reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SSD: je důležité mít TRIM?

3.6.2010, René Pfeifer, recenze
SSD: je důležité mít TRIM?
Koncem minulého roku většina známých výrobců solid-state disků uvedla nové firmwary s podporou TRIM. Co tato funkce vlastně znamená a přinese nějaké zlepšení výkonu disku? Na to se pokusí odpovědět dnešní test.

AS SSD Benchmark


Pro úvodní prověrku obou disků jsme vybrali benchmark šitý na míru právě solid-statům.









Sekvenční čtení je parádní disciplínou disků SSD a úvodní test naznačuje, že ani dlouhodobější užívání tento trend snad nepokazí. Test náhodného čtení velké rozdíly prozatím neodhalil, až na solidní výpadek disku Kingston M s první verzí programového vybavení s TRIM (G2 - HA).

Degradace zápisu, to je, oč nám v dnešním testu běží zejména. Slábnutí výkonu souvislého i náhodného zápisu se shodně nejvýrazněji projevilo na disku A-Data bez podpory nové funkce (- 53%) a opět na Kingstonu série M s první TRIMovou revizí HA (-28%).


Passmark Performance Test


Disková část kompletního výkonostního benchmarku umožňuje navolit kombinace sekvenčních i náhodných operací čtení i zápisu různě velkých bloků dat a napodobit některá typická prostředí práce úložných médií.





Druhý benchmark potvrdil poměrně stabilní výkony sekvenčních operací s TRIM i bez něj (viz File Server), když nejvýraznější snížení výkonu prokázal SSD A-Data s původním FW, a to pouze o 7%. Na témže disku se také nejvíce projevila postupná degradace při třetinovém podílu náhodných operací v simulaci Workstation (-14%).

Syntetické testy naznačily, jaké trendy slábnutí výkonu lze očekávat, můžeme se tedy přesunout k prakticky zaměřené části.
reklama