reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zabezpečené externí disky: aby data byla v suchu

4.3.2009, Jan Vítek, recenze
Zabezpečené externí disky: aby data byla v suchu
Přinášíme srovnávací test několika paměťových produktů využívajících nějakou ochranu dat se zaměřením proti zcizení. Představí se USB flash disky i jedno externí zařízení využívající mobilní pevný disk. Rozmanitost testovaných produktů je velká.

Lexar JumpDrive Secure II Plus


Společnost Lexar jako výrobce paměťových řešení využívajících typ flash také nabízí zabezpečené USB flash disky. Označení je JumpDrive Secure a my jsme do testu dostali model JumpDrive Secure II Plus. Ten přichází v papírovém obalu, kde je usazen za průhledným plastem. Disk tak můžete opatrně vyříznout, nebo obal jednoduše roztrhat.



Model
JumpDrive Secure II Plus
Kapacita
4 GB
Rozměry
69,5 x 22,5 x 8 mm
Hmotnost
-
Rychlost čtení
-
Rychlost zápisu
-
Bezpečnostní funkce
256bit AES
Dostupné kapacity
1 / 2 / 4 / 8 / 16 GB
Záruční lhůta
2 roky

Bližší informace o výkonu Lexar nenabízí, a tak se budeme muset přesvědčit sami. Dostupné kapacity zahrnují modely od velikosti 1 do 16 GB a záruka je standardní dvouletá.



Disk samotný byl vyroben z tvrdého černého plastu s matnou úpravou a naprosto klasickým designem s tyčinkovým tělem a konektorem krytým čapkou. Kromě 256bitového AES šifrování je zde také další specialitka, ovšem ta se zabezpečením nemá společného nic.



Jde o ukazatel volné kapacity a ten vidíme v podobě stupnice s hodnotami 0 - 100 procent na vrchní straně disku. Využity jsou zde LED čtverečky nepodsvíceho displeje, takže ukazatel je spíše orientační. Pod ním je napsána celková kapacita a nakonec i logo výrobce podsvícené pomocí modré LED.



Spodní část disku není nijak zajímavá, a tak se podívejme na krytku konektoru, jež na svém místě sedí pevně, což se velmi hodí. Krytka má na sobě totiž otvor pro poutko a dá se mimochodem nasadit i opačně.



Zabezpečení


Disk se po připojení zanedlouho ohlásí v systému a nabídne celkovou kapacitu. Uložen je na něm adresář Secure II a v něm zabezpečovací software pro OS Windows i Mac. Lexar píše o tvorbě tzv. Encrypted Vaults, tedy samostatných oblastí chráněných AES šifrou využívajících vlastní hesla. Kromě toho je zde i File Shredder pro mazání dat tak, aby nemohla být obnovena.



Nejdříve nám software Secure II nabídne úvodní obrazovku, která osvětlí, co všechno umí. Samostatné šifrované oblasti mohou mít až 20 GB a dá se k nim přiřadit některé písmeno jednotky. Pak je to i šifrování jednotlivých souborů a nakonec onen skartovač souborů či volného místa.



Vše toto pak zprostředkuje hlavní menu, z jehož pravé strany vyjíždí pak okna s dodatečnou nabídkou spojenou se šifrováním, skartací dat a nastavením.



Jako první je to tedy vytváření šifrovacích oblastí, které je zpracováno velmi jednoduše a pochopitelně - vybereme si cestu, velikost oblasti a přiřadíme písmeno jednotky.



Skartace dat probíhá tak, že si do seznamu přiřadíme to, co chceme zničit a klikneme na tlačítko Shred. Zde je však nutno poznamenat, že nejde o chvilkovou záležitost. Skartace 700 MB dat totiž trvá čtvrt hodiny.



Nakonec je tu nastavení, kde se setkáme třeba s volbou automatického odpojení disku po ukončení aplikace, automatickému detekování nových verzí, atp. Co se týče možností, je aplikace Secure II poměrně vydařená.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Lexar JumpDrive Secure II 4GB poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama