reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Windows 7 vs. Vista vs. XP
25.8.2009, Petr Štefek, recenze
V dnešním článku se podíváme, jak si vedou prastará Windows XP v několika hrách pod DirectX 9 ve srovnání s novějšími systémy Microsoftu, které nejsou u mnoha uživatelů oblíbené a nepřesvědčí je o přechodu na nový operační systém ani docela povedené Windows 7.
DjCubis (1) | 12.2.201016:05
Co myslite ze je lepsi pro tento pocitac XP nebo 7?
Odpovědět0  0
tomil2002 (74) | 15.10.201317:10
Tak mámme rok 2013 ­- 10 měsíc. Právě dnes po kolapsu W7 , rhruba po roku provozu ­( po aktualizacích ­) jsem nahodil starý disk s mými windows xp a nestačím hleděl. WXP je podstatně svižnější a i když už bych měl být sžitý s W7 zkrátka WXP jsou intuitivnější , lepší pořád než W7 i když mi bude spousta lidí oponovat. Neřeším stabilitu s tou jsem ani u WXP neměl problém a ten dnešek s W7 neřeším , to se může stát. Jen chci napsat, že W7 rozhodně pro mě nejsou tak dobré jako staré WXP . Nepotřebuji grafiku a udělátka stejně to vše hned vcelku ořežu aby ty zbytečné efekty neubíraly na výkonu pc.
Odpovědět0  0
nemam | 29.9.200919:05
Pojde Prehistorik 1,2 pod W7? Na XP sa to este ako tak dalo rozbehat...Vdaka
Odpovědět0  0
E | 29.9.200919:46
LOL, defaultně nepojede. Taky toužíš po notebooku s disketovou jednotkou :D?
Odpovědět0  0
nerozumim | 21.9.200923:55
Podle zdroje microsoftu se hovoří, že už v servis packu 1 visty nalezneme natvrdo vsunuté rozhraní Directx 10.1 tedy Directx 10=Direct3D 10

může mi někdo vysvětlit v tomto případě zpětnou kompatibilitu k directx 9.0?

Testovaná grafická karta splńuje WDDM 1.0 a navíc na stránkách výrobce Gygabyte.com je uvedeno, že už obsahuje Microsoft DirectX 10 and OpenGL 2.1 support.

Může mi někdo vysvětlit jak to tedy je? Měl jsem předtím Vista bez servis packu, která zprvu neměla moc dobře vyřešenou vyladěnost, zvyšení výkonu, lepší správu napájení, lepší rychlost kopírování na lokálním disku, z přidavných zařízení, atd.

Vista bez servis packu neměla v podstatě Directx 10 vložen, ale v pouze directx 9.Oc pokud se nepletu.
Odpovědět0  0
Mark1651 | 30.8.200911:37
9, 10, 11, 12 ..jen cisla, skutecny prino s za nimi v podani microsoftu ? NULA ... zvyknete si, je to JEN MARKETING a vy jste figurky jejichz tahy jsou az trapne predvidatelne. nic vic.
Odpovědět0  0
František:-) | 29.8.200922:26
Přidám pár svých polínek do diskuse.

Záleží, čím pro vás počítač je. Já je mám v práci na práci, účetnictví, OpenOffice, web, maily ap. Cca 2 GHz mašiny s W2000 jsou ideální nástroj. Co my novější Windows přinesou? Možná se něco najde, ale pro mně by to byly vyhozený peníze, možná Upgrade HW, spíš určitě, spousta práce, jejíž vyčíslení by převýšilo možná cenu Windows.

Jediný co mi vadí je, že si nemůžu naistalovat Safari a pomalý HD.
Každý si by si měl zhodnotit, co mu upgrade přinese a co mu vezme, to je celý. Při koupi nového PC žádna volba není, jen počkat, až W7 budou v ceně.

Jo, na hraní mám doma jinou mašinku, ale na půjde teď nová kočička :­-­)

Ty kontrolní kódy jsou úžasný, ani člověk je nerozluští
Odpovědět0  0
liborc (398) | 28.8.200915:27
K čemu tohle je?
Kdybyste napsali o skutečných rozdílech mezi temihle systémy, ale kromě popisu změny dekorace oken a změny FPS v několika hrách se člověk nic nedozví. Na renomovaném serveru jako je tenhle ­(bez legrace­) bych čekal fundovaný článek. Pokud však budete pokračovat v testování her, tak si prosím vás zaregistrujet doménu testgames.cz. A já slibuju, že tam nepolezu.
Odpovědět0  0
E$ | 29.8.200912:15
:­) jj presne tak, navic nekteri chytraci porovnavaji OS s auty :)
Odpovědět0  0
Mark15616 | 30.8.200911:40
skutecne porovnavani prinosu operacnich systemu by melo bohuzel fatalni nasledky ... microsoft se totiz naposled vycajchnoval s windows 2000 a od te doby si JEN HRAJE S BARVICKAMI a prinos novych verzi neni vseho vsudy zadny. Samozrejme, je to pochopitelne, nemusi valcit s konkurenci, na svem bitevnim poli je sam ... nemusi se snazit.
Odpovědět0  0
E | 30.8.200913:48
Linuxak promluvil :)
Odpovědět0  0
Tuwok | 30.8.200915:05
a minimalne jednomu blbcovi nastavil zrcadlo
Odpovědět0  0
terMITiste | 31.8.200916:47
vyvolavas flame nebo co ? o linuxu nic nepsal, di se bodnout E.
Odpovědět0  0
liborc (398) | 31.8.200917:11
Na druhou stranu je srovnání s Linuxem na místě. Protože vývoj je otevřený, takže nové nebo přepracované věci jsou známé.
Odpovědět0  0
E | 31.8.200918:49
A proč ne? To sou známé tučňáčí bludy. Ale myslel jsem to v dobrém, tak tě trochu nechápu.
Odpovědět0  0
snehuliak | 18.9.20090:59
Suhlasim s liborc, nechapem preco sa neurobili aj synteticke testy, testy porovnania bezpecnosti ­- napriklad port scan defaultneho systemu atd.

Clanok je uplne o nicom.

Ak sa tu objavi este zopar takychto clankov tak slubujem ze na svethardware ­"uz nepolezu­".
Odpovědět0  0
Tocik (11) | 27.8.200911:40
tak tomuhle tvrzení teda říkám jobovka :­-D
Nic proti ale mám na ntb Visty a sem spokojenej člověk. Za ten rok co to mám s tim nebyl větší problém, snad jen že mi na tom nejde Transport tycoon :­-D
Na stoláku mám XP sp2 ­(je to už starší kousek no­) a ty stále běžej bez problémů už třetím rokem ­- sám nechápu jak je možný že vydržely tak dlouho.
Z toho vyplývá že opravdu nebudu upgradovat na novej systém do doby než si budu kupovat novej ntb a už v něm budou sedmičky. Dřív ne, nemá mi to co nabídnout
Odpovědět0  0
Mark16 | 31.8.200916:38
OpenTTD ­(remake transport tycoonu, k nerozeznani­) ti na tom nejede ??? me tedy ano. ostatne tenhle tycoon jede na jakemkoliv OS ..
Odpovědět0  0
Robottt | 26.8.200915:58
Porovnaval som u seba hry a grafiku XP SP3­(ruska DX10­) a WIN7 starsia verzia.Porovnanie som robil na plazme cez HDMI a na LCD cez D­-SUB.
Grafika hier,inernet aj obrazky su pod WIN7 viditelne krajsie,ako ked odtiahnete zaclonu z okna,supis,hry hrajem teraz iba pod WIN7,nie je to subjektivne,aj priatelka to uznala.
Hry pod WIN7 spotrebuju ale asi o 20% viac kapacit systemu,
hlavne CPU,takze bude treba mat rychlesie PC,ja mam DUAL 2 CORE 7300­(pretaktovany na 3,6 GHz­),2GB DDR2 a INTEL43 chipset,pod WIN7 sa mi Frontlines normalne trocha sekalo,aj pri nizsom aj vyssom rozliseni,CPU 90­-100%,pod XP ide ok,75­-90%.
Inac stary WIN7 uz mam expirovany,tak mam cierny podklad a trapne hlasky z MS,kazde 2 hodiny sa mi vypne,ale neva,aspon tolko netrcim pri pecku. :­-­)
Sam o sebe je WIN7 vyborny,ine kafe ako Vista,len si clovek musi zvyknut na iny uziv.interfejs.
Odpovědět0  0
E | 26.8.200917:41
Rikam, XP SP3 je dobry, tak proc si neudelat dualboot XP a 7. Navic v 7 muzes spusti XP jako okno, tak proc tohle nekdo resi :)
Odpovědět0  0
siddhi (262) | 30.8.200916:18
Virtuální XP ve win7 ale není ani náhodou plnohodnotný OS a na spoustu funkcí ­(včetně DX her můžeš u virtuálního OS zapomenout­). Navíc funkce bude dostupná pouze u drahých verzí Profesional a Ultimate, které si pořídí jen opravdu málokdo. Nemluvě o nutnosti mít procesor podporující virtualizaci.
Nechci tím nějak vyzdvihovat XP ba naopak osobně naprosto nevidím důvod proč přemýšlet o nějakém dualbootu, či virtuálním XP. Win7­/Vista dokáže plnohodnotně nahradit XP a když pořizuji nopvé PC již naprosto nevidím důvod proč na něj dávat XP. Pokud mám starší počítač s již nainstalovanými XP nevidím naopak důvod proč upgradovat.
Odpovědět0  0
E | 30.8.200923:03
JJ s tim virtualem mas pravdu, navic spousta veci se da pustit v kompatibilite s XP. Jinak sem ted vyzkousel mesh a je to super. kouknete na www.mesh.com . Je to pro XP Visty a 7.
Odpovědět0  0
Robottt | 2.9.200911:49
Najnovsie som vymenil 2­-jadrovy procesor INTEL 7300 za 4­-jadrovy Q9400 ako tu bolo odporucane.Hra Frontlines sa uz pod WIN7 neseka!
Aj ked testy vykonnosti Mark ukazali hodnoty velmi podobne u tychto dvoch procakov pri rovnakej frekvencii,realita je trocha ina,Q9440 na frekv.3GHz je fakt vykonnejsi ako 7300 na 3,6GHz,aj okna sa prepinaju plynule a nemrznu ani pri narocnejsich aplikaciach.
Prijemne ma prekvapil aj tepelny rezim,napriek 50% vyssej spotrebe sa hreje podla FANSPEEDu menej asi o 3­-6 stupnov ako 7300,asi je to sposebene mnensou zatazou pri rovnakych cinnostiach,mozno 9400 produkuje menej odpadoveho tepla.
Vsetko ma vsak bohuzial aj svoje slabsie stranky,potvrdili sa informacie o slabsej pretaktovatelnosti Q9400 a zatial som sa nedoatal vyssie ako na 3Ghz,takze moznosti tohto procaku su tym trocha nevyuzite...
Odpovědět0  0
liborc (398) | 2.9.200913:32
Matko přírodo, ať se víc takovýchhle kreténů nerodí.
Pokud ti to ještě ve škole nikdo neřekl, tak ti to teď říkám já:
spotřeba = odpadní teplo, viz http:­/­/cs.wikipedia.org­/wiki­/Jouleovo_teplo.

A to, že ve Windows 7 je potřeba čtyřjádrový procesor na 3GHz, aby přepínámí oken bylo plynulé, je už jen třešnička na dortu.
Odpovědět0  0
mpitman (16) | 2.9.200914:33
Tak s timhle ­"spotřeba = odpadní teplo­" bych byl opatrnejsi ­- co treba takovy motor, tam tohle rozhodne neplati, ale u procesoru, ktery jedinou energii vydava po signalovych vodicich ­(kde toho moc nepreda­) tohle temer platit bude.

Jinak nizsi teplota zde bude opravdu nizsi spotrebou danou tim, ze vice jader na nizsi frekvenci bezi efektivneji pri stejnem mnozstvim vypoctu nez pretaktovany mensi pocet jader...
Odpovědět0  0
liborc (398) | 2.9.200915:22
To snad není možný. Další kretén.
Dobře vyhodíme slovo ­"odpadní­", protože někdo teplem z procesorů třeba vytápí a není pro něj tedy teplem odpadním. Při procházení elektrichého proudu procesorem vzniká teplo. Tečka. Period. Konec. P = U.I, A = P.t a práce pánové, práce je teplo. Informční energie neexistuje. Takže nelze psát, že P=U.I+Ei ­(Ei=infoirmační energie­).
Už se s tím projednou smiřte.
Proud koná práci tím, že prochází vodičem ­(či polovodičem, celovodiče jsme dosud neobjevili­) a překonává jeho odpor. Říkáme tomu přeměna elektrické energie na tepelnou. Přeměna různých druhů energie na tepelnou je jediná, která je bezztrátová. Přemění se všechna.
Odpovědět0  0
mpitman (16) | 2.9.200915:31
:­-­) nemluvil jsem o informacni energii, ale energii kterou predava pomoci signalovych vodicu. Tedy jsem se snazil vyjadrit, ze U*I ­(tedy vstupni napeti a vstupni proud­) neni presne roven odpadnimu teplu ­(at uz s nim nekdo vytapi nebo ne :­-­)­), ale mala ­(tedy velmi mala­) cast odchazi coby jedina uzitecna cast energie po vystupnich signalovych vodicich ­(aby ji pak ­"spalila­" nejaka vstupni hradla dalsi logiky ;­-­))
Odpovědět0  0
liborc (398) | 2.9.200915:47
Pak se však nejedná o spotřebu v procesoru, ale o spotřebu v nějakém jiném obvodu. Vzoreček P=U.I však stále platí. Akorát U=U1+U2, kde U1 je úbytek v procesoru a U2 úbytek v ­"nějakém dalším obvodu­". Takže spotřeba procesoru je U1.I a spotřeba toho jiného obvodu je U2.I.
Kapišto? :­-)
Odpovědět0  0
mpitman (16) | 2.9.200916:17
Nekapisto, aby platilo to co pises, tedy aby spotreba CPU byla U1*I a jineho obvodu U2*I tak by ten jiny obvod musel byt v serii s CPU a tedy by asi nebyl soucasti CPU :­-­). Spotreba CPU je jednoznacne U*I tedy napeti na vstupnich svorkach ­(pinech­)*proud vstupnimi piny.Ja se jen snazim celou dobu uvest na pravou miru, ze takto spoctena energie neni kompletne premenena na teplo v CPU ale jeji velmi mala cast je predana dal coby U2*I2 tedy napeti na signalovych vodicich * proud vsemi temito vodici...

Celkove bych rekl, ze tahle diskuze je uz hodne OT a vubec se netyka diskutovanych systemu Windows, takze bych to timto uzavrel.
Odpovědět0  0
liborc (398) | 2.9.200916:37
Ještě naposledy, jo? ;­-­)

Vtip je v tom, že ten druhý obvod je v sérii s CPU.

+ svorka zdroje => CPU Vcc => nějaký střeva v CPU => výstupní signálová svorka CPU => vstupní signálová svorka ­"jiného obvodu­" => nějaký střeva toho obvodu => GND svorka jiného obvodu => ­- svorka zdroje

:­-D
Odpovědět0  0
mpitman (16) | 2.9.200917:30
Dobre naposledy :­-­) pak uz kdyztak jen pres SZ...

V serii neni, pokud by byl, tak by signalovymi svorkami musel tect stejny proud jako celym CPU. Muselo by to byt + svorka zdroje => jedna svorka CPU => nejaky streva => druha svorka CPU => .... ­- svorka zdroje ­(zadne jine svorky CPU nepripojeny na zem­). Pak bys mohl spotrebu CPU pocitat jako U1*I a druheho obvodu U2*I ­(proste takovy spotrebicovy­/odporovy delic­) ­- to ovsem pro CPU neplati. Takto je to tipicky spotrebic pripojeny na svorky zdroje + a ­-, ktery dal vykonava nejakou ­"praci­" ­(zde ovladani dalsich obvodu­) + ztratove teplo. Tedy toto teplo je dano jako U*I ­(napeti zdroje*proud do CPU­) ­- U2*I2 ­(vydana energie vystupnimi svorkami­).

Timto opravdu koncim tuto diskuzi.
Odpovědět0  0
liborc (398) | 2.9.200918:12
Myslím, že nemá smysl to zde dopřesňovat ad absurdum, ale máš pravdu, trochu jsem zamčel, že signálovou svorkou neteče stejný proud jako zkrz Vcc. Chtěl jsem demonstrovat, že ty obvody jsou zapojené v sérii. :­-­)

Koho to zajímá víc, ať se mrkne sem: http:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Kirchhoff%27s_circuit_laws

Btw. co to je SZ?
Odpovědět0  0
mpitman (16) | 2.9.200918:56
SZ = soukroma zprava, ale nevim jestli jde poslat i zde z diskuze nebo jen ve foru.
Odpovědět0  0
Robottt | 2.9.200916:42
No ja som este pred rokom mal Pentium D a to sa restartlo kedy chcelo,tepelne nestabilne,hrialo sa ako dvojplatnicka.
Od E7300 po Q9400 v kombinacii s WIN XP resp.WIN7 mam konecne pocit,ze mam stabilny a dobry nastroj,ktory ma usetri modrych scrensaverov a neprivadza ma do stavu sialenstva a psychickeho vytrzenia.
Uvidim,ci ma I7 este nejako prekvapi.
Odpovědět0  0
flanker (48) | 25.8.200918:45
Dobré počteníčko, mohl bych vznést dotaz, bude i třeba nějaké pokračování ve smyslu aplikací win xp vs win7? Např komprese, práce s videi a foto, load webového prohlížeče, zatížení
apod?
Odpovědět0  0
Bobsik | 26.8.200912:06
priklanim se, nebylo by marny ... aspon rychlotest
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 26.8.200920:15
zkusim cosik vymyslet:D
Odpovědět0  0
E$ | 25.8.200918:38
Je hezké, že jsi srovnal, že hráči poměrně graficky náročných her, kteří často mají právě ten, lepší hardware ­/directX10­/ nemusí instalovat Win 7 :­). To stejně nikdo nezastaví, na xp sem nedal dopustit, pak jsem si naistaloval linux a zíral jsem, jak jde některé menu a možnosti udělat lépe, akorát sem nevěděl, když něco nefungovalo. Zkusil sem WINDOWS 7 a extáze :­), navíc tam byly právě ty vychýtavky a možnosti z linux, navíc AERO, WM center.... Dostalo mě to, navíc jedou rychle, jako XP, řekl bych že i rychleji startují. Nehledě na to, že instalace trvá 30 minut a udělat si dual boot s XP není problém, kór když si můžeš ve WIN 7 spustit WIN XP. Tak už vůbec nechapu, proč to srovnáváš :D
Odpovědět0  0
Tarman (118) | 25.8.200917:01
Super článek, zostávám na XP, a až přijde čas tak přejdu na 7. Přesně něco takového jsem si myslel.
Odpovědět0  0
siddhi (262) | 25.8.200916:50
Vista jednoduše jsou desktop OS a na desktopu fungují výborně. Jenže spousta lidí Visty nejdříve poznala na notebooku a aniž by hledali příčinu tak je zavrhli.
Každému aspoň s minimálními znalostmi windows stačí ve Vistách povypínat spoustu zbytečných funkcí a běhěm deseti­/dvaceti minut máte z Vist OS min. stejně rychlý jako Win7 a mnohem stabilnější než XP
Odpovědět0  0
šotek | 22.9.200911:57
Souhlasím. Pokud si s Vistama člověk trochu znalý pohraje, nejsou tak špatné jak o tom někteří mluví. I můj brácha je stále pomlouvá a já mu stále říkám že já s nimi nemám nejmenší problém.
Odpovědět0  0
kubrt2 (6) | 25.8.20098:38
Taky používám W7 již od vydání beta verze a naprostá spokojenost.Pokud máte dostatečně silné PC není důvod ke stížnostem.Znám pár lidí co si koupili LOW­-END noťas nebo PC z ­"akcí­" některých obchodních řetězců a mají tam předinstalované Visty a ono ejhle je to pomalé!!!Tak nadávaj,í ale už si neuvědomují, že to není systémem, ale slabým procesorem a malou RAM­-kou.Podle mě chyba toho kdo tenhle systém na tak slabé stroje vůbec instaluje.
Odpovědět0  0
Nalim27 (18) | 25.8.200911:29
Myslim, ze nemate pravdu v tom, cim je to zpusobene.

Pokud na stejne slabem HW dokaze bezet dostatecne rychle stary OS ­(XP­) i nejnovejsi OS ­(7­), tak je to skutecne chyba Vist.

Visty skutecne bezi dobre ­(stabilita apod­) na vykonnem HW ­- ja sam ji spokojene pouzivam 2 roky. Ale chapu ze nebyla urcena na slaby HW ­- je to spise chyba vyrobcu NB, ze tam cpou mermomoci Visty ­(nebo je to tlak z Microsoftu­), i kdyz se tam nehodi.
Odpovědět0  0
Mark1651 | 30.8.200911:43
... jenze problem je v tom, ze TOTEZ reknete o XP ... funguji totiz stejne... a mozna lepe. Prevykani na nove prostredi snizuje produktivitu, a prinos 7 neni zadny ... chapete ?
Odpovědět0  0
Survivor (52) | 25.8.20098:35
Předem děkuji za slíbený test, který akorát dokazuje diskuzi u minulého testu Vista­/W7. XP ve výkonu ve hrách jsou zkrátka nejrychlejší systém a rozdíl mezi DX 9­/10 nepostřehnutelný. Samozřejmě pro hráče se vše změní s příchodem DirectX 11, kdy většina přesedlá na W7 s novou graf.kartou DX11.Vista jsou prostě non­-gamer system a co se týče stability a HW nároků snad ještě horší.Přeju hezký den :)
Odpovědět0  0
yxus (14) | 25.8.20099:03
s nestabilitou visty nesuhlasim. mam vistu64 a teda nikdy som nezaznamenal ziadne ­"nestabilne­" spravanie. funguje uplne bez problemov velmi svizne. tiez neviem ci o 1 fps nizsie je dovodom oznacit ich ako non­-gamer system. a co sa tyka hw narokov... iste ked mam 8GB ram tak zabere sys 3­-4GB, coz znamena, ze nemusi stale chrcat disk a spomalovat. to mi zostava este 4GB na pracu s 3dmax a este si k renderovaniu pustim hru a nebude problem. ked ma niekto holt 3GB dohromady, tak si samozrejme vista zobere menej ­- tak ako aj iny os a nebude moct pracovat tak efektivne. inak na xp nenadavam ani v najmensom, sam som ho mal snad od zaciatku.
Odpovědět0  0
Survivor (52) | 25.8.200910:39
Tak to budte rad, že jste spokojený uživatel os Vista, takových moc není, měl byste vidět ty lidi co tu stojej frontu z notasema s Vistama :­) O Helpline ani nemluvě, každý druhý dotaz směřuje na Vistu jedni chtěj downgrade na XP a druzí upgrade na W7 :­) A pokud jde o hry,jak tu již někdo zmínil: proc jezdit v pomalejším autě, který víc žere :)
Odpovědět0  0
MArk16516 | 30.8.200911:46
pokud se firma dostala do situace kdy novejsi dilo je horsi nez predchudce ... zda se ze nic lepsiho, uz ze sebe dostat ani neumi. 7cky budou jakousi fukcni reinkarnaci XP, ... my za to znovu zaplatime ... a ms bude spokojeny, a dal ? uz asi nic ... pochybuju ze po 7 se objevi neco co predstavi nejakou hura funkci, spis se objevi dalsi ­"visty­" o ktere nikdo nebude stat
Odpovědět0  0
Mark615 | 30.8.200911:47
dostali jsme se do zvlastniho bodu, kdy ms uz nema co nabidnout ... a ostatni uz budou jeho naskok jen dotahovat a srovnavat ...
Odpovědět0  0
czhunter (62) | 30.8.200915:52
Takže nakonec přeci jen uznáváš, že OS od MS jsou nejlepší, když ostatní musí jen ­"dotahovat a srovnávat­"?
Odpovědět0  0
mark76 | 30.8.200916:45
Hehe, co to ma byt ? ­"takze uznavate soudruhu...­" budes po me chtit abych ti to podepsal aby sis to mohl zalozit do analu?.. do kadrovych spisu? .. napsal jsem co jsem napsal a stojim za tim, samozrejme to dotahovani se tyka u nekteryh spis uz jen marketingu
Odpovědět0  0
E | 30.8.200922:58
Zajimave, ze toto je o hrach, a ty si na linuxu jentak nezahrajes. MS nikdo nedotahuje. Jak se rika co na linuxu vsichni chvali, ve chvili kdy to MS zkopiruje, tak to vsichni kritizuji. napr. UAC.
OpenSource je jako vegetarianstvi :­). Jinak, napriklad AD existuje jen ve Windows a proto na firemnich pc proste linux nebude :P. Jebat lotus notes..
Odpovědět0  0
mark34 | 31.8.20090:48
Ty ses jasnej.. jasny dite, nebo prezralej dospelej.. tak jako tak skoda slov
Odpovědět0  0
E | 31.8.20099:32
Nejsem ani decko ani prezraly dospely, asi narozdil od tebe Windows pouzivam, takze o nem nemam zkreslene nazory. Nepotrebuju zadny tvuj souhlas, ani si te poznacit, jen sem branil windows. Linux neni spatny, uvazuje se o tom ze se zacne se seriovou vyrobou desktopu, treba HP. To se urco tesis, az nejlepsi linux na svete :­) např. ubuntu, bude takto distribuovan. Nebo o co ti jde?
Odpovědět0  0
mark1651 | 31.8.200916:40
diskuse s tebou je trapna ... jsi neschopny vest diskusi. Pouze vyvolavas flame tim ze mi neustale cosi podsouvas. Jsi agresivni windows guma. Nechapu proc z prizpevku ve kterem hovorim o tom ze nove verze windows nic praktickeho neprinasi delas spor windows a linuxu, musis to mit v hlave opravdu vybrakovane
Odpovědět0  0
E | 31.8.200919:01
Ja neřeším Win vs. Linux. Winy ve hrách možná nic moc nového nepřináší, ale ty hrajou děcka a lidi co nemají co na práci. Navíc na to máš XBOX. Nechápu jak můžeš tvrdit sračky, že nemá co nabídnout, když ani nevíš co nabízí. Možná by sis o tom mohl něco přečíst. Už neflamuju, nech si XP, nebo 98 ME. Chápu, že platit za to je naprd, ale to tě nikdo nenutí. Vem radši nějakou micku do kina... Mě příjde srovnávání OS z hlediska hraní her, kdy tam stejně zásadní rozdíl není, uplně zbytečný. Hry se srovnávájí s HW. Ahoj, tvůj zlý a agresivní guma windowsák.
Odpovědět0  0
Mark1651 | 3.9.200911:22
xbox aha ... jasne :­-­) ... kolik ti je prosimte ? ... ano mohl bych si o tom precist nejake vygumovane reklamni masaze typu ­"1000 duvodu proc prejit na windows vista­" ... ­"nebo 1001 duvodu proc prejit na windows 7­" ­- vsechny samozrejme z dilny microsoftu, a velmi dobre pripravene aby hackovaly manazery kteri o tom nemaji tucha. Ty systemy samozrejme znam, opet podsouvas neco o cem nemas potuchy ... odnaucis se nekdy podsouvat sve mylne predstavy ??? nebo je to tvuj styl diskuse ?
Odpovědět0  0
Mark6155 | 3.9.200911:31
celou dobu hovorim o obecnem prinosu nove verze ktery neni zadny, zkus to vyvratit, diskusi na toto tema jsme prochazeli uz tolik ze znam vsechny dva duvody proc prejit a vsech sto duvodu proc ne ... nerekl jsem ani slovo o hrach, vubec me hry nezajimaji. Posuzujeme nasazeni na pocitacich ktere se pouzivaji k PRACI. Nasazeni verzi Vista ani 7 proste nikdo nedokaze ve VECNE DISKUSI, kde figuruji nezabarvena fakta, obhajit.... proste nove verze opravdu neprinasi nic ... nove verze lze ve statni sprave obhajit pouze pokud narazite na ITaka ktery akceptuje pozornost v podobe lupenu na fotbal nebo pozvanky na banket jako klicove duvody k upgrade :­-­)

uved alespon jeden opravdu racionalni prinos jedne z verzi ­(vista, 7­) oproti vyladenym, funkcnim a dodnes stale bezne nasazovanym XP ­(i na nove stroje samozrejme)
Odpovědět0  0
E$ | 3.9.200915:27
OK.
Pominu tedy pěkný vzhled ­- AERO, podporu dotykových displejů a WMC.

1.Tak třeba UAC ­- pro debily, kteří klikají na vše.
2.Rodičovská kontrola.
3.Stokrát lepší recovery konzole a možnosti.
4.Instalace 30 minut.
5.Nemusíš si hlávat hlavu s drivery, všechno se samo stáhne, naistaluje a funguje.
6.Přechod z ruzných jazykových verzí, jednoduše bez reinstalace.
7.Lepší spotřebu proudu a využití CPU ­/větráky tolik neřvou­/, a nastavení blížíci se jednodušším linuxovým distribucím.
8.nezpomaluje a nezasírá se časem
9.je bezpečnější :­)
10.desktop features
11.větší přehled o systému, lepší a podrobnější možnosti nastavení.
12. Firewall
13. a k tomu všemu se podobá XPčkám :­)

víc mě z hlavy nenapadá pže u nich zrovna nesedím

Sám teda nesnáším to nové vyhledávání, to je pěkně naprd.

Hlavně nechápu proč by Vám měl někdo dávat nové verze něčeho dávat zadarmo. Auto, mobily, notebooky, hodinky ­- poslední dobou nicmoc převratně nového, a stejně za to lidi platí a kupujou to.

Se budete smát až budete na seznamu platit za email nebo za to že vám to vyhleda nejake slovo :­).

Ste jak stari dedci, co nemaj radi novoty.

Mej te se, uz Vas jebu vsechny :­)


Odpovědět0  0
aragorn (29) | 25.8.20098:15
to sa zda len mne alebo v grafoch nieco chyba ­- Legenda ktora farba patri ktoremu systemu. ???
Odpovědět0  0
mpitman (16) | 25.8.20098:28
Nezda i zda :­-­). System ke kteremu graf patri je vlevo od sloupce. Ale legenda, ktera barva je co tam opravdu chybi ­- pravdepodobne je to AVG­/MIN FPS.
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 25.8.200912:09
Grafy uz jsou opravene jen je prehraju
Odpovědět0  0
c.Data (7) | 25.8.20096:50
Booože ... ano favorit taky dělá svojí funkci tak naco kupovat nové auto to jsou argumenty jak pojď na mě z boku. Co třeba absenece 64bit systému u XP. Ano jsou XP64 mám je v práci kvůlu CADu ale nic co bych chtěl doma. Co třeba u Vist ­(mám doma a nechápu co všichni mají­) to že když selže ovladač nic se nestane a jen se ovladač restartuje i XP padne systém. Lepší zabezpečení atd...nemluvě o nových síťových protokolech kdy v XP využijete 1GBit lajnu na 20­-25% u Vist na 90­-100% atd...

A podle mě lidi nadávají na VISTA z těchto důvodu:
1­) mají pomalé PC ­(na crysis nadávají taky??­)
2­) jsou neschopní uživatelé
3­) nadávají protože nádává vědšina

Už mě ty stupidní keci fakt štvou...
Odpovědět0  0
Pavel Černík | 25.8.20097:41
Ono by to byla pravda. Taky používám Vistu64, ale rekněte mi proč kupovat nové auto, když starší jede rychlejc, akorát nemá takovou výbavu, a žere polovinu benzínu? prostě pro některé lidi není nejmenší důvod na přechod. Pro ně by přechod na vistu znamenal nutnost koupit nový HW a to se jim nevyplatí pokud používají počítač na internet, IM a filmy­/mp3
Odpovědět0  0
Nejsem propagátor Linuxu, ale | 25.8.200911:49
Ten kdo používá počítač jen na internet, IM a filmy?­/mp3, tak vůbec nepotřebuje Windows...
Odpovědět0  0
brun0 | 25.8.200917:46
No s modernou linuxovou distribúciou by si po stránke HW nárokov veľmi nepolepšil.
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (60) | 29.9.200911:26
Naopak, jede W7 na pociteci s 384MB RAM a 1GHz procesorem? Nejede.
Odpovědět0  0
JIP.XF.cz (99) | 25.8.20098:27
Ano přesně tak. I když MS svými Windows udělal kus práce v posunu výkonu HW všech průměrných PC vpřed ­(právě HW nároky nových verzí­), tak dnes většina lidí skutečně nepotřebuje znovu utratit peníze za novou verzi stejného systému.
Přirovnání k autům se mi docela líbí:
Nechápu proč kupovat nové auto, když používá naprosto stejnou zastaralou koncepci motoru a žere více. A navíc stále naprostá většina ­"nových­" aut postrádá naprosté samozřejmosti jako třeba tempomat.
Až přestanou být výrobci neprodejných aut uměle dotováni z daní, pár jich zkrachuje a ti zbylí začnou vyrábět skutečně nová auta a ne jen hezčí, ale jinak ve všem horší, tak o koupi začnou uvažovat i normální lidi bez šrotovných.
Odpovědět0  0
Bobsik | 25.8.200910:52
me se treba libi, ze srotovny melo pomoci rozhybat americkou ekonomiku ­(podle me jenom docasne­) a pritom sami potvrdily ze v USA se prodalo mnohem vic japoncu a ze o americky auta nemaji zajem. proc taky ze.
Odpovědět0  0
czhunter (62) | 25.8.200911:58
Protože staré auto, i když taky jede a málo žere, nesplňuje bezpečnostní a ergonomické parametry hodné 21. století.
Někomu to vadí, někomu ne.
Odpovědět0  0
Bobsik | 26.8.200912:02
tam je taky problem, ze jako stary auto berou uz vic jak 10 let, coz pro lecktera UDRZOVANA auta neni vubec problem...
Odpovědět0  0
JIP.XF.cz (99) | 28.8.20098:37
I stařičká Mazda 626 z období sametové revoluce v dobrém technickém stavu, je bezpečnější a pohodlnější než dva nejlevnější poslední modely Škodovky, které by se daly považovat za jedny z bezpečnějších vozidel současnosti.
Opravdu nevidím žádný zřetelný posun ve vývoji.
I Vámi dva vypíchnuté parametry jako bezpečnost a ergonomie jsou podle mého názoru spíše sporné, což je vzhledem k posunu v technologiích pro celý automobilový průmysl ostuda.
Opravdu jediný lepší parametr je design a to ještě za tu cenu, že většina ­"moderních­" aut nemá nárazníky a je lehce poškoditelná dotykem o cokoliv při rychlosti 2km­/h.
Odpovědět0  0
czhunter (62) | 28.8.200910:17
Jenže porovnávat Mazdu 626 ­(byť starou­) a novou Fabii ­(která je o 2 třídy níž­), navíc od výrobce s jinou tradicí, filozofií a zaměřením není správné ... tedy, správné možná ano, ale ne relevantní.
Pokud porovnáváte WinXP a Win7, je to jako srovnání Favoritu a Fabie, ne Mazdy 626 a Fabie ­(to je spíš jako porovníní MacOS 10.2 a Win7­).
Odpovědět0  0
Martin Kuchař (28) | 25.8.20091:02
Nemohu než souhlasit s výše uvedeným... I když Win XP mají stále co nabídnout, není ve výkonu prakticky žádný rozdíl a tak nevidím důvod, proč nepřejít na značně modernější a hlavně opravdu vymazlený systém Win 7. Používám jej již od dob rané beta verze a nyní na 64­-bit RC verzi mohu bez váhání potvrdit 100% spokojenost... toť můj osobní poznatek :­-­)
Odpovědět0  0
Japkoslav (87) | 25.8.20098:46
Jak XP tak i nyní sedmičky používám a musím říct, že oba jsou na tom u mě více méně nastejno. Na XP jsem si za dobu používání zvykl tak, že je umím ovládat pomalu i poslepu, ale zase v sedmičkách se dá líp nastavit síť a další blbiny, které holt v mém oblíbeném 8 let starém systému nenajdu :­-­). Takže pro mě 50:50.
A ovladače? No když bych nepočítal Asus ovladače na Xonar ­(BSOD, problémy s UAC­), tak jsem neměl nikdy s ničím v sedmičkách problém.
Odpovědět0  0
Sfusama | 25.8.200917:58
To je zvláštní, taky mám Asus Xonar a na žádný problém jsem ve Win7 nenarazil.
Odpovědět0  0
Japkoslav (87) | 25.8.200920:28
Tak to vypadá, že problémy nakonec asi nebyly způsobeny jen ovladači zvukové karty ­(problémy UAC na 100% ano­). Nakonec mi zřejmě odešla deska nebo ram. Mimochodem s většinou Xonarů není pod Windows 7 x64 problém, jen s Xonarem HDAV 1.3 Deluxe má problémů více uživatelů ­(není se čemu moc divit, zatím existují jen beta ovladače­).
Odpovědět0  0
PetrP (21) | 26.8.200920:55
Osobně vidím minimálně 2200 důvodů ­(nebo kolik budou Win 7 stát­), proč nepřejít z Windows XP na Windows 7. Těch několik +, která mají Win7 oproti WinXP vychází příliš draho.
Odpovědět0  0
E$ | 26.8.200921:22
Asi nechápeš, že ti stejně nic jiného nezbyde :D. Stejné cukání bylo u přichodu XPéček. Ty se přestanou časem patchovat, prodávat, podporovat. Už sem to psal asi 3x ­- můžete si udělat buď dual boot XP a 7 a nebo mít XP v okně v 7. Na ceně nezáleží, pokud nejsi firma. BIG UP kluci
Odpovědět0  0
PetrP (21) | 27.8.200917:15
V práci používám Win 2k a počítám, že ještě nějaký ten rok budu. Doma jsem kvůli omezení velikosti disku na 137GB ­(SP4 a úprava registrů na 48bit lba mod v instalacnim CD ne vzdy pracovala bezchybně­) musel přejít na WindowsXP. Pokud by se nevyskytl výše zmíněný problém s kapacitou disků používám Win2k doma dodnes.

­"Ty se přestanou časem patchovat, prodávat­"

Otázka není o tom jestli při nákupu nového PC zvolit WinXP nebo Win7, ale zda kupovat Win7, když už WinXP zakoupeny jsou.

Win7 RC zkouším v dualu s XP a Suse 11.0 na NB, ale kromě rozpoznávání česky psaného písma ve Win7 nevidím u nich moc praktických výhod.

"Na ceně nezáleží, pokud nejsi firma.­"

Jak si to vysvětlit ? Když nejsem firma, tak si OS ukrást ? A nebo, že cena je tak nízká, že nehraje roli ?

Odpovědět0  0
E | 27.8.200919:01
Co ti k tomu říct.

Pokud vim, tak dnes s k pc nedostanes cd se systemem, ale jen recovery disky, nebo verzi vazanou primo na HW, nebo dokonce je mas jen recovery partition na HDD. Takze zalezi na vyrobcich co budou do sestav davat. V roce 2014 skonci podpora XP od MS ­- zaplatovani a updaty. Na cene nezalezi vzhledem k tomu ze kupujes pc se systemem. Bezne se operacni system meni s pocitacem.
Nerikam ze lidi pujdou do tesca a koupi si Win 7 :­). Ale koupi si nove pc,telefon a budou v nem 7.
Bohuzel to same se deje i v serverech. Super 2003 nahrazuji 2008 ­- slozite, nove­-jine, nemam je moc rad.
Navic cena bude asi stejna jako u XP.

'­'Pokud by se nevyskytl výše zmíněný problém s kapacitou disků používám Win2k doma dodnes.­'­'

Pokud by se nevyskytly jine problemy tak tu flameuje v DOSu :­).
Odpovědět0  0
PetrP (21) | 27.8.200921:37
Asi si trochu nerozumíme. Chtěl jsem říct, že v případě, že někdo má zakoupenou ­(ne oem­) licenci WinXP, je koupě Win7 vyhození peněz.

Odpovědět0  0
E | 28.8.20099:46
Co na to rict, lidi chteji mit porad nejake novoty, Full HD, Iphone, XBOX, centralni vysavac :­), windows 7. Na vsem najdes duvody proc si tu novou drahou vec nekoupit. Na co myt mycku na nadobi, kdyz to umyju v rukach :­).
Odpovědět0  0
Tunseng (346) | 2.9.200916:16
nemas tak docela pravdu ... nebude muset pokud nikdo nebude chtit .... to prakticky znamena ze se muze zopakovat situace s vistami, firemni ajtak, kdyz za nimi nekdo prisel s napadem upgradovat na visty, se jen z hluboka zasmal a smetl to ze stolu s jednim prostym argumentem, ­"zbytecne naklady, nulovy prinos­" ... totez plati stale i o windows 7 ... pokud neprejdou firmy, microsoft si nemuze dovolit zastavit support XP ... howk
Odpovědět0  0
E$ | 3.9.200911:01
No firmy, hned tak nepřejdou. Pochybuju, že nějaká firma, hned jak výjde nový OS kupuje licence. To je otázka času. Nové PC a notebooky se budpu vyrábět se sedmičkama, tudíž, ty si nevybereš co chceš za systém. Pokud si to někde nenecháš složit jinak. MS 2014 ukončuje podporu. Stejně jako to udělal s předchozímy systémy. 5 let je ještě dlouhá doba na přechod. Visty shit :­). Jen přechodový stupeň, aby si pak měl sedmičky víc rád.
Odpovědět0  0
mark156 | 3.9.200911:17
pravdou je ze vista shit se od 7 nelisi tolik jak tu nekteri roztrubuji, je to totez. Nula duvodu na to prechazet, nulovy prinos, totez, jen misto v blede modrem je to ve skle. Ano firmy samozrejme kvuli pozlatku nebudou upgradovat, a cislo 2014 je pouze sen microsoftu, pokud do te doby budou xp stale ve svete tak je to JEN cislo ktere microsoft proste posune, a zase, a znova...
Odpovědět0  0
mark1651 | 3.9.200911:19
microsoft uz ohlasil davno prosle terminy ukonceni podpory xp tolikrat ze je to premlouvani az trapne... cislo 2014 neberu ani trochu vazne
Odpovědět0  0
MichalU (5) | 12.9.200911:43
Moj jediny dovod preco neprejst na Win7 z XP je DX9 grafika, konkretne ATI X1550, ked to pridame dokopy s Celeronom D tak tu uz nejaky ten ubytok FPS bude, takze len tolko. :)
Odpovědět0  0
rodrigoh6 (1) | 17.9.200919:41
Já jsem sice na XP hodně zvyklí,ale pujdu do win 7,navíc se dá použít i do netbooků tak není co řešit.Modernější a lepší systém.Nejvíc mi jde o stabilitu.
Odpovědět0  0
radoslavrihacek | 6.10.200921:51
S Win7 mám problémy s IPSec VPN klienty ­(Zyxel VPN Client ­- TheGreenBow VPN client­). Chovají se velmi náladově, 10x se tunel nevytvoří, 1x možná ano... Jediný pořádný přírust je pro mě vyšší výdrž na baterie noťase.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.