reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zabezpečené externí disky: aby data byla v suchu

4.3.2009, Jan Vítek, recenze
Zabezpečené externí disky: aby data byla v suchu
Přinášíme srovnávací test několika paměťových produktů využívajících nějakou ochranu dat se zaměřením proti zcizení. Představí se USB flash disky i jedno externí zařízení využívající mobilní pevný disk. Rozmanitost testovaných produktů je velká.
Dnes jsme se u testovaných disků setkali s celkem třemi druhy zabezpečení - přístupová hesla, šifrování (především 256bitové AES) a biometrickým senzorem otisků prstů. Některé disky tyto možnosti kombinují a některé k šifrování dokonce využívají HW šifrování, aby ulehčily práci hlavnímu procesoru počítače a ještě více zvýšily bezpečnost.


Disk
Orientační cena
A-DATA FlashDrive FingerPrint
500 Kč s DPH
Corsair Padlock
460 Kč s DPH
Kingston Data Traveler Vault Privacy
3 100 Kč s DPH
Lexar JumpDrive Secure II Plus
330 Kč s DPH
Prestigio Leather
700 Kč s DPH
SanDisk Cruzer Contour
550 Kč s DPH
Transcend JetFlash 220
600 Kč s DPH
Toshiba SecuRed 200 GB
5100 Kč s DPH

ceny v obchodech se mohou velmi lišit


Výběr toho, co vám bude vyhovovat, je čistě na vás. My jsme pouze dodali vodítka, jež by měla vést k rozhodnutí o výběru toho pravého produktu. Srovnání dle všech měřítek jednoduše není možné, protože každý z nich nabízí odlišné funkce a vlastnosti, a ty někomu mohou a nemusí vyhovovat.

Objektivní posouzení můžeme udělat na základě výsledků testů, kde se disky ukázaly v tom, jak rychle přenáší data. Přiznám se, že jsem opravdu nevěděl, jakému z disků udělit cenu, protože různých překrývajících se faktorů je jednoduše moc. Pro prostudování toho, co jednotlivé disky nabízí, jsem se však musel rozhodnout pro SanDisk Cruzer Contour . Ten nabídl zajímavý a neotřelý způsob otevírání konektoru, pevné tělo, dobrý výkon, cenu a stejně tak dobré možnosti zabezpečení. Byl tedy vyvážený, a proto si zaslouží ocenění TREFA.




Ocenění TREFA získává flashdisk SanDisk Cruzer Contour
za neotřelý způsob otevírání konektoru, pevné tělo, dobrý výkon,
cenu a stejně tak dobré možnosti zabezpečení. Logo ocenění je ke stažení zde.


Testované produkty zapůjčily následující společnosti, kterým tímto děkujeme:

------------------------------------- English translation of the conclusion -------------------------------------

Today we have tested flash disks with three manners of safeguards - access passwords, encryption (esp. 256bit AES) and biometric sensors. Some of the disks even combined these safeguards and some of them even use own HW to encrypt the data they store. Using this they can increase safety of users' data even further.

The final conclusion is solely up to you. We have just provided you with the necessary information which should lead you to the final conclusion. To assess all the information objectively is simply not possible, because every disk offers different qualities which may or may not appeal to you.

The only objective conclusion can be made using the benchmark results that are based on drives' performance. I admit that I really was not sure which of the disks should receive our award. But after I studied all the pros and cons, I decided to choose SanDisk Cruzer Contour. This product has an unorthodox mechanism used to open USB connector, firm body, good performance, price and also encryption possibilites. Therefore it received our award TREFA.
reklama