-Life 2 docházelo k rozdvojování hran a ztrátě detailnosti textur. Je to hanlivé, avšak realita je opravdu taková. Avšak ten, kdo tento monitor vlastní, mi dá jistě za pravdu, že na odezvu se dá velice rychle zvyknout a po čase si jí ani nevšimne. Hry Unreal Tournament 2004, Need for Speed Most Wanted a Earth 2160 jsou na tom trochu lépe, ale stále to není ono.


Stabilita kontrastu



Kontrast sice lehce klesá, ale i na nejnižší hodnotě si drží dobrou hodnotu 70% z původního kontrastu. Je celkem zvláštní, že s ubývajícím jasem (pod 30%) se opět kontrast zvedá, ne nijak razantně, ale je to patrné. Nedoporučuji provozovat monitor s jasem kolem 30%, kde je kontrast nejnižší.

reklama