reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: Fujitsu Siemens P19-2

9.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: Fujitsu Siemens P19-2
Čtvrtým v pořadí je monitor Fujitsu Siemens P19-2 s technologií S-PVA, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 8 ms, kontrast 1000:1, jas 280 cd/m^2 a pozorovací úhly 178 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 11 900 Kč s DPH.

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (800x600)



Všichni to známe, interpolace je problém pro každý LCD monitor. Obvykle dojde k rozmazání hran a celkovému rozmazání obrazu. Některé monitory si s tím poradí lépe, jiné hůře. Fujitsu Siemens P19-2 je v tomto směru takový průměrný, ničim nepřekvapí, ale také není interpolace nikterak strašná, že by se na ni nedalo dívat.


Interpolace tenkých linek na černém podkladu (Pro zvětšení klikněte)

Interpolace tenkých linek ukázala lehce rozmazané okraje a malinko zešedlé čáry.


Interpolace textu a jednoduchého obrázku (Pro zvětšení klikněte)

I interpolace textu je průměrná. Číst se text dá, ale na nějaké dlouhodobé používání to není. Na tomto obrázku si všimněte velmi zvláštního tvaru subpixelu (po zvětšení). Obvykle mají LCD panely každý subpixel obdélníkový s poměrem stran cca 1:3, ovšem při detailnějším pohledu na tento Samsung S-PVA panel odhaluje subpixel ve tvaru podkovy. Díky tomu působí obraz jemnějším dojmem, avšak na druhou stranu způsobuje jakousi auru na hranách (např. když je text tmavě šedý na světle šedém podkladu). Pokud však zapnete technologii ClearType popř. jinou formu vyhlazování textu pro LCD, tento neduh je pryč a nic nebrání v pohodlném čtení textu.


Interpolace hry Half-Life 2 (Pro zvětšení klikněte)

U hry Half.Life 2 došlo k typické situaci: hrany jsou neostré a textury ztrácejí detailnost. Opět však platí pravidlo, že monitor má dostatečně malé rozlišení na to, aby jej utáhla i slabší grafická karta, takže nenativní rozlišení použijete opravdu málokdy.


Regulace jasu



Frekvence blikání trubic je 333Hz, což je opravdu výborný výsledek a rozhodně nebudete mít problémy s únavou očí.

reklama