reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítačové meteostanice: nový fenomén?

4.12.2008, Daniel Smička, recenze
Počítačové meteostanice: nový fenomén?
Jako houby po dešti se i v Česku množí domácí meteostanice, které poskytují naměřené údaje do amatérských meteosítí - nebo alespoň na webu umožňují zobrazit, jaké je právě počasí doma, na chatě, sbírat historické údaje o teplotách, srážkách, vlhkosti, bouřkách atd. Takže otázka stojí: pořídit či nepořídit vlastní meteostanici?
Softwarové vybavení

Dodávaný software je známý EasyWeather verze 2.0 v anglickém, německém a dánském jazyce. Instalace proběhla naprosto bez problémů a zařízení na USB lince bylo ihned detekováno a po chvilce i stažena historická data z vnitřní jednotky (stažení kompletně zaplněné paměti přes USB trvá zhruba 2 minuty).



Jak je zřejmé z obrázku úvodní obrazovky, jde o zobrazení aktuálního stavu měřených a počítaných veličin se základními historickými údaji (posledních 24 hodin, týden měsíc a celkově).

Lze nastavit volby pro zobrazení na displeji, ale i v grafech a ve výstupních souborech. Za pozornost stojí střední část, umožňující povolit uživatelsky nastavené alarmy. Relativní tlak je potřeba jednorázově nastavit s ohledem na aktuální nadmořskou výšku a teplotu – buď vypočítaný podle barometrické rovnice, nebo (jednodušeji) změřený jiným měřidlem.







V „Alarm“ okně lze nastavit dolní a horní hranice hodnot, které chceme sledovat ať již v exportních souborech, nebo prostřednictvím alarmu vnitřní jednotky.



K dispozici je výčet maximálních a minimálních naměřených hodnot za období od zapnutí nebo resetu včetně časového údaje vztaženého k dané hodnotě.





Grafy lze nejrůznějším způsobem modifikovat - jak v časové ose, tak i v zobrazované hodnotě a stylu, lze je exportovat do JPG formátu.



K dispozici je historie dat, které je opět možné filtrovat podle přednastaveného období nebo podle vlastní definice. Data lze exportovat do textového formátu s různými oddělovači a v nastaveném pořadí nebo do XLS tabulky.


reklama