reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NZXT Manta: malá velká skříň

15.4.2016, Jan Vítek, recenze
NZXT Manta: malá velká skříň
Manta od společnosti NZXT je skříň pro výkonné sestavy založené na deskách Mini ITX. Připravena je pro vodní chladiče, z nichž si jeden také dnes vyzkoušíme a výrobce se chlubí, že je vyráběna novou kvalitnější technologií.
NZXT Manta je ale především na skříň pro základní desky formátu Mini ITX pozoruhodně velká. Svými rozměry připomíná spíše Mini Tower a leckdo by z prvního pohledu usuzoval, že se do ní musí vejít přinejmenším deska Micro ATX. Výrobce ale spíše myslel na to, abychom mohli dovnitř vměstnat výkonné komponenty jako napájecí zdroj, velké chladiče a mohli to vše pohodlně sestavit. V tomto případě tedy Mini ITX rozhodně neznamená, že bude třeba při instalaci komponent dávat zvlášť velký pozor na správné pořadí a přemýšlet, kam s přebytečnými kabely. I pro ně tu má být místa více než dost. Nevýhody pak budou vycházet především z formátu základní desky, za což samotná skříň nemůže a je na zákazníkovi, zda se spokojí s jedním rozšiřujícím portem a dalšími omezeními.


- klikněte pro zvětšení -

Skříň přišla v černé krabici chráněná velkými polystyrenovými bloky, přičemž vše důležité je uvnitř pečlivě zabaleno. Plexisklo má ochranné fólie, kabely jsou uvnitř připevněny, aby se neotloukly a v sáčku je dokonce i manuál.



Model
NZXT Manta (CA-MANTW-M1)
Celkové rozměry
245 x 426 x 450 mm
Hmotnost
7,2 kg
Materiál
plast, SECC, plexi, hliník?
Kompatibilita
Základní desky Mini ITX
Výška CPU chladiče: až 160 mm
Délka karet: až 363 mm
Hloubka zdroje: až 363 mm
Šachty
2x 3,5" + 2x 2,5", nebo 1x 3,5 + 3x 2,5"
Přední I/O panel
audio (výstup, vstup)
2x USB 3.0
Sloty
2x
Chlazení
Přední ventilátory: 2x 140/120mm (2x 120mm v balení)
Vrchní ventilátory: 2x 140/120mm
Zadní ventilátor: 1x 120mm (v balení)

Přední radiátor: až 280 mm
Vrchní radiátor: až 280 mm
Zadní radiátor: 120 mm

modul pro napájení 8 ventilátorů.

Rozměry a hmotnost tedy neukazují na zrovna typickou skříň pro základní desky Mini ITX, ovšem díky tomu budeme mít možnost nainstalovat vysoký procesorový chladič a co se týče grafické karty a zdroje, zde jsme v podstatě neomezeni. Vedle toho se dovnitř vejdou až tři radiátory vodního chlazení, nebo dohromady až pět ventilátorů, takže s dostatečným chlazením komponent by neměl být problém. Co ale výrobce kupodivu ve webové prezentaci nezmiňuje, je modul pro centralizované napájení až osmi ventilátorů s využitím PWM regulace. Jenže dle schematu z manuálu je pouze jeden konektor čtyřpinový, takže podporuje PWM, přičemž vyžaduje, abychom k němu přivedli kabel z konektoru na základní desce, který je určen pro PWM napájení procesorového chladiče. Je ale možné, že dle tohoto PWM signálu se pak budou automaticky řídit i otáčky ostatních ventilátorů (jinak by nemělo smysl připojovat CPU chladič přes tento modul). Pouze se už k tomu nevyužije PWM, ale změny v napájecím napětí. Na to se podíváme později.

V ostatních ohledech je výbava a možnosti této skříně v průměru. Nemáme tu žádnou externí pozici, pouze dvě diskové a tři pro SSD a co se týče předního panelu, ten je vybaven obvyklými dvěma USB 3.0 a dvěma audio pro mikrofon a sluchátka. Výrobce ale také podsvítil své bílé logo, jež můžete vidět za plexisklem a také tu je osvícení zadních portů základní desky. To budeme moci snadno vypnout pomocí zadního tlačítka.


Zpracování skříně


NZXT Manta má netradiční tvar, a to takový, že boční, přední a vrchní panely má vypouleny směrem ven a bočnice jsou navíc odsazeny, takže nepřiléhají ke zbytku skříně, jako k sobě přiléhá přední a vrchní panel. Jde přitom o plastové konstrukce, do nichž byl zasazen kovový panel tvořící vnější plášť. Nejspíše půjde o hliník, ale o tom se výrobce nezmiňuje. Pak tu najdeme ještě úzké průduchy se vsazenými perforovanými plechy, které jsou nezbytné pro odvětrávání skříně, tedy pro přední a vrchní ventilátory. Konstrukce je to dle mého názoru povedná, originální a osobně se mi i líbí, neboť oblý kovový povrch s matným lakem vypadá zcela jinak než klasické rovné panely počítačových skříní. Lze mluvit o organickém tvaru, o což výrobce vzhledem ke zvolenému názvu skříně určitě usiloval.



Přední panel, který mimochodem můžeme snadno odtrhnout od zbytku skříně, má na sobě pouze logo výrobce ve spodní části. Je tedy jen těžko viditelné, protože je také černé, ale na rozdíl od zbytku předního panelu je hladké. Proto je vidět jen z vhodných úhlů. Pod tímto panelem najdeme přední ventilátorové pozice, takže bude občas nutné se tam podívat, jestli není zanesený prachový filtr.


- klikněte pro zvětšení -

Levá bočnice je stejně jako pravá trošku odsazená od skříně, ale díky vnitřnímu rámu bočnice, který se nasazuje do připravených otvorů, nejsou mezi ní a skříní žádné škvíry. Plexisklo, které zabírá většinu levé bočnice, sleduje její tvar, takže je také vypoulené jako obrazovka staré Tesly. Nebude tedy vhodné skříň na tento bok pokládat, aniž byste tento panel napřed sundali, jinak byste si mohli plexisklo snadno poškrábat, nebo by mohlo rovnou prasknout.


- klikněte pro zvětšení -

Pravá bočnice má naprosto stejný tvar, jen je pochopitelně plná a bez plexiskla. Obě se zasunují do skříně jako obvykle zezadu, kde je také drží dvojice přítlačných šroubků. Jak můžete vidět na následující fotografii, skříň samotná už má rovné stěny, což vyrovnávají právě vnitřní rámy v bočnicích. Ty jsou mimochodem kovové, neboť mají packy pro přichycení ve skříni, jež by vyrobeny z plastu toho moc nevydržely.



Zadní panel ukazuje spodní pozici napájecího zdroje, dvě záslepky se šrouby umístěnými vně skříně a pak je tu zmíněné osvětlení zadního I/O panelu základní desky. Jde prostě o malý plastový výklenek se dvěma velkými SMD LED, které budou napájeny stejně jako LED v bočním logu NZXT z ventilátorového panelu. To vše obstará jeden konektor Peripheral Power (MOLEX).



Výhoda zadní ventilátorové pozice je, že s můžeme vertikální polohu ventilátoru nastavit, ale na druhou stranu bych více ocenil, kdyby byly otvory v roštu větší a lépe prostupné pro vzduch. Alespoň že je tento rošt od ventilátoru odsazený, aby nebyl nalepen na jeho lopatkách.


- klikněte pro zvětšení -

Vrchní panel má v sobě dvě záhyby a i když vypadá pevně, sedat bych si na něj rozhodně nezkoušel. Najdeme na něm tlačítko Power a na zcela první fotografii na této stránce si můžete všimnout tenkého proužku. Pod ním se nacházejí obvyklé Power a HDD LED. Zcela jasně už je vidět pozice dvou audio konektorů a dvou USB 3.0.


- klikněte pro zvětšení -

Ve spodní části Manta ukazuje svá široká rejnočí ústa a pak dvě masivní nohy, které jsou už celé plastové a nalepeny do nich byly gumové podložky. Pod přední naleznete bílou krabičku s příslušenstvím a zadní ukrývá vysunovací plastový prachový filtr pro pozici zdroje. Ten stačí trošku odklopit od skříně a vytáhnout z pacek.
reklama