reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VBI Compal FL90: notebook na přání

19.6.2008, Josef Brož, recenze
VBI Compal FL90: notebook na přání
VBI notebooky představují ojedinělý koncept mezi běžnými produkty. Na rozdíl od značkových výrobců nabízejí vysokou variabilitu v hardwarové výbavě. Uživatel nemusí vybírat přístroj podle ustálených modelových řad, ale může si notebook zkonfigurovat doslova na míru. Pro naši recenzi byl vybrán model VBI Compal FL90 osazený novou generací procesorů Penryn.
Model VBI Compal FL90 rozhodne nepatří k notebookům, které na první pohled zaujmou designem. Za pozornost však rozhodně stojí jeho hardwarová výbava. Architektura VBI Compal FL9 představuje to nejlepší, co momentálně může nabídnout poslední generace platformy Centrino (tzv. Santa Rosa). Nejaktuálnějším přínosem je především podpora moderních 45nm procesorů Penryn.


Intel Core 2 Duo T9300 a CPU-Z

Pokročilý 45nm výrobní proces umožňuje dodávat menší a úspornější čipy. Ušetřená plocha čipu je použita pro navýšení kapacity L2 cache. Mobilní verze procesorů jsou vybaveny novými technologiemi jako Dynamic Acceleration nebo speciální úsporný režim C6. Dynamic Acceleration zvyšuje výkon u aplikací, které využívají pouze jedno jádro. Popisovaná technologie v podstatě uspí nevyužité jádro a druhé naopak přetaktuje. Tím dosáhne vyššího výkonu při zachování maximální hodnoty TDP. V nové generaci 45nm procesorů Core 2 Duo Penryn došlo i na inovaci instrukční sady SSE4. Podle specifikací by rozšíření instrukční sady mělo přispět ke zvýšení výkonů při práci s videem s ohledem na požadavky HD formátu apod. Některé z nových SSE 4.1 instrukcí urychlí operace s plovoucí desetinnou čárkou, vektory a fyzikální výpočty.


Intel Core 2 Duo T9300

Testovaný model notebooku byl vybaven dvoujádrovým procesorem s označením Intel Core 2 Duo T9300. Jádra procesoru vyráběného 45nm technologií pracují na frekvenci 2,5 GHz. Poprvé se tak v našich testech setkáváme s mobilním procesorem vybaveným 6 MB L2 cache. Podobně jako u předchozích 65nm procesorů je i v tomto případě L2 cache sdílena oběma jádry současně. Volnou kapacitu L2 cache dynamicky přerozděluje Intel Smart Cache podle aktuálních nároků jednotlivých jader. Komunikaci mezi jednotlivými částmi hardware zajišťuje zmíněná čipová sada Mobile Intel Crestline PM965 s jižním můstkem Intel 82801HBM ICH8M.


Čipová sada Mobile Intel Crestline PM965

V základní sestavě je VBI Compal FL90 dodáván se dvěma 2048 MB moduly DDR2-667 s časováním 5-5-5-15. Vzhledem k osazení obou paměťových slotů pracují paměťové moduly v dvoukanálovém režimu. Jen pro úplnost připomenu, že 4 GB RAM jsou s ohledem na čipovou sadu maximem.


Paměťový subsystém


Grafická jádra – GeForce 8600M GT


Novému procesoru zdatně sekunduje i výkonná grafická karta společnosti NVIDIA s označením GeForce 8600M GT. Jádro dedikované karty je taktováno na 475 MHz a vlastní grafický čip disponuje 512 MB DDR2 paměti s taktem 800 MHz (efektivně). Jádro G84 využívá tzv. unifikované shadery, které podle potřeby provádí operace buď nad vertexy nebo pixely. GeForce 8600M GT pracuje s 32 stream procesory s taktem 950 MHz a využívá Vertex Shader 4.0 model. Vzhledem k dostatku vlastní paměti nepoužívá grafický čip sdílení volné kapacity přes technologii TurboCache. Pro zajímavost uvedu, že nejbližší konkurent tohoto VBI modelu - notebook MSI MEGABOOK GX600PX, disponuje 512 MB GDDR3 paměti s taktem 700 MHz.


Ilustrační fotografie - NVIDIA GeForce 8600M GT

Osmičková řada grafických čipů přináší lepší podporu přehrávání HD videa. Přehrávání H.264 kodeku zajišťuje technologie PureVideo HD Engine. Hardwarový akcelerátor v podobě videoprocesoru VP2 a Bitstream procesoru (BSP Engine) tak pracuje místo procesoru. Vzhledem k výkonné grafické kartě lze jen litovat, že notebook VBI Compal FL90 nemá speciální HDMI konektor.



LCD panel


Panel notebooku pochází z produkce společnosti Chunghwa, model CLAA154WP05A. Obecně lze použitý displej považovat za poměrně slušný. Věrnost barevného podání a kontrast displeje zvyšuje leštěná, tzv. glare úprava povrchu LCD. Největší předností 15,4" panelu je však rozlišení. Místo v této kategorii obvyklých 1280x800 nabízí panel Chunghwa rozlišení 1440x900 (v nejnovější verzi notebooku - Compal FL92 lze objednat LCD s rozlišením 1680x1050). Velmi praktickým nástrojem na přizpůsobení obrazu je tlačítko Wow video. Po jeho stisku dojde ke změně parametrů obrazu (kontrast, jas a gamma korekce) podle předdefinovaných profilů ( Normal, Office, Photo,Theatre,...).


LCD a testovací obrazec

Poněkud slabší jsou u jinak kvalitního displeje pozorovací úhly. Sledujete-li displej pod úhlem 45° vertikálně, je patrná pouze minimální deformace barevných přechodů. Se zvyšujícím se úhlem pozorování - např. kolem 70° se však již výrazně vytrácejí plynulé barevné přechody a dochází k inverzi barev. Vertikální pozorovací úhly jsou kvůli použité TN technologii ještě o něco horší než horizontální.


Testovací obrazec 45° vertikálně
Podobně se panel chová i v případě horizontálních pozorovacích úhlů. Vyšší úhel pozorování přináší horší intenzitu jasu a kontrastu, snižuje se i věrnost barev. Tradičně je tento jev nejpatrnější ve spodních partiích displeje u modré barvy.


Testovací obrazec 45° horizontálně

Kvalitně zobrazený duhový přechod potvrzuje velmi dobré barevné podání. Jednotlivé přechody jsou plynulé, neobjevuje se žádné proužkování. Širokoúhlý panel 15,4“ panel s poměrem stran 16:10 nabízí pohodlné sledování filmů. Subjektivně mohu potvrdit, že i odezva LCD panelu je velmi dobrá, při hraní her (Company of Heroes) jsem si nevšiml nedostatečné odezvy nebo viditelného rozmazání (rozdvojování) hran.


Barevný přechod


Zvuk


Zvuková karta Centrino notebooků je integrována do jižního můstku čipsetu Intel 82801HBM (ICH8M). Výjimku nepředstavuje ani VBI Compal FL90, který využívá zvukový čip Realtek ALC268 . Reproduktory jsou umístěny v přední části základny. Kvalitu reprodukce lze považovat za velmi dobrou. Není to sice Harman Kardon jako u Toshiby, přesto však notebook zvučí poměrně čistě a hlasitě. Přestože jde o celoplastový notebook, není slyšet žádná rezonance nebo přebuzení. Zesilování zvukového výstupu zajišťují funkční klávesy (F6-F8). Změna hlasitosti není signalizována pomocí OSD na displeji. Specialitou VBI notebooku je funkce Wow audio, která přepíná předdefinované filtry (Pop/Speech/Flat/Classic). V plastu lemujícím horní část displeje jsou zabudovány dva mikrofony. Multimediální využití notebooku usnadňuje 2Mpix integrovaná webkamera.


Webkamera


Pevný disk a optická mechanika


Vzhledem k otevřené koncepci VBI notebooků nelze mluvit o "dvorním" dodavateli pevných disků. Testovaný model VBI Compal FL90 používá osvědčenou značkou disků s logem Seagate. Disk řady Momentus - ST9200420ASG nabízí kapacitu 200 GB. Narozdíl od běžných 2,5" disků se plotny tohoto Seagate pohybují rychlostí 7200 ot./minutu. Zajímavá je rovněž kapacita vyrovnávací paměti - 16 MB. Průměrná přístupová doba se dle specifikací pohybuje kolem 11 ms.


Seagate Momentus - ST9200420ASG

Vestavěná optická mechanika Slimtype DVD A DS8A1P umí číst a zapisovat všechny běžné DVD formáty, včetně dvouvrstvých disků. Zápis na DVD±R média probíhá 4x rychlostně, přepis DVD-RW rovněž 4x rychlostně. Podporován je rovněž 2,4x zápis dvouvrstvých DVD+R DL (2x DVD-R DL) a 3x rychlostní DVD-RAM. Média CDR jsou zapisována 16x a CDRW 10x. Kvalitu zápisu zajišťuje technologie buffer underrun a 2 MB buffer.


Slimtype DVD A DS8A1P
reklama