reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP QuTS hero 5.0.0: profi systém pro NASy

17.10.2022, Milan Šurkala, recenze
QNAP QuTS hero 5.0.0: profi systém pro NASy
Dnes jsme se podívali na operační systém QNAP QuTS hero 5.0.0, který je profesionální verzí systému pro NASy tohoto výrobce. Nabízí např. 128bitový souborový systém ZFS, inline kompresi i deduplikaci a další funkce navíc proti QTS.
V minulosti jsme se podívali na operační systém QNAP QTS, dnes se budeme věnovat jeho vyspělejší variantě, systému QNAP QuTS hero 5.0.0. Ten má proti QTS několik užitečných funkcí navíc, které ho posouvají do více profesionální sféry. Máme zde např. podporu 128bitového souborového systému ZFS, který přináší např. technologii inline deduplikace dat a jejich rychlé komprese (např. LZ4), čímž šetří diskový prostor, což se hodí především při použití s SSD. Sdílené složky zde mohou mít kapacitu v petabajtech, přináší také okamžité snímky (zálohy předchozích stavů), kterých tu může být až 65536. QuTS hero také přináší lepší funkce pro předcházení haváriím i obnovu. Je tedy zaměřen na lepší zajištění integrity dat a nabídne samoregenerační schopnosti např. díky možnosti okamžitých záloh v reálném čase pomocí SnapSync a automatické obnově po havárii.
 
QNAP QuTS hero 5.0
 
Pro účely testu jsme obdrželi NAS QNAP TS-h973AX, který má celkem 9 šachet (5 pro 3,5" HDD, 4 pro 2,5" SSD). Použil jsem 4 pevné disky WD Red Plus 2TB a dvě SSD Kingston Data Center DC450R s kapacitou 1 TB. NAS je vybaven procesorem AMD Ryzen Embedded V1500B (4C/8T, 2,2 GHz) a 16 GB RAM. Připojen byl pomocí 10Gbps switche a kabelů Cat.7. Do testu přišel se systémem QTS 5.0.0.1986, a tak bylo potřeba nainstalovat QuTS. Pokud bystě chtěli aktualizovat přes QTS, systém vás nepustí, jelikož dovolí jen aktualizaci z QTS na novější QTS.
 
QfinderProklikněte pro zvětšení
 
K instalaci QuTS nicméně můžete využít Qfinder Pro. Podařilo se mi systém dostat do takového stavu, že jsem byl schopen vrátit NAS na instalační obrazovku přes prohlížeč (tzv. inteligentní instalaci).
 
QNAP QTS inteligentní instalace
 
Ta dovoluje nainstalovat nejen QTS, ale dole si můžete všimnout přechodu na QuTS hero. Instalační program pak v závislosti na rychlosti vašeho připojení stáhne instalační soubory ke QuTS (cca 200 MB) a zahájí instalaci. Samotná instalace zabrala asi 4-5 minut, totéž pak restart NASu. Pak naběhne tatáž obrazovka ještě jednou, tentokrát ale už z prostředí QuTS hero. V tento moment jsem ještě neměl v NASu disky, takže jsem ho vypnul, vložil disky a NAS znovu spustil. Systém pak už inteligentní instalaci přeskočil (využil přihlašovací údaje z QTS) a dostal jsem se rovnou do prostředí QuTS hero.
 
QuTS hero hlavní plocha
 
Pokud jste někdy pracovali s QTS, budete tu jako doma. Asi první krok by měl kvůli bezpečnosti vést k vytvoření nového administrátorského účtu a zakázání výchozího účtu "admin". Je to také vhodné proto, abyste celý NAS nenastavovali z administrátorského účtu, který pak (možná) zakážete.
 
QuTS hero Ovládací panely
klikněte pro zvětšení
 
Pro tento účel tu máme "Ovládací panely", které jsou vstupním místem pro všechna důležitá nastavení NASu a jeho operačního systému. QNAP pochopitelně nabídne uživatelům velmi bohaté řízení uživatelských skupin a účtů, takže můžete konfigurovat, co která skupina smí a nesmí, a kdo bude patřit do které skupiny.
 
QuTS hero vytvoření nového uživatele
 klikněte pro zvětšení
 
Když už máme nového administrátora, můžete pochopitelně provést další bezpečnostní opatření. Nejprve se ale podíváme, jak vlastně zprovoznit pevné disky a SSD. V "Ovládacích panelech" najdete "Úložiště a snímky" (v části "Systém").
 
QuTS hero Fond úložišť
 klikněte pro zvětšení
 
Nyní je potřeba vytvořit první fond úložišť, abychom mohli začít využívat disky vložené do NASu a rozdělit je pro jednotlivé účely. Můžete kliknout na ikonku s plusem, trochu se proklikat informačními obrazovkami, až se dostanete na výběr jednotlivých jednotek.
 
QuTS hero Vytvoření fondu úložiště
 
Já si vybral např. všechny pevné disky a sloučil je do diskového pole RAID 5, který by měl chránit před poruchou jednoho disku. Také vidíme, že 4 HDD s kapacitou 1,82 TB dají ve výsledku v poli kapacitu okolo 5,16 TB.
 
QuTS hero Vytvoření fondu úložiště
 
Dále si lze vybrat několik dalších nastavení např. pro over-provisioning (pro stabilnější výkon SSD a jejich vyšší životnost, snižuje však využitelnou kapacitu, v případě HDD nemá moc smysl), plán výstrahy a také moment, kdy se budou odebírat snímky, aby zajistily dostatek volného místa. Pak už jen vše potvrdíte a NAS se dá do práce. Vytvoří fond úložiště a naformátuje disky. Poněvadž jsem měl k dispozici ještě dvojici SSD (Kingston Data Center DC450R 1TB) a QuTS dovoluje vytvořit mezipaměť "SSD cache", vyzkoušel jsem to. NAS byl velmi rychlý i bez toho, 10,8GB video přenesl za necelých 30 sekund, což znamená rychlost okolo 360 MB/s, v opačném směru 44 sekund (245 MB/s). Tato paměť má ale především vylepšovat opakované čtení stejných dat.
 
SSD cache
 
Toto najdete v sekci Úložiště a snímky > Úložiště > Akcelerace mezipaměti. Na další stránce máte na výběr, zda bude na SSD uložena mezipaměť pro čtení i protokol pro zápis (vyžaduje sudý počet SSD), nebo to bude zvlášť a pak minimálně jedno SSD bude pro mezipaměť a alespoň dva pro protokoly. S dvojicí SSD jsem tedy zvolil první možnost.
 
SSD cache
 
Následuje výběr jednotek, které můžete použít. Pochopitelně bude možné zaškrtnout jen ty, které jsou typu SSD. Cache si zablokuje celé SSD, takže pokud chcete využívat SSD i pro standardní ukládání dat (nebo např. virtuální stroje), budete jich potřebovat více.
 
SSD cache
 
Následuje výběr složek, které mohou využívat služeb SSD cache a cestu k úložišti mezipaměti pro protokol zápisu I/O. V mém případě jsem zvolil všechny dosud dostupné složky.
 
SSD cache
 
QuTS hero nabízí více režimů mezipaměti. První je "Náhodné I/O", které je vhodné, pokud je NAS využíván pro virtualizaci nebo databáze (do mezipaměti ukládá jen malé datové bloky, přičemž k těm větším se nadále přistupuje z hlavního úložiště). Volba "Vše I/O" je pak doporučena např. pro zpracování souborů nebo streamování médií (cachují se menší i větší datové bloky).
 
SSD cache
 
Tím to máme hotovo, QuTS hero pak ještě přidá výsledné shrnutí, které nás informuje např. o tom, že výsledná kapacita bude 1,66 TB, využije se RAID 0, které složky budou cachovány, také informuje o protokolech zápisu (v mém případě 10GB kapacita, RAID 1). Ještě se dočkáte jednoho varování, že před odpojením jakékoli jednotky SSD, která je použita pro SSD cache, je nutné tuto mezipaměť nejprve zakázat a počkat, až dojde ke správnému zapsání všech dat na disky. 
 
SSD cache
 klikněte pro zvětšení
 
Hotovo je za několik desítek sekund a paměť cache je připravena. Základní konfiguraci QuTS hero máme hotovu, pevné disky jsou připraveny, SSD cache zprovozněna, nyní se můžeme podívat na další funkce.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama