reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VBI Compal FL90: notebook na přání

19.6.2008, Josef Brož, recenze
VBI Compal FL90: notebook na přání
VBI notebooky představují ojedinělý koncept mezi běžnými produkty. Na rozdíl od značkových výrobců nabízejí vysokou variabilitu v hardwarové výbavě. Uživatel nemusí vybírat přístroj podle ustálených modelových řad, ale může si notebook zkonfigurovat doslova na míru. Pro naši recenzi byl vybrán model VBI Compal FL90 osazený novou generací procesorů Penryn.
Design lze nejčastěji hodnotit po stránce estetické a funkční. V ideálním případě jsou obě stránky v souladu, viz modely Asus U2E nebo Vaio. Přílišný důraz na design posunul vzhled některých notebooků za hranicí kýče (viz MSI modely). Důraz na ergonomii a funkčnost naopak najdeme u korporátních notebooků HP, Dell apod. Vzhled nového VBI Compal FL90 je poněkud problematický, neboť ze všeho nejvíc připomíná hranatou krabici. Ve strohosti nebo ošklivosti může být skrytá rafinovanost, VBI je však naprosto tuctový, nudný a vzhledově zcela nezajímavý produkt. Nenajdete zde speciální designové "vychytávky" - prvky, na kterých by mohlo spočinout oko uživatele. VBI Compal FL90 proto poněkud připomíná levné notebooky, které jsou prodávány v supermarketech pod různými názvy (Advent apod). Narozdíl od těchto "kvalitních" notebooků má VBI Compal FL90 jednu velkou výhodu - dobré dílenské zpracování.


VBI Compal FL90

Kvalita provedení je překvapivě na dobré úrovni. Notebook při přenášení nevrže, použité plasty jsou tuhé a dobře lícují. Přestože notebook působí robustním dojmem, jeho rozměry odpovídají standardnímu 15,4" notebooku. Šířka VBI Compal FL90 mírně přesahuje 35 cm, délka cca 25,7 cm a výška základny je po celé ploše 3,5 cm. Spolu s baterií tento model váží cca 2,7 kg. Pro srovnání uvedu rozměry obdobného modelu - BenQ A52E 36,2, x 26,5 x 3,5 cm (2,6 kg - lehčí baterie).


VBI Compal FL90

Zadní strana displeje je vybavena speciální plochou (tzv. výlisek na CNP), která je určena pro polepení samolepkou. VBI doporučuje především samolepky SkinBook. V nabídce společnosti lze volit z mnoha motivů, případně lze samolepku vyhotovit podle vlastního návrhu. Tato prvek "personalisace" poměrně vylepšuje jinak strohý vzhled notebooku VBI Compal FL90. Diody přístroje jsou umístěny v levé část základny spolu s WiFi přepínačem.


Kontrolky a WiFi přepínač


Klávesnice a Touchpad


VBI Compal FL90 nabízí plnohodnotnou klávesnici včetně neoddělených kurzorových šipek. Barevné řešení je tradiční - černé klávesy s bílými popiskami. Zdvih kláves je přiměřený, rozložení v podstatě standardní, snad pouze klávesa Enter by u 15" notebooku mohla být dvouřádková. Klávesy Pause, PrtScr, Ins a Del tvoří jeden celek s funkčními klávesami (F1-F12). Fn najdete nalevo od Ctrl, tlačítka Home, PgUp/Dn, End jsou zcela vpravo. Modře podsvícený vypínač notebooku najdete v horní části základny spolu se čtyřmi funkčními tlačítky (Wow video/audio apod).


Klávesnice VBI Compal FL90

Touchpad notebooku je zcela standardní. Jeho aktivní plocha se nachází mírně pod úrovní povrchu základny. Práce s touchpadem je pohodlná a přesná, stisk tlačítek nevyžaduje žádnou zvláštní námahu. Kontrolky signalizující provoz notebooku jsou umístěny na přední hraně základny.


Touchpad VBI Compal FL90
reklama