reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-228A: řádně vylepšený low-end

12.3.2018, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-228A: řádně vylepšený low-end
QNAP TS-228A je jednoduchý domácí NAS vybavený čtyřjádrovým procesorem, který domácím uživatelům nabízí podporu snímků, synchronizaci, osobní cloud a další různé funkce. Dnes si jej otestujeme.
Kapitoly článku:
Model QNAP TS-228A je vybavený čtyřjádrovým procesorem Realtek RTD1295, který je zase založený na 64bitové architektuře ARM A53 a jak už je dneska zcela obvyklé, disponuje hardwarovou podporou šifrování dat, takže můžeme očekávat, že zapnutím této funkce neztratíme moc výkonu při zápisu a čtení.
 
 
Jde o jednoduchý plastový NAS, v němž budou disky umístěny vertikálně a díky tomu nám celý zabere na stole jen 90 × 125 mm prostoru, takže se vejde v podstatě všude. Dle výrobce je to typický domácí NAS nabízející zálohování dat, a to včetně snímků (snapshots), což už je v poslední době také obvyklá funkce, a to přinejmenším mezi NAS značky QNAP. Samozřejmě tu budou také funkce pro streamování fotografií, hudby a videa a slibován je tichý provoz i nízká spotřeba.
 
 
NAS dorazil v bílé krabici, která sama mluví o low-endovém víceúčelovém NAS pro dva disky a piktogram malého domu nad modelovým označením je vypovídající sám o sobě. V balení bylo vše obvyklé, čili nezbytné příslušenství pro instalaci disků, napájecí soustava i síťový kabel.
 
Model
QNAP TS-228A (1 GB DDR4)
Procesor
Realtek RTD1295 čtyřjádrový 1,4GHz procesor
64-bit architektura ARM A53
hardwarová akcelerace šifrování AES
Paměť
1GB DDR4 RAM (nerozšiřitelná)
Podpora HDD
2x 3,5" SATA 6Gb/s 
LAN
1x 1Gigabit/s RJ-45 Ethernet port
USB, apod.
1x USB 3.1 Gen1 (přední)
2x USB 2.0 (zadní)
eSATA
-
LED kontrolky
Status/Power, LAN, HDD 1-2, One Touch Copy
Rozměry
188 x 90 x 125 mm
Hmotnost bez disků
0,7 kg
Spotřeba
5,1 W bez disků
12,2 W se zapnutými disky (2x 1TB)
Chlazení a hlučnost
aktivní (40mm ventilátor)
17 dBA
Operační systém
QTS 4.3.4
Souborový systém
Interní HDD: EXT4
Externí HDD: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+
 
Vedle čtyřjádrového procesoru architektury ARM tepajícího na 1,4 GHz, který má k dispozici 1 GB nerozšiřitelné paměti DDR4, nám QNAP TS-228A nabídne dvě pozice pro výhradně 3,5" disky s rozhraním SATA. Asi by nebyl problém zapojit SSD, ovšem to byste museli najít nějaké 3,5" modely, nebo si zařízení uzpůsobit tak, aby šla dovnitř umístit i 2,5" zařízení, což by možná s nějakou redukcí šlo.
 
Pak tu máme výbavu rozhraní, a sice jeden gigabitový Ethernet a vedle něj tři porty USB, z nichž jeden přední je verze 3.1 Gen1 (= verze 3.0 s maximální propustností 5 Gbit/s) a dva zadní jsou verze 2.0. To je vše a poslední konektor je určen už jen pro napájení. 
 
Velice dobře vypadá spotřeba mírně nad 12 W s roztočenými disky a pouze 5 W s vypnutými disky. Uvidíme také, jak se bude projevovat malý 40mm ventilátor, ale údaj hovořící o hlučnosti 17 dBA napovídá, že by neměl být moc rušivý.
 

Zpracování NAS

 
QNAP TS-228A vychází z původního modelu QNAP TS-228, který jsme si vyzkoušeli předloni. Oproti dnes testované verzi A měl výrazně pomalejší procesor pracující na 1,1 GHz s pouze dvěma jádry, přičemž hardwarová výbava se lišila i v tom, že starý model nabídl v přední poloze také čtečku paměťových karet SD a navíc jeho specifikace mluví o 4 GB paměti Flash pro systém. Je škoda, že u nového modelu A výrobce čtečku karet vynechal. 
 
 
QNAP TS-228A nemá žádné šuplíky pro pevné disky, což umožnilo jeho jednoduché zpracování a relativně malé rozměry. Celý je vyroben z bílého a černého plastu. Přední část má na sobě tenký proužek, v němž jsou schovány veškeré prvky. Nahoře to jsou kontrolky (HDD 1-2, LAN), pak tu je hlavní vypínač se svou LED a tlačítko pro rychlé zálohování ze zařízení připojeného k přednímu portu USB 3.0. Na boku pak najdeme instrukce pro využití cloudové služby myQNAPcloud. 
 
 
Zadní část NAS nese ve vykrojeném štítku dva porty USB 2.0, jeden RJ-45 gigabitového Ethernetu, kulatý napájecí konektor a také nahoře malý otvor, za nímž je schované tlačítko pro reset celého zařízení. Do útrob se dostaneme tak, že odstraníme jeden velký spodní šroubek a pak bude možné odpojit velký bílý kryt, aby se odhalily dvě diskové pozice.
 
 
Do těchto pozic pak stačí zasunout disky tak, aby se napojily na připravené konektory a nakonec je zajistíme plastovými zámky, které stačí prostě jen nacvaknout do děr. Je třeba si přitom dávat pozor, abychom si nespletli strany, protože zámky jsou odlišné pro levou a pravou stranu, takže dle toho jsou i označeny písmeny L a R.
 
 

Příslušenství


Dodávené příslušenství zahrnuje jeden kratší kabel s konektory RJ-45 pro gigabitový ethernet, napájecí soustavu v podobě eurokabelu pro malý adaptér s výkonem nadbytečných 65 W (12 V / 5,4 V) a pak tu jsou také ony nezbytné plastové zámky pro 3,5" disky. 
 
 
Instalace 2,5" zařízení tak není umožněna, i když to samozřejmě zajistit půjde. Stačí najít způsob, jak je zajistit tak, aby nemohla vypadnout, nebo se snad dokonce vylomit ze SATA konektorů. K tomu by mohly posloužit různé adaptéry pro instalaci 2,5" zařízení do 3,5" skříňových pozic, anebo bude třeba improvizovat.
reklama