reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: Fujitsu Siemens P19-2

9.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: Fujitsu Siemens P19-2
Čtvrtým v pořadí je monitor Fujitsu Siemens P19-2 s technologií S-PVA, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 8 ms, kontrast 1000:1, jas 280 cd/m^2 a pozorovací úhly 178 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 11 900 Kč s DPH.

Pozorovací úhly



Tento panel je jediný s technologií S-PVA v tomto testu. Jak jistě víte, tato technologie je v pozorovacích úhlech opravdu velmi dobrá. Někdy je téměř stejně dobrá jako S-IPS, ale obvykle spíše o něco horší. Uvidíme, jak si povede.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Při pětačtyřiceti stupňovém pohledu se některé přechody trochu zaostří, ale celkově jsou barvy stále velice dobré. Navíc zežloutnutí obrazu je jen malé, a tak bílá barva a pleťová barva zůstávají stále dobré a věrné.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Zvětšujeme-li úhel do kritického, dojde k rychlému úbytku jasu a kotnrastu. Lidské oko je však daleko lépe přizpůsobivé, a tak je pohled i z tohoto úhlu možný. Barvy se již téměř nemění a to je dobré znamení.



Pohled pod úhlem 45° zespod (Pro zvětšení klikněte)



Pohled zespod (Pro zvětšení klikněte)

S-PVA a obecně VA či IPS technologie mají stejné jak vertikální tak i horizontální pozorovací úhly. Je to jasně vidět i na předchozích dvou fotografiích.


Barevné podání



A je to tu. Barvy na tomto monitoru jsou opravdu velice dobré, velkou zásluhu na tom má i slušně vykreslený bílo-černý přechod s jen lehkým proužkováním. Toto proužkování se sice zvýrazní při ručním seřízení barev nebo změnou barevného režimu na jeden z předvolených mimo "Native", avšak stále je výsledek dobrý.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,4MB), malý výřez (0,5MB).

U duhového přechodu proužkování není znatelné vůbec a to ať s barvami děláte co děláte. Jemná pastelizace červené a modré barvy je pro profesionální grafiky problém, ale sem monitor nemíří. Ten kdo požaduje "dokonalé" barevné podání se musí poohlédnout v naprosto jiném cenovém segmentu.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,8MB), malý výřez (0,4MB).

U reálných fotografií je sice červená barva lehce výraznější (především u růže), ale celkově je na fotky radost pohledět. Je zde vidět jasná převaha S-PVA technologie nad Prem.MVA a absolutní převaha nad TN. V rámci tohoto testu je barevné podání téměř nejlepší, avšak dále se možná objeví překvapení, co by mohlo tento panel předčít.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,3MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Rozlišení černé tmavých odstínů je doslova perfektní a při syntetickém testu byla naměřena hodnota 1/0, tzn. nejlepší možná. I světlé odstíny jsou ideální 254/255.


Podsvícení



Kvalita podsvícení je u tohoto monitoru také velmi dobrá. Sice je u krajů znatelný úbytek, ale prostředek obrazu je krásně rovnoměrný. Lehce světlejší levá část obrazu není při běžné práci vůbec znatelná. Je vidět, že Fujitsu Siemens P19-2 si poradil s rozvedením světla opravdu nadmíru dobře.






Pokud spočítáme plochu s intenzitou 85-100%, dojdeme k číslu 85,7% a to je vysoce nadprůměrný výsledek.
reklama