reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
25.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD panelů je za námi a můžeme se podívat na výsledky. Již teď mohu říci, že boj to byl opravdu těsný a tzv. zcela univerzální panel asi těžko najdete. Je zde však opravdu hodně zajímavých modelů jak pro hráče, tak i pro poloprofesionální grafiky.
1  2  3  
Kral Vysin | 5.9.200710:48
Zajímalo by mě, které monitory pískají a, které ne.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 5.9.200711:04
Nedá se říci konkrétně který konkrétní model píská. Jde o kusovou záležitost. Navíc to může potkat jakýkoli monitor od jakékoli značky.
Odpovědět0  0
kralvysin | 5.9.200716:32
Opravdu? Jestli je to tak, tak je to dost blbé, protože vada tohoto typu se špatně reklamuje. Nehledě že s věkem se snižuje maximální slyšitelná fregvence­- Takže někdo slyší, někdo ne a nevěří. Ale určitě by se dala udělat statistika, které monitory pískají častěji.
Možná že určitý monitor píská ve 100% vyrobených ks, ale slyšíto jenom lidé určitého věku. Já jsem mladý takže bohužel dobře slyším...
Odpovědět0  0
Survivor20000000 | 6.2.200712:02
Tak můj asi 10 let starý plochý 17­" Hundai CRT 1152 při 100Hz, doslouzil­(už není tak ostrý:­), tak jsem také přemýšlel, který 19­" LCD zakoupit a volba padla na LG, jelikož je podle testů ve své třídě nejrychlejším panelem a v ostatních testech také nedopadl nejhůř.Design byl úžasnej. Peníze jsem zaplatil jako zálohu a donesl jsem si ho na vyzkoušení na víkend domů,abych zjistil jestli nemá vadný bod. Naštěstí žádný neměl.Vadný bod sice neměl,ale obraz proti mému starému 17­" CRT se nedal absolutně srovnávat. Připadal jsem si jako ve špatném filmu.Při pohledu na OBRAZ mi tato technologie vyrvala všechny naděje, že LCD je lepší než CRT. Úhel pohledu, hlavně nahoru­-dolu, tragedie!I když jsem sedel naprosto proti monitoru a nedýchal,abych se nepohnul,tak horní půlka monitoru byla tmavší a když jsem se pohnul, jakýmkoliv směrem,tak kraje byly tmavší! Barvy,příšerný i po sladění přiloženým programem, v každé aplikaci úplně jiné! Pokud nejedu v nativním rozlišení 1280, např.: 1024=tragédie. Filmy a hry mi přišlo, jako když obraz skládá A4ky rychle za sebou= tomuhle říkáte nejrychlejší panel dneška? Pokud nesleduju film v DVD kvalitě, tak je obraz opravdu k poblití ! Myslel jsem si,že technologie LCD trochu postoupila, jak koukám tak nikoliv. LCD se opravdu hodí max. do kanceláře na office v nativním rozlišení, nebo na přenášení z kaneláře do kanceláře :­) kdo s ním provádí cokoliv jiného je masochysta nebo nikdy nevidel filmy,hry na kvalitní CRT 21­" která se dá sehnat v jakémkoliv bazaru do 5000,­- Připadá mi, že LCD je nafouknutá bublina o designu monitoru nikoliv o obrazu a většina se na ní chytí, nevím,ale pro mě je a bude u monitoru vždy na 1.místě OBRAZ! btw.:naštěstí se mi ho podařilo vrátit a už mám objednanou CRT 21­" Sony Trinitron :)
Odpovědět0  0
Survivor200000 | 15.1.200716:24
Potřebuju vybrat LCD 19­" na hry tzn. rovnoceným dílem odezva­/zbytek tak 50­/50, pouze z těchto:

LG 1970HR
Samsungy 931BF a 940BF
Asus MB19TU
Acer 1951Ds
ViewSonicVX922

BELINEA 1975 S1 = tak o tomto monitoru nevím zhola nic, pokud někdo něco zjistí, podělte se prosím... cena,design,papirove proporce jsou velmi zajimave :­)

Těším se na diskusi :)
Odpovědět0  0
KOM | 4.1.20072:30
Ahoj, rozhoduji se pred koupi 19­' LCD monitoru, jaky vlastne vybrat. Vybiram z techto nabidek:
- LG L1970HR­-BF ­-
- SAMSUNG 931C ­(zde je i nekolik dalsich moznych typu jako napr. 931BF, 940BF ci 970P­) ­-
- VIEWSONIC VP930 ­-
- HP L1955 ­-

Potreboval bych poradit, ktery z techto monitoru bych si mel koupit prevazne na hrani her, upravu fotografií, nejakou tu grafickou amaterskou tvorbu pri vyrobe webu. Filmy na PC zasadne nesleduji, od toho mam TV a domaci kino. Nebo nejaky jiny? S cenou pocitam do 10.000,­- cim mene, tim ale samozrejme lepe. Diky za jakekoliv rady.
Odpovědět0  0
playmaker | 22.10.200612:12
A kde jsi se prosím dočetl,že má 8bit barvy. Protože já bych chtěl raději 770P a nikde nemůžu zjistit se 100% jistotou kolik má bit barvy,ale asi jen 6. Tak hry nějaké hraji,ale asi moc náročné ne.A taky s fotkama dělám atd. Ta 971 není i v 17­" ,co?
Odpovědět0  0
David.H1 | 12.10.200610:45
A co samsung 971P? Mam ho doma 14 dni a naprosta spokojenost. Ten by ten test musel vyhrat taky:)
Odpovědět0  0
playmaker | 20.10.20068:10
Nevíš kolika bitové má barvy? Jestli 6 nebo 8bit?
Odpovědět0  0
David.H1 | 22.10.200611:40
Udajne 8 bit, tak jsem se to vsude docetl, ale obraz ma jak vino, jestli o nem uvazujes a nehrajes treba CT profi tak nema konkurenci.
Odpovědět0  0
playmaker | 22.10.200612:13
A kde jsi se prosím dočetl,že má 8bit barvy. Protože já bych chtěl raději 770P a nikde nemůžu zjistit se 100% jistotou kolik má bit barvy,ale asi jen 6. Tak hry nějaké hraji,ale asi moc náročné ne.A taky s fotkama dělám atd. Ta 971 není i v 17­" ,co?
Odpovědět0  0
Playmaker | 27.9.200617:06
Chtěl bych se zeptat co znamená že má Samsung 970P jen 6bit­-ové barvy?Jak se to projevuje,jak moc to je naškodu, kdy je to znatelné atd.?
Chtěl bych ho na hry, filmy, fotky, multimedia a grafiku
Odpovědět0  0
dredie | 16.9.200611:59
Nejak zcela nechapu, co tu nekteri resite... zkratka a dobre neexistuje univerzalni LCD ­- neco je lepsi na hry, neco na filmy a neco zase na grafiku. Ja zkousim delat v illustratoru, flashi atp. a reknu vam, ze na takovou praci mi muze byt nejaka 2ms odezva ukradena, kdyz nemam barvy takovy, jaky by mely byt. Mam NEC1980FXi... nebo tak nejak :­)­- a barvy jsou fakt bozi, predtim jsem mel CRT ­(samsung q995, mam ho ted jako sekundarni­) a ­(mozna ze se do me ted vsichni pusti :­) na tom CRT ty barvy jsou viditelne horsi. Na druhou stranu kdybych byl nejakej ultra HC paran CSka nebo quake nebo neceho nevim ceho, tak je jasny, ze me odezva S­-IPS bude pekne srat a nesahnu po tom.... jak rikam je to zalezitost potreby. Ja si na tom zaparim bez problemu aji FEAR combat a fakt u toho neresim nejake rozmaznuti, protoze nez si ho stihnu fsimnout, tak zdechnu :­). A rozhodne si nemyslim, ze bych hned brecel, kdybych tu gamesu videl na nejakem super rychlem 2ms panelu jak je to pekne ostry, protoze kdybych tam pak udelal nejaky komplexni gradienty treba ve photoshopu, tak bych se z toho asi poblil. Je to zkratka otazka priorit no neee?
Odpovědět0  0
Break | 16.9.200622:06
Ano to je přesné ! Já zase s grafikou nedělám nic a strašně se mě líbí ty pestrý pastelový barvy u 6bit.LG Flatronů s 2ms odezvou.
Odpovědět0  0
zdenek... | 15.9.20068:00
budete testovat take monitor SONY S95FRS dekuji za odpoved
Odpovědět0  0
_Romik_ | 8.9.200613:56
Rád bych se dozvěděl něco o bussines třídě PHILIPS 190B7. Je finančně dostupnější ­(než 190P7­) a papírově velice slušný. Ten Philips mi tam fakt chybí. Test jsem sledoval abych si nějaký ­"slušnější­" panel vybral. Bohužel v tomto mi test vůbec nepomohl. Subjektivní dojem je subjektivní dojem. Ale kde si mohu všechny porovnat v reálu. Rád bych LCD dostatečně rychlé na hry a film ­(i lepší úhly­) a také slušně podsvícené a kontrastní na práci. Nic nemusí být špička, ale všechno musí rozumně ­"stíhat­". Taková by právě střední třída měla být. Tak mi neříkejte, že si mám koupit EIZO :­-­).
Dále bych se rád dozvěděl, jaký je rozdíl v době odezvy mezi různými technologiemi. Zda se novější technologie s uvedenou pomalejší odezvou dá srovnávat s TN ­(nižší odezvou­), třeba zrovna ve hrách. Dále bych rád znal názor, jaký panel by si dal na stůl přímo pan Kovač ­(nebo už ho tam má :­-­)­).
Odpovědět0  0
l.madaj | 16.9.200612:13
zaujíma ma panel PHILIPS 190B7 ­(resp i P7)
Odpovědět0  0
mkobylan (96) | 17.9.200612:55
190B7CS mam doma. Zatial velmi neodskusany, ale 4 veci ma hnevaju:
1. blikanie obrazu, najma tmavych ploch pri zapjeni cez analogovy konektor ­(digitalny este nemam­). je to asi len problem signalu a spolocnej zeme, ale aj tak to tam nema byt, ked su zeme spojene.
2. nepokojny obraz pri pohlade zblizka. opat to vidno najma v tmavych odtienoch, ale poriadne ­- je to ako sum vo fotaku pri velmi slabom osvetleni.
3. kontrast nastaveny na 100% znamena, ze vsetky najsvetlejsie odtiene sa mapuju do bielej. prechod z ciernej do bielej konci 5cm od praveho okraja, dalej uz pokracuje len biela. takze este aj sw je tam strasny
4. ma len 1 konektor na USB. oplatilo sa kvoli tomu dodavat kabel?
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 17.9.200623:45
2. to je dithering s FRC

3. na svojem LG L1770HQ mám kontrast na 50% .... měl­-li bych ho na 100% víděl bych velké ........
Odpovědět0  0
mkobylan (96) | 18.9.200611:28
5. kamarat, ktory ten monitor vlastni, sa vcera marne pokusal dostat z toho co najtmavsi obraz. Jednoducho to strasne svieti.

3. kontrast som chapal trochu inak. Aspon pri monitoroch by som tam nedaval nejaky vacsi kontrast ako to naozaj dokaze. Maximalne by som pouzil cast z realneho kontrastu. Som zvedavy, ktory vyrobca pride s kontrastom 26 000 : 1, ked bude hodnota 127 namapovana na ciernu a 128 na bielu.
Odpovědět0  0
qwertown (8) | 4.9.200613:53
navrhuji aby si každý uživatel mohl dosadit do vysledku testu vahu. Máme 4 nebo 5 testovaných oddílu jako barvy , odezva atd... ke každému oddílu přidat váhu a tlačítko přepočítat.
Pokud někdo nepotřebuje odezvu mít super, dá této části menší váhu a celkový vysledek se přepočítá.
Ve finale si vyberete nej monitor podle vašeho předpokladu, může se shodovat samozřejmě s vaší představou, ale nemusí.
Dík Q.
Odpovědět0  0
cypisek | 3.9.200610:51
V obchodech je nějaká verze z června tohoto roku ­- Titanium s kontrastem 1300:1. Odezva ­- zkousel jsem Quake 3, HL ­- naprosto v pohodě, vůbec žádné mazání pohybů, ničeho, žádné dvojité hrany, super. CS 1.6 ­- tam mám duchy za postavami hráčů...ale podezřívám svůj Radeon 9250. Filmy ­- černá je černá, šum narozdíl od popisu v recenzi NAPROSTO žádný. Přešel jsem doma z CRT a jsem úplně spokojen. Odezva perfektní. Barvy ­- právě mám v ruce katalog z CTP tiskárny, jehož zdrojové pdf, tiffy a psd jsou barevně hodně, hodně podobné, snad kromě jemných odchylek v červené barvě. Na editaci foto naprosto v pohodě. Výrazně tmavší podsvícení v horní části obrazu ­(viz. recenze­) můj kus nemá, těžko říci, zda je to skutečně jiný model než testovaný, ale podsvícení mého je perfektní. Nemám žádný vadný pixel. Vady: reproduktory ­- ty ani nezapojujte:­) Po prvním spuštění na DVI mi blikal ­- asi 10 minut, ale opět bych to svedl spíše na mého Radeona a jeho nezvyk pracovat s DVI. Celkově ­- na filmy a editaci fotek je to geniální monitor!
Odpovědět0  0
Eror404 | 4.9.200613:37
Monitor tohoto typu skutečně existuje, jedná se ovšem o tentýž typ jako v recenzi ­- Titanium je option ­(Silver­/Titanium­). U všech specifikací prodejců, které jsem měl možnost projít je uveden kontrast 1000:1. Může autor zdokumentovat odkud má svůj poznatek?
Odpovědět0  0
cypisek | 10.9.200618:45
No napr. u CZC, kde jsem ho koupil, je také v eshopu specifikace 1000 kontrast a 280 jas, ovsem ten, ktery jsem skutecne dostal ma parametry 1000 kontrast a 300 jas....je to napsane na jeho stitku...
Odpovědět0  0
FilipZalud (101) | 1.9.200617:56
no nevím jak autor, ale já na stole záda nemám. ­"Monitor však zaostává v ergonomii, a tak si dejte pozor na to, jestli váš stůl poskytne dostatečný konfort pro vaše záda.­" Dle mého názoru je ergonomie naprosto nepodstatná pokud nezamezuje užívání předmětu k účelu tomu určenému. Na můj vkus příliš mnoho povyku pro nic. Navím já mám na sezení křeslo a ne LCD monitor, díky.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 1.9.200621:42
Samozřejmě je to ja Vás, věřte že jsou lidé kterým na jejich zdraví záleží.
Odpovědět0  0
FilipZalud (101) | 2.9.200613:02
tak v tomhle se asi neshodneme, protože dle mého názoru je monitor určen primárně k zobrazování a nikoliv tak k udržování tělesné kondice a zdraví. Tedy pokud mám k dispozici monitor, který by nesplňoval základní požadavky tak mne nezajímá, ale pokud mi stačí si trochu poupravit pracovní prostředí, abych dosáhl přiměřeného stavu, má pro mne ergonomie nulovou hodnotu. Mimochodem mám na stole Hyundai téměř identické konstrukce jako onen ViewSonic a nikdy mne nenapadlo že by mohl být zdraví škodlivý ;­-)
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 2.9.200614:14
Samozrejme je to Vas nazor. Nikdo Vam ho brat nebude.
Dobre postaveni monitoru je kdyz se divate ne vrchni okraj obrazovky, pokud se budete divat moc vysoko nebo naopak nizko muze se stat ze po case budete mit problemy s krcni pateri ve stylu vyjete plotynky apod.. Je to na Vas. To ze Vas ted hlava­/pater neboli neznamena ze se to po par letech neprojevi.
Odpovědět0  0
Wolf80 | 12.9.200610:37
Pro me tedy ergonomie dulezita je. Zivim se jako programator a poznam, kdyz mam spatne nastaveny monitor a musim se hrbit...
Odpovědět0  0
LuboH | 1.9.200617:27
Zaujimam sa o kupu 17­" modelu P17­-2. Predpokladam, ze by malo ist o rovnaky panel ako P19­-2, len o 2 palce mensi. Vie mi niekto poradit, ci sa P17­-2 od P19­-2 v niecom podstatnom lisi?
Odpovědět0  0
Eror404 | 4.9.200613:08
Podle recenze uveřejněné v časopisu PC Magazín 3­/06 ­(popř. Computer 5­/06­) se jedná se podle všeho jedná o dva stejné monitory lišící se velikostí displeje, hmotností a odezvou ­(o 1 ms­). V tomto údaji se ale rozchází řada prodejců ­(od 2 ms ­- 14 ms­). Ovšem pro použitou technologii S­-PVA spíše hovoří odezva kolem 10ms. Tato odezva však není pro valnou většinu dynamických aplikací vůbec kritická. Odezva je dokonalým tahákem marketingu a jakýmci zaklínadlem řady neználků. V řadě případů se dokonce neuvádí ani technická specifikace této odezvy ­(rise time, fall time, celkem, apod.­), dále odezva černá­-bíla, šedá­-šedá. Pravděpodobně se jedná o nejkvalitnější monitory této kategorie na nannašem trhu. Mimo to 19­" monitory nejsou příliš šťastná volba, neboť všímavý uživatel postřehne, že nativní rozlišení monitoru je stejné jako 17­", z čehož plyne, že jsou nataženy vzálenosti mezi body, což na jemnosti grafiky určitě nepřidá. Proto je podle mého názoru vhodné přejít rovnou ke 20­" monitoru.
Odpovědět0  0
michal60 | 10.9.200622:08
Error má pravdu,buď 17­" alebo potom 20­" monitor.Ja som vlastníkom FS P17­-2 a môžem prehlásť,že je výborný.Myslím si,že má
bezkonkurenčné ergonomické vlastnosti a farebné podanie v tejto triede.
Odpovědět0  0
Error404 | 13.10.200610:35
Nedávno jsem si koupil zmíněný monitor P17­-2. Monitor provozuji jako druhý monitor paralelně s notebookem, jeho obraz je naprosto brilantní. Přesto bych chtěl informovat potenciální kupce o některých skutečnostech a podělit se o zážitky z jeho zprovoznění. K monitoru jsou 2 stejné manuály v cca 20 jazycích ­(i česky­) a CD. Ani v jediném manuálu není to nejdůležitější ­- nastavení monitoru pomocí OSD a zavedení jeho profilu do systému. NA CD sice existují soubory s profily monitoru, ale to je všechno, je zde i manuál ­- úplně stejný jako tištěny, ale pozor, ten obsahuje nenápadně již i popis nastavení monitoru pomocí OSD ­(důležité je např. nastavení Phase, jak se mi později ukázalo­). Na CD jsou rovněž další tři programy ­- o jejich účelu ani slovo. První program umožňuje nastavení monitoru dálkově ­- OSD z PC ­(nutno mít podporu speciální komunikace s monitorem na grafické kartě, jinak je nanic­), druhý program pak je nějaký organizátor pracovní plochy. Třetí aplikace je test monitoru ­- užitečná věc pro nastavení zejména Phase. V mém případě bylo nutno zavést profily do systému, neboť obraz byl velmi neostrý ­- máznutý, přestože se tvářil v setupu grafické karty jako plug and play. Po zavedení ­(instalaci nového HW a nastavení frekvence na 70 Hz­) ­- tedy dodaných souborů, pracuje monitor dokonale. Odezva cca 11­-14ms je na hranici pro sledování videa.
Odpovědět0  0
Ferneti | 1.9.20067:58
Připojuji se ke komentáři od autora LuKu. Také bych rád viděl recenzi na tento panel. Dle technických specifikací vypadá dobře, možná lépe než třeba oceněná Belinea. Nebylo by možné udělat na něj recenzi? Děkuji.
Odpovědět0  0
slay | 1.9.20060:12
V teste mi chybajú dve veľmi dôležité veci a to interpolácia ­(a podporované rozlíšenia­) a to či je panel matný alebo lesklý ­(či sa dá zohnať aj v takomto prevedení­).
Odpovědět0  0
Jubilant | 30.8.200615:34
co je to FRC,někdy bývá označeno jako 2bit.Jak to pracuje s 6bit barvou ? díky za poučení.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 30.8.200621:20
Ohledně ditheringu si můžete přečíst v článku o Samsung 970P ­( https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-AFD5E674EC866B44C12571D300461E53.html ­)
nebo na našem diskuzním fóru ­( https:­/­/www.svethardware.cz­/forum­/showthread.php?t=84 ­)
Odpovědět0  0
qwertown (8) | 29.8.200621:10
A co porovnaní s LG 1970HR??
Odpovědět0  0
Masterix | 29.8.200617:39
Zvažuji koupi monitoru LG Flatron L1970HQ­-BF a chtěl bych se zeptat, je­-li možné vycházet z recenzovaného modelu LG L1970HQ. Protože je LG L1970HQ­-BF levnější a přitom má navíc funkci pivot, jsem poněkud zmatený. Jedná se o obdobný monitor? Díky za odpověď.
Odpovědět0  0
Bender | 28.8.200616:53
Velmi sa mi pacili testy ale to vyhodnotenie to som bol velmi prekvapeny vitazom. Pripomina my to hokej ze ­"aj slabsi moze vyhrat­" ked maka na 116% :­)
Este by ma zaujmalo ci by si ho recenzent kupil??
teda ja urcite nie.
Odpovědět0  0
LuKu | 28.8.200613:36
Bylo by možné otestovat, třeba i bez připojení k megatestu, Philips 190P7ES? Myslím, že do téhle kategorie LCD patří, bohužel se mi o něm nedaří najít ani recenze, ani zkušenosti majitelů...
Odpovědět0  0
mkucera | 1.9.200614:29
Taky bych uvítal recenzi nebo aspoň zkušenosti s Philipsem 190P7 ... vážně o něm uvažuju ....
Odpovědět0  0
_Romik_ | 8.9.200613:41
Taktéž se připojuji k testu. Ještě bych se rád dozvěděl i něco o bussines třídě 190B7. Je finančně dostupnější a papírově velice slušný. Ten Philips mi tam fakt chybí. Test jsem sledoval abych si nějaký ­"slušnější­" panel vybral. Bohužel v tomto mi test vůbec nepomohl. Subjektivní dojem je subjektivní dojem. Ale kde si mohu všechny porovnat v reálu. Rád bych LCD dostatečně rychlé na hry a film a také slušně podsvícené a kontrastní na práci. A neříkejte mi, že si mám koupit EIZO :­-­).
Odpovědět0  0
cloud | 15.9.200618:03
no uvidime jestli se k tomu rozhoupou..taky o nem uvazuju
Odpovědět0  0
Rak | 18.9.200611:08
Rovněž bych byl moc rád, kdyby se objevila recenze na tento monitor ­(Philips 190P7ES­). Díky! Libor
Odpovědět0  0
hrosik | 29.10.200618:21
Vychází velmi dobře,už si ho objednávám.Podívej se sem http:­/­/www.testberichte.de­/preisvergleich­/level4_pc_praxis_51245.html
Odpovědět0  0
drifter79 | 3.10.20062:03
Jo, recenze na 190P7EG­(S­) by byla zachrana. Nikde na celym netu nemuzu o P­-ckovy rade Philipsu ­(s MVA panelem­) najit jedinou recenzi. A podle technickych parametru je to pritom pro me zhavy kandidat na koupi, hned vedle HP1955 a Beliney 101920.
Odpovědět0  0
znechucený | 24.10.200614:13
je to fakt stupidita, testuji monitory ktere si vetsina mladych lidi nemuze dovolit, nebo takove o ktere nema nikdo zajem..Tohle Lcd podle ohlasu na ruznych forech zajma spoustu lidi..tak se uz seberte a otestujte ho!
Odpovědět0  0
franta kocour | 30.10.20060:14
Také se připojuji k otestování monitoru Philips 190P7
Odpovědět0  0
MAUDDIB | 9.11.200610:37
Tak tak,byla by to naprosta bomba, kdybyste ho podrobili testu. Vase testy maj hlavu a patu. Nikde na netu o nem nic nejni a dost lidem by to pomohlo. Predem diky panove ze svetahardwaru
Odpovědět0  0
Martinos | 9.11.200616:35
No, ja uz jsem dost skepticky:­-­( Muzes zkusit napsat na forum do diskuse ­"namety­". Jinak na prad.de vysla ted recenze, vycitaj mu jen odezvu, jinak dopad vyborne.
Odpovědět0  0
George_gray (35) | 28.8.20068:03
Existuje monitor S­-IPS, který je vhodný na hry? V testech většinou vidím všechny ostatní technologie, ale existuje S­-IPS s odezvou do 8ms. Doporučili byste 17­" a 19­"?
Dík
GiGi
Odpovědět0  0
schalli | 28.8.20068:30
smula, na ten cekaj vsichni a snad prave proto zadnej takovej neni, si to predstavte, veskery vyhody S­-IPS + velmi vhodny na hry, neco takovyho by mohlo zlikvidovat nabidku spousty firem vcetne te, ktera by s necim takovym prisla za rozumnou cenu:­)­), jedinej takovej motas je 20­" Nec ve widescreenu a aby to bylo jeste o dost stizeny tak ma lesklou obrazovku.
Odpovědět0  0
FilipZalud (101) | 1.9.200618:01
20­" NEC wide, kolem 16000,­- někde tu je i test na toho mazlíka :­-)
Odpovědět0  0
Xhonza (78) | 28.8.20069:15
Já se marně snažím vysvětlovat ve svém příspěvku výše „NEC 1970NX s novým S­-IPS panelem, 27.8.2006, 9:56:08, že moderní rychlé S­-IPS vyhovují i hrám. Dnes v 99% případu hráč vůbec nepostřehne rozdíl. TN panely jsou zastaralé, ale levné, doporučují koupit jen tomu, kdo má hluboko do kapsy. Proč by hráč neměl mít kvalitní obraz, s velkými úhly pohledu?
Odpovědět0  0
George_gray (35) | 28.8.20069:53
nechcu nic jiného než dobrou odezvu a kvalitní podsvícení, dithering bych taky nemusel,ale nějaký minimální asi nepostřehnu. Možná by mi vadil špatně zvládnutý Overdrive.
Nepotřebuju úhly...
Brácha má Fujitsu­-Siemens P17­-2, je úplně sqělej, ale ta odezva není nic moc...
Odpovědět0  0
schalli | 28.8.200610:38
"Fujitsu­-Siemens P17­-2, je úplně sqělej, ale ta odezva není nic moc...­" ­- na to neni co rict, xHonza to stejne nepochopi, pro toho je nova technologie lepsi v kazdem ohledu, toho se neptejte, ta odezva je ­"nic moc­" taky u vsech S­-IPS az na toho 20­" Neca.Zkuste se nekde podivat na kvalitni TN 2­-4ms, ten rozdil v odezve v porovnani s P17­-2 bude brutalni, vy to urcite poznate na 100%.
Odpovědět0  0
George_gray (35) | 28.8.200610:44
No právě, to je to, co mě trápí ­- přechod z lepší technologie na horší, starší, ikdyž s lepší odezvou :­-­)
Asi mi nic jiného nezbude...
Odpovědět0  0
Eror404 | 4.9.200613:26
Chci jen upozornit na detail, umíněný monitor je vyroben technologií S­-PVA, přestože je v záhlaví článku vedena diskuze na téma S­-IPS. S­-PVA kombinuje zjednodušeně řečeno to nejlepší z TN a IPS ­(odezva ­- barevné podání­).
Odpovědět0  0
qwertown (8) | 28.8.20065:18
TAky by mě zajímalo jak by podle autoru dopadl LG 1970HR ??? Děkuji
Q.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 28.8.20067:48
Odpovědět0  0
qwertown (8) | 29.8.200620:53
Ano ,děkuji tento clanek jsem cetl a o monitoru uvazuji. Jen nedokazu posoudit jak by dopadl v konkurenci v tomto mega testu.Dekuji Q.
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 28.8.20060:04
Nějak nemohu najít v hodnocení reálné naměřené hodnoty kontrastu, co byli slíbené. Je v tom takový problém?
Odpovědět0  0
jaroo | 26.8.200610:35
nie celkom chapem, preco bol vynechany LG 1970HR 2ms,ktory bol nedavno recenzovany a vyzera byt lepsi, nez model HQ 4ms:­-)
Odpovědět0  0
Jaja | 26.8.20067:07
Mno, ja bych byl pro porovnani monitoru v titulku ­- stoji +­- 12000 a je nekde dokonce levnejsi nez Samsung 970P. Dotaz na Pavla Kovace ­- neslo by jej nejak dodatecne dotestovat? Tzn ­- pridat jej uz do jednou udelanych tabulek v tomhle clanku i na zaklade recenze, ktera na SH uz je? Moc by me to zajimalo, protoze se rozhoduji mezi HP a jeste Samsungem 970P ­(ten me ovsem zklamal ­- musim dat zapravdu valne vetsine prispevatelu na tomhle foru­) a Eizo taky za tu cenu nevypada vubec spatne, jenze by to chtelo mit porovnani. Dekuji
Odpovědět0  0
H4RV | 26.8.200610:39
ver ze ja taky uvazoval mezi 970p a M1900K...vzal jsem tn 970P a myslim, ze jsem udelal dobre....preci jenom ten eizo je porad jeste TNko a ver, ze pokud se podivam na svem monitoru na ten obrazek bitevni vravy­/ruze­/prechod­/rosa:­) tak rozhoden nevypada tak zle jako zde v recenzi. Osobne to vubec nechapu,ale je to tak, ten spodni tmavy roh s listy a rosou vypada temer jako na NECu s tim ze samozrejme ruze apod nejsou natolik verne jako u nej. Proste asi mam vadny monitor, nebo jsem vadny ja, nebo nekde soudruzi udelali chybu:­) ve stredu ybch mohl tuto scenu vyfotit.....momentalne jsem bez fotaku...:/
Odpovědět0  0
H4RV | 26.8.200610:43
jeste je take mozne ze jsem pidlookej:­)
jinak co musim uznat,t ak to eizo ma podle em lepsi podsviceni nez samsung....a navic automatickou regulaci jasu. Co se tyce ergonomie, tak nic moc. Vic o nem nevim:­) tak stastnou volbu
Odpovědět0  0
Peťan | 2.9.200615:10
Také se přimlouvám za porovnání s monitory značky EIZO. Bez monitoru EIZO to pro mně není megatest. Díky
Odpovědět0  0
samboush (52) | 26.8.20062:25
Rokama presel na LCD a moji prvni volbou byl HP 1925 a pred rokem a pul HP 1955 ... doufam ,,ze si HP udrzi tehle standart i na dale ... protoze jsem zatim nadmiru spokojen... Pozn... ten 2.5 roku starej HP1925 stale pouzivam jako sekundarni a prestoze je v provozu tak 16hodin­(v zakoureny mistnosti­) kazdej den.. Ukazuje stale jako novej..
Odpovědět0  0
G007 | 28.8.200615:14
Ono to s tím tvým HP nebude tak horký, protože LCD HP a Dell vyrábí v Brně BenQ ;­-­)
Odpovědět0  0
samboush (52) | 31.8.20062:14
kdyz uz tak LG nebo Samsung.... tan 1955 je konkretne od LG ... a to se to do HP dou ty lepsejsi kousky :)
Odpovědět0  0
JSte | 25.8.200623:51
Všem se jistě nedá zavděčit a ani všem současně vyhovět. Zde je výborná možnost porovnat celkové pořadí v testu, naměřené hodnoty a slovní komentáře. Já hodnotím test jako vynikající, finální závěr si vždy musí udělat každý pro sebe sám.
Odpovědět0  0
kaja69 | 25.8.200623:17
Pěkný test. Ale chybí mi zde test LCD monitoru Dell UltraSharp 1905FP ­(měl by údajně mít S­-PVA panel stejný jako vítězný Samsung­) a Dell UltraSharp 1907FP ­(TN­). Oba se cenově pohybují ve vámi testované kategorii. Vzhledem k tomu, že je DELL největší výrobce PC na světě, určitě by se v testech na jeho produkty nemělo zapomínat.
Odpovědět0  0
potkanus | 25.8.200622:35
Vsichni prohrali, moje stare CRTcko tudiz stouplo v mych ocich a nemusim vyhazovat tisice za novej sunt, jen tak dal, jen tak dal... nechteli byste testovat este zdroje od 800 do 1600?? Abych si ho taky radeji vubec nekoupil???
Odpovědět0  0
ET (129) | 25.8.200619:42
Dobrý den jaký používá panel HP L1940T Carbon?? [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Vzhledem k udávaným pozorovacím úhlům by to mělo být S­-IPS. je to tak?
Odpovědět0  0
jkl | 25.8.200620:34
Není. Na CC je chyba, je to TN s úhly 135­/140, např.
http:­/­/www.prad.de­/en­/guide­/screen2870.html
ověřeno i na německém HP.
Odpovědět0  0
alzheimer | 25.8.200618:55
Ja nerozumiem jednej veci. Pred dvoma rokmi LCDcka 17tky mali papierove hodnoty odozvy 10­-20 ms. 20 sa povazovalo za zle, 15 akceptovatelne a 10 super na hry. Nikto vtedy nemal ziadny osciloscop takze sa verilo tymto papierovym hodnotam. Aj ja som uveril a kupil som si 17tku s odozvou 10ms ktoru mam doteraz a na hry je uplne super nevidim ziadne rozmazanie ani duchov...Teraz je tu uz uplne nova generacia monitorov s papierovymi hodnotami ovela lepsimi 2­-10 ms ale mate novu meraciu technologiu na zaklade nejakeho pristroja ktora to presne zmeriam. Na zaklade tejto metody tu citam pri novych monitoroch ze su uplne nevhodne na hranie lebo maju zlu odozvu.
Co to ma preboha znamenat? Ako to ze po dvoch rokoch co mam doma lcd citam na recenziach na nove monitory ze su nevhodne na hranie???? Iba preto ze pristroj povedal ze hry su na natom zle? Co keby ste mali ten pristroj pred dvoma rokmi a testovali s nim monitory? Bol by moj monitor co mam teraz doma uplny prepad v porovnani s dnesnymi? Alebo by ukazal osciloskop ze je vhodny na hranie? Lebo podla mna naozaj je. Nerozumiem tomu. Nerozumiem ci mam verit papierovym hodnotam alebo vasim meraniam. V kazdom pripade mam stary monitor a papierovo mi to sedi ze je dobry na hry a naozaj je dobry na hry. Preto neviem ako vazne mam brat vase hodnotenia na odozvu pri novych monitoroch. Ci mam verit papierovym hodnotam alebo vam. ALe ak verim vam tak potom sa ta odozva zhorsuje alebo co?:)
Odpovědět0  0
gro | 26.8.200620:17
byl jednou jeden člověk a ten žil v zemi a době kde nebyly žádné silnice ani auta ani letadla a tak netušil že se člověk může pohybovat rychlostí 900km­/h, přišlo mu uplně normální jít pěšky rychlostí 5km­/h. Nerozumím tomu, jsou lidské nohy dobré na přemisťování nebo ne ?
Odpovědět0  0
alzheimer | 26.8.200622:30
bol raz jeden clovek kedysi davno ktory mal lcd s 15 ms odozvou a hry sa mu vobec nerozmazavali. Omnoho neskor ten isty clovek ma lcd s 2 ms odozvou a hry sa mu tak isto vobec nerozmazavaju. Ale hw portaly hovoria ze lcd na hry nestacia. wtf?
Odpovědět0  0
schali (31) | 26.8.200623:36
nepsal jste nahodou ze mate 10ms monitor?no ale zmena je zivot:­)­), pokud nemate problem nechapu proc vubec neco resite, ja mit LCD ktery je dokonaly, ma perfektni barvy aodezvu jako CRT tak na tyhle diskuze ani nepachnu, co bych tady delal proboha:)
Odpovědět0  0
alzheimer | 27.8.20060:19
Mam 10 ms. cely ten druhy prispevok bol metafora...ja som spokojny s tym co mam. ale chodim na tieto stranky aby som mal prehlad aby som nemal problem sa rozhodnut ked budem upgradovat o rok ci dva
Odpovědět0  0
schali (31) | 27.8.20069:40
10 ms na TN monitor muze stacit, s nejvetsi pravdepodobnosti vam to opravdu nemaze a testy by to jenom potvrdily, taky zalezi co hrajete, pokud nehrajete online fps hry tak jeste vyrazne snizujete moznost, ze si nejakeho mazani vubec vsimnete.Nove monitory opravdu casto mazou vic nez ten vas 2 roky starej kousek, je to zpusobeny tim ze pouzivaji jinou vyrobni technologii, ktera zlepsuje skoro vsechny parametry az na odezvu:)
Odpovědět0  0
gro | 27.8.200612:38
Jo, a lidi na tom taky hrajou, to je tak že když člověk nemá přímý srovnání moc ho to nesere protože to nevidí, blažená nevědomost. A tak je to se vším nejenom s monitorama. Ale když někdo zažije něco lepšího tak je průser, protože na horší se kurevsky špatně vrací. Proto se tak usilovně sledují parametry LCD měří se a já nevím co ještě, jenom aby se už konečně našel monitor co má dynamické vlastnosti alespoň jako ­"zastaralé­" CRT monitory ­(nebo byl v rámci možností alespoň co nejmíň šmejdovský­). LOLec jaxviňa
Odpovědět0  0
Colbi.p | 25.8.200616:44
díváte s ena % ale to je zavádějící
příklad ­- Samsung 970P ­- když má odezvu 25ms a ergonomie 115% tak vám to moc nepomůže na obraze :­).
pokud nebudu počítat odezvu a ergonomii tak je to takto =
1­).Fujitsu Siemens P19­-2 ­-77,2
2­).NEC 1970NX ­- 74,3
3­).Samsung 970P ­- 71,1
pokud sem nepochopil přepočet v článku tak se za toto omlouvám :)
Odpovědět0  0
alekss | 25.8.200615:12
Mame v praci nejake Acery a po dlouhe dobe vidim, ze i na lcd muze byt vypaleny obraz... ­(po mesici provozu!)
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 25.8.200615:21
To ale neni chyba Aceru. Takto se chova hodne LCD panelu. Je treba je udrzovat. Tzn menit plochu, atd.
Odpovědět0  0
dx | 25.8.200616:23
... přesně tak jen souhlas,nejenom ACER,setkal jsem se s 19­" LCD Fujitsu­-Siemens v nasazení jako HMI počítače v průmyslu, které jedou 24h denně 365 dni v roce a snad po 1.5 roce vypálený obraz snímku v matrici jako blázen... Dost mne to překvapilo .... :­-­(
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 25.8.200616:34
Na našem foru jsem psal o tom jak tento problem vyresit.
https:­/­/www.svethardware.cz­/forum­/showthread.php?t=942
Odpovědět0  0
Jezevec (111) | 25.8.200615:10
Byl jsem trochu zklamán pozici BenQ v testu. Sam vlastnim podobny monitor ­(FP93G 6ms­) a jsem s nim zatim dosti spokojen, pochopitelne, ma mouchy, ostatne jako kazdy jiny, na druhe strane je nepokladam za tak zasadne dulezite, aby mi takovym zpusobem snizily dobry dojem. Vyvolalo to u mne spekulace nad metodikami hodnoceni. Ergonomicnost pokladam za dulezitou, ale by byla takto preferovana napr. nad odezvou nebo barevnymi kriterii, to pokladam za trochu neobratne. V dalsich vecech ale musim podekovat redakci za tento clanek, osobne bych uvital nizci cenovou kategorii dejme tomu 17­" 4­-6 a 19­" 6­-7.5k, jako monitory, ktere nakupuje jasna vetsina spotrebitelu.
Odpovědět0  0
ET (129) | 25.8.200614:52
Neví zde náhodou někdo ­(třeba autor­) zda NEC 1970NX má víc verzí nebo jestli obsahuje jen jeden typ panelu a pokaždé má udávané jiné hodnoty??? na cybexu a oficialnich stránkách udávají 18ms a 800:1
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Ne­dal by se sehnat k testu ­(ta verze z cybexu­)?? ­(časem, abyste nemusel jen testovat)
Odpovědět0  0
xor | 25.8.200612:46
No vsade v testoch sa spomina test HP L1955... avsak na konci clanku je napisane ­"LCD panel HP LP2065 zapůjčilo české zastoupení společnosti HP­"... tak teraz troska nechapem... to ste testovali HP LP2065 .. alebo je to len chyba... prosim o upresnenie.. diq
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 25.8.200612:53
Jen chybka stylu CTRL+C­/V. Opavim, děkuji za upozornění.
Odpovědět0  0
Wooff | 25.8.200612:22
"získáte panel s věrnými barvami ­(dithering s tím nesouvisí­).­" ... To jsem si zrovna myslel, že ano.
Můžete mě, prosím, nasměrovat kde je vysvětlen dithering ­(a FRC­) nějak to nemůžu najít. Díky.
W
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 25.8.200612:36
Vernost barev je neco jineho nez barevny rozsah. Pokud zobrazite napriklad cervenou barvu, tak je u tohoto ­(Samsung 970P­) monitoru zobrazena realne, tzn je temer stejna jako kdyz mate vytisknutou cervenou barvu. Dithering zpusobi hlavne to ze neni schopen monitor zobrazit tolik barev jako kdyz je 8­-bit. Tím že to dopocitava se vzorkem 2x2 se az tolik nestane. Pokud se na obraz podivate z dostatecne vzdalenosti, tak si toho ani nemusite vsimnout a pokud je dithering kvalitni a kvalitni jsou i barvy, ktere dokaze monitor zobrazit, tak je vysledek celkove dobry.
Odpovědět0  0
B | 25.8.200612:00
Jak tak koukam, tak s tou odezvou je to osidne. Napriklad HP 1955 a 970P a 193P+. Asi je celkem velkej rozdil mezi tim teoretickym grafem a hrama. Proste teoreticky je to HP na tom s odezvou lepe, ale ve hrach naopak hure. Asi na to ma take velky vliv zvladnuti toho Overdrive popripade nakejch jinejch urychlovacich figlu.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 25.8.200612:40
Hry totiz otestuji prakticky cele spektrum odezvy, kdezto merena je vzdy jen celkem maly vyrez. Prave z techto duvodu je zde i slovni hodnoceni.
Odpovědět0  0
Ondřej_Kl (1) | 25.8.200611:23
Zajímavý test, mám jen malý tip, na trhu je k dostání ViewSonic VP730, což je menší 17palcový bratr od VP930, který u mě subjektivně vyhrál, za 6094,­- včetně daně. Pro mě je to natolik slušné, že si ho co nevidět pořídím...
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 25.8.200611:43
Pozor na tento panel, je to totiž klasický TN panel a rozhodně nebude dosahovat kvalit VP930.
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 25.8.200614:04
přesně tak. Zde je specifikace výrobce ... http:­/­/www.viewsoniceurope.com­/UK­/Products­/LCDProf­/VP730.htm

Je to škoda ... nebyl TN sel bych do něj hned ... za ty prachy ...
Odpovědět0  0
1  2  3  
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.