reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-328: trojdiskový speciál pro RAID 5

16.5.2018, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-328: trojdiskový speciál pro RAID 5
Společnost QNAP nedávno představila svůj první třídiskový NAS, který je tak určen zvláště pro disky v konfiguraci pole RAID 5. Dalším zaměřením tohoto NAS serveru jsou také multimédia s podporou rozlišení 4K.

Závěrečné hodnocení


QNAP TS-328 je zatím jediný svého druhu, pokud o něm uvažujeme jako o trojdiskovém NAS serveru této značky. Můžeme jej v podstatě označit také za low-end, protože jde o trojdiskovou verzi modelu TS-228 či spíše novějšího TS-228A, oproti němuž má však pochopitelně vyšší cenu. Mluvíme přitom o částkách cca 5 tisíc korun za TS-228A, zatímco TS-328 přijde alespoň o 2 tisíce dráž. Je to tak hezky odstupňované, protože jednodiskový TS-128 zase stojí cca 3 tisíce. 
 

Provedení je ve všech případech podobné. Jde o celoplastový NAS (až na vnitřní diskové upevnění) provedený v bílé barvě. Montáž disků se provádí ručně bez použití nástrojů (i ty zadní šroubky lze povolit jen nehtem) a je jednoduchá a rychlá. Systém QTS v moderní verzi 4.3.4 už od začátku tohoto roku i na levnějších modelech NAS QNAP podporuje snímky (snapshots) jako další úroveň zabezpečení dat před jejich ztrátou nebo Ransomware, takže se tato funkce dostala už do low-endu s procesory ARM a minimem paměti. Ta je zde ostatně s kapacitou 2 GB a není rozšiřitelná, což ale v případě takovéhoto produktu zase tak moc nevadí a především, QNAP TS-228A má pouze 1 GB RAM.

Ocenit můžeme také novinku v podobě mluvených upozornění, která nahradila otravné pípané kódy, slušný výkon a také velice klidný provoz, při němž nás TS-328 nebude rušit ani při běhu na stole hned vedle monitoru, což platí i pro decentní svit jeho LED kontrolek. Spotřebu do 16 W v provozu a 7 W v klidovém režimu můžeme brát také jako plus, i když to je v době moderních procesorů ARM a běžně nabízené možnosti uspávat pevné disky v podstatě samozřejmost. Na druhé straně, přes tolik zmiňovanou možnost přehrávání videí ve 4K a jejich rekódování do nižších rozlišení se našlo několik souborů v H.264 či H.265, s kterými si NAS prostě neporadil, takže to by chtělo ještě pozornost.
 
 

Plusy


+ Dobrý výkon
+ Šifrování dat a podpora snímků
+ Tichý provoz a nízká spotřeba
+ Mluvená upozornění namísto pípání
 
 

Minusy


- Přehrávání multimédií by zasloužilo větší kompatibilitu
- Nelze upgradovat RAM


Za zapůjčení QNAP TS-328 2GB děkujeme firmě QNAP.
Za poskytnutí pevných disků WD RED (WD20EFRX) děkujeme Western Digital.
 


Cena v době testování: cca 7.000 Kč s DPH


reklama