reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VBI Compal FL90: notebook na přání

19.6.2008, Josef Brož, recenze
VBI Compal FL90: notebook na přání
VBI notebooky představují ojedinělý koncept mezi běžnými produkty. Na rozdíl od značkových výrobců nabízejí vysokou variabilitu v hardwarové výbavě. Uživatel nemusí vybírat přístroj podle ustálených modelových řad, ale může si notebook zkonfigurovat doslova na míru. Pro naši recenzi byl vybrán model VBI Compal FL90 osazený novou generací procesorů Penryn.
Narozdíl od hardware VBI Compal FL90 příliš nevybočuje v možnostech rozšiřitelnosti. Počet rozhraní a portů odpovídá standardu 15" notebooků. Konektory jsou rovnoměrně rozmístěny po celém obvodu základny. Na levé straně najdete D-Sub a S-Video výstupy pro připojení monitoru a televizoru. Mezi nimi se nachází konektory pro LAN a modem. Levý bok rovněž obsahuje dva USB porty spolu FireWire (IEEE 1394b). Nabídku portů uzavírá rozhraní Express Card, čtečka paměťových karet a audio panel.
.

Levý bok

Velkou část pravé strany zabírá DVD mechanika. Výbavu doplňují další dva USB porty a konektor pro napájení. Mimo Kensington zámku, který najdete pod pravým kloubem, je zadní strana přístroje zcela bez portů.


Pravý bok

Možnosti přístupu k internetu odpovídají výbavě tradičního Centrino notebooku čtvrté generace. Bezdrátové připojení umožňuje Intel PRO/Wireless 4965AGN (WiFi protokoly IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g a IEEE 802.11n). Ke standardní výbavě patří i Bluetooth modul pro komunikaci s mobilním telefonem apod. Bezdrátová připojení lze kvůli úspoře energie vypnout speciálním funkčním tlačítkem umístěným na čelní straně přístroje.


WiFi Intel PRO/Wireless 4965AGN

Pro připojení do LAN sítě lze použít gigabitové připojení (Broadcom NetLink Gigabit Ethernet). Telefonické připojení obstarává tradiční V.92/56 Kbps modem.


Baterie a provoz


Výkonné notebooky, zvláště ty orientované na hráče, nevynikají nízkou spotřebou nebo dlouhou výdrží. Ve specifikacích je uvedena doba provozu kolem 2,5 hodin. V běžném provozu je však výdrž na bateriích poněkud nižší (viz kapitola Testy). Šestičlánková o kapacitě 4800 mAh baterie musí napájet nejen výkonný procesor, ale i samostatnou grafickou kartu a rychlý 7200otáčkový disk.


Baterie 4800 mAh

Základním kamenem power managementu Centrino notebooků je technologie Enhanced SpeedStep. Ta zajišťuje snižování frekvence procesoru pomocí změny multiplikátoru. Procesor Core 2 Duo T9300 osazený v notebooku VBI Compal FL90 proto pracuje ve dvou režimech. Při malém zatížení systému klesá hodnota násobiče z 12,5x na 8x. Takt procesoru se proto pohybuje mezi 1,6 - 2,5 GHz. Mezi další „šetřící technologie“ patří starý známý Intel Deeper Sleep. Technologie, která v klidovém stavu procesoru přesunuje data z vyrovnávací do operační paměti. Intel Deeper Sleep následně snižuje napětí procesoru, a tak jsou napájeny pouze jeho nejnutnější oblasti. Ten stav procesoru se nazývá C4 režim.

Nová 45nm generace procesorů přináší další vylepšení powermanagementu. Technologie Deep Power Down přepíná nečinný procesor do režimu C6, kdy je stav procesoru uložen do 8kB paměti SRAM. Následně dojde k odpojení jader a L2 cache. V případě potřeby jsou jádra procesoru rychle "probuzena" čipsetem. Nové šetřící technologie navrhli v izraelském Haifa Design Centru, které pro Intel vymyslelo šetřící technologie v Pentiu M. Přes všechna uvedená vylepšení je spotřeba 45nm procesoru Core 2 Duo T9300 v podstatě shodná s 65nm procesory. TDP obou generací Core 2 Duo je uváděno na hodnotě 35 W.


VBI Compal FL90 - hardware

Zajímavou vlastností VBI Compal FL90 je možnost dobíjení telefonů, mp3 přehrávačů apod. pomocí USB portů při vypnutém notebooku. Tlačítko pro aktivaci "dobíjení" je na základně přístroje nalevo od klávesnice. Druhé tlačítko na fotografii slouží pro správu dobíjení vlastního notebooku. Pomocí programu SmartBattery lze baterii VBI Compal FL90 dobít na 100%, 75% nebo 50%.


Tlačítka pro dobíjení notebooku a MP3 přehrávače...
reklama