reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: NEC 1970NX

16.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: NEC 1970NX
Osmým v pořadí je monitor NEC 1970NX s technologií S-IPS, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 18 ms, kontrast 500:1, jas 250 cd/m^2 a pozorovací úhly 176 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 11 500 Kč s DPH.

Pozorovací úhly



S-IPS bývá v pozorovacích úhle naprosto perfektní, což je dáno tím, že obsahuje více domén než v tomto ohledu zastaralá MVA popřípadně Prem.MVA technologie.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu pod úhlem 45° se prakticky vůbec nic nestane. Barevné přechody jsou stále výtečné, jas i kontrast jsou prakticky 100%.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu ze strany sice klesá kontrast, ale barvy jsou stále dobré. V tomto ohledu je vidět, že je technologie S-IPS prostě to nejlepší.



Pohled pod úhlem 45° zespod (Pro zvětšení klikněte)


Pohled zespod (Pro zvětšení klikněte)

Stejně se chová i vertikální úhel pohledu. Další komentář snad ani není třeba.


Barevné podání



Bílo-černý přechod je prokreslen na jedničku. Sice je znatelné lehké proužkování, ale to u LCD za tuto cenu musíme předpokládat. Výhodou je to, že proužky jsou velké zhruba 3 pixely a pravidelně se opakují. Nedochází, tak k nepříjemnému poklesu jasu na okrajích těchto proužků, jak tomu u některých monitorů (převážně TN) bývá.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,0MB), malý výřez (0,5MB).

Duha - pokud jste někdy viděli na obloze duhu, máte celkem dobrou představu o tom, jak monitor zobrazuje barvy. Teď ale vážně. Všechny barvy jsou zobrazeny opravdu výtečně, lepší barvy jsem viděl pouze u grafických monitorů EIZO a to je naprosto jiná cenová relace. Pokud hledáte levný panel s opravdu dobrými barvami, je možná právě tento jako stvořený pro vaše účely. Ale nepředbíhejme.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,4MB), malý výřez (0,3MB).

Takhle reálně vypadající růži jsem viděl naposledy v reálu. Červená barva je taková, že se růže jeví jako reálná a stačí ji jen utrhnout. Jediný problém jsem zaznamenal u žluté barvy, která je lehce přepálená. Toto přepálení však ani zdaleka nedosahuje toho, co zde předvádějí ostatní panely. Zobrazení tmavých oblastí u rosy na trávě je perfektní, je to typická vlastnost S-IPS panelů.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,0MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Rozlišení světlých odstínů je lehce podrůměrné a to 252/255, avšak tmavé oblasti jsou trochu horší 4/0. Ovšem i to je celkem u S-IPS panelů běžné.


Podsvícení



Podle výrobce se jedná o monitor vyšší třídy, respektive výrobce jej uvádí jako semi-profi monitor. Bohužel podsvícení tomu neodpovídá, v krajích je znatelně tmavší a uprostřed naopak výrazně světlejší. Je to trochu škoda, protože do této chvíle to byl perfektní monitor z nižší cenové relace pro grafiky. Na druhou stranu ono podsvícení není až natolik špatné, že by nějak omezovalo práci. Pouze bystré oko si jej všimne a jednou za den si uživatel povzdechne: "ach jo, proč není nic dokonalé?"



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.




Plocha s intenzitou 85-100% zabírá oblast 64,3% a to je pouze průměrný výsledek.
reklama