reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítačové meteostanice: nový fenomén?

4.12.2008, Daniel Smička, recenze
Počítačové meteostanice: nový fenomén?
Jako houby po dešti se i v Česku množí domácí meteostanice, které poskytují naměřené údaje do amatérských meteosítí - nebo alespoň na webu umožňují zobrazit, jaké je právě počasí doma, na chatě, sbírat historické údaje o teplotách, srážkách, vlhkosti, bouřkách atd. Takže otázka stojí: pořídit či nepořídit vlastní meteostanici?

Výstup na web


Bylo by hříchem nevyužit propojení s počítačem pro export dat na vlastní internetovou stránku. K dispozici je několik variant.

Na Internetu existuje množství webových služeb (jak českých, tak světových), do kterých lze exportovat naměřená data. Nejjednodušší tak je využít možnost přímého exportu dat v definovaném formátu do zvoleného adresáře, jehož obsah pak v pravidelných intervalech / časech odesíláte automaticky pomocí ftp, wgetu nebo jiné utility na server.

Pro přímé vystavení naměřených dat na web však existuje i velké množství kompatibilních aplikací - z mnoha jmenujme například: Existuje i webové řešení postavené na Linuxu (s možností využít jako webového a komunikačního serveru místo klasického počítače router s USB portem s alternativním firmware), pro nedostatek času jsme však neměli možnost jej vyzkoušet.


Zkušenosti z provozu


Po zhruba měsíčním testování v reálném (podzimním) provozu se meteostanice osvědčila. Celou dobu pracovala bez problémů, nutnosti restartu nebo jakékoliv údržby.
Vnitřní jednotce by se dalo vytknout ne zcela rovnoměrné a slabší podsvícení displeje, poněkud méně citlivá dotyková fólie nebo poměrně horší kontrast při pohledu ze stran.

Vnější jednotce by slušel lepší antiradiační kryt teplotního senzoru (pokud není jednotka umístěna ve stínu, ukazuje zejména ráno při přímém osvětlení sluncem teploty vyšší oproti reálným o několik stupňů) a větší plocha sběrače čidla srážek. Na druhou stranu je potřeba říci, že podobné neduhy, kterými trpí i několikanásobně  dražší amatérské meteostanice, se dají poměrně jednoduše řešit umístěním vnější jednotky do stínu, jak výrobce doporučuje, nebo třeba převráceným květináčem posazeným nad teplotní čidlo.

K plusům je možné přičíst bezdrátový přenos dat, jednoduchou montáž, počet zobrazovaných veličin, velký dotykový displej s pěkným designem a hlavně možnost propojení s počítačem a webem prostřednictvím USB portu. To vše dělá z této stanice komplexní produkt, který – zvláště ve srovnání s „hračkami“ z hypermarketů, často prodávanými za podobné ceny - nabídne nesrovnatelně více.


Za zapůjčení děkujeme společnosti Micronic

reklama