reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 120mm ventilátorů

18.1.2006, Jan Vítek, recenze
Srovnávací test 120mm ventilátorů
Dnes zakončíme seriál o ventilátorech testem 120mm verzí. Soutěžit bude celkem 14 ventilátorů od 12 výrobců. Tato velikost již pronikla do našich PC skříní a zabydluje se čím dál více. Dokonce se již na trhu objevují i o nějaký centimetr větší verze a tak možná již brzy uvidíme skříně s 15cm a většími kousky.

CoolerMate – CMT-ALF-12A


Nedobytné CoolerMaty mě již nepřekvapí, a tak jsem si k jejich otevření už rovnou vzal nůžky a obal okolo jeho třech hran odstřihl.



Specifikace CMT-ALF-12A:

Velikost (mm)120
Šířka (mm)25,4
Otáčky (RPM)900 - 1700
Hluk (dBA)19,2 - 33
Průtok vzduchu (CFM)66,3 max
Typ ložisek kuličková
Spotřeba (W)N/A
Cena (s DPH)639,-
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Lopatky Cooermatu jsou klasicky kulaté a dobře zpracované. Stejně tak rámeček je stejně tak i ostrý, bez jakéhokoliv zkosení, které například Titany mají.



Příslušenství zůstalo také zachováno a tak se můžeme pokochat malým proměnným odporem v bílém provedení se stříbrným okrajem. K jeho nastavení slouží rovněž přibalený miniaturní šroubováček.






Ostatní příslušenství tvoří gumové podložky proti přenášení vibrací, ochranná mřížka, krátká redukce na molex a montážní šroubky.




Enermax – UC-12FAB-B(N)


Nerad se opakuji, ale ani tento Enermax mi nedává jinou možnost. Je označen jako 12cm 2nd fan, tedy ventilátor určený k výfuku horkého vzduchu ze skříně a zabalen je stejně jako jeho 80mm a 92mm verze.



Specifikace UC-12FAB-B(N):

Velikost (mm)120
Šířka (mm)25
Otáčky (RPM)1500 - 2300
Hluk (dBA)N/A
Průtok vzduchu (CFM)N/A
Typ ložisek kuličková
Spotřeba (W)N/A
Cena (s DPH)676,-


Ventilátor přišel už od výrobce s přimontovanou zlatou mřížkou čtyřmi rovněž zlatými šrouby – přesně v duchu firemního schématu. Pro testy jsem mřížku samozřejmě sejmul, aby její přítomnost neovlivňovala hluk procházejícího vzduchu.



K motorku vede celkem pětice vodičů. Tři jsou samozřejmě pro napájení a sledování otáček zakončeny třípinovým konektorem a dva bílé zase podobným reostatem, jako je u předchozího Coolermate. Příslušenství završuje ještě redukce na molexový konektor a další čtveřice zlatých šroubků.



Zpracování ventilátoru se nese přesně v duchu jeho menších obdob. Enermax má ostré lopatky bez zubů a otřepů a hluboké zkosení rámečku, takže se dá označit za průměr.

reklama