reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zabezpečené externí disky: aby data byla v suchu

4.3.2009, Jan Vítek, recenze
Zabezpečené externí disky: aby data byla v suchu
Přinášíme srovnávací test několika paměťových produktů využívajících nějakou ochranu dat se zaměřením proti zcizení. Představí se USB flash disky i jedno externí zařízení využívající mobilní pevný disk. Rozmanitost testovaných produktů je velká.

Prestigio Leather


Prestigio se vždy snažilo nabízet také něco extra po designové stránce a již z názvu tohoto disku nám musí být jasné, že půjde o něco, co má společného s kůží. Prestigio Leather přichází zabaleno v balení, které se dá označit za dárkové. Jde o malou černou krabičku, v niž bychom čekali spíše šperk



Model
Prestigio Leather
Kapacita
4 GB
Rozměry
88 x 20 x 30 mm
Hmotnost
-
Rychlost čtení
14 MB/s
Rychlost zápisu
7,5 MB/s
Bezpečnostní funkce
šifrování dat
Dostupné kapacity
4 GB
Záruční lhůta
2 roky

Dle technických specifikací přichází tento disk s jednotnou kapacitou 4 GB a nabízí čtení dat o maximální rychlosti 14 MB/s a poloviční rychlost zápisu. Specialitou je zde ale spíše vzhled.



Prestigio elektroniku disku zabalilo celou do kombinace kůže a leštěného kovu. Tělo vypadá velmi odolně, ovšem otázkou je, jak je na tom ochrana jeho vnitřností proti ohýbání a stlačování seshora.



Oba konce jsou tedy kovové, z jednoho vychází USB konektor, z druhého masivní poutko a propojuje je most ze sešité kůže. K ochraně konektoru zde není žádná klasická krytka, ale pruh kůže, který jej obejme. Máme tu tedy celkem tři vrstvy cca 1,5mm kůže, což snad bude pro dobrou odolnost stačit. Krycí pruh kůže se upevňuje pomocí cvočku.



Celkově je disk tedy poměrně velký a těžký, což mu nemůžeme vzhledem k použitým materiálům vyčítat. Dá se tak brát i jako módní doplněk, jenž může být nošen na opasku za přiloženou karabinku, či kdekoliv jinde se vám zlíbí. Nakonec se mohu zmínit o malé modré LED na vrchní straně, která se vyznačuje vysokým svitem a (dle mě bohužel) také tím, že po připojení i při nečinnosti stále svítí.


Zabezpečení


Tento disk nemá zabezpečení jako funkční prioritu, ale spíše zde jde o synchronizaci vašich vybraných dat s dodatečnou možností jejich šifrování. To se děje pomocí software Prestigio USB Sync a ten dostanete již uložený na disku.



Klasicky si tedy pomocí něj vyberete adresář pro synchronizaci a zde lze uplatnit všemožné filtry - zahrnout, či nezahrnout podadresáře, koncovky souborů a až nakonec si jednoduše pomocí zatržítka vyberete, zda se mají synchronizovaná data na USB disku zašifrovat.



To se děje pomocí hesla (case sensitive), které následně zadáte. Heslo je také možné měnit, po čemž je ovšem nutné soubory na disku aktualizovat a to bude trvat v závislosti na jejich počtu a velikosti. Na USB disku jsou totiž všechny šifrovány dle daného hesla zvlášť a zobrazují se s koncovkou .encrypted. Dle hlavičky je použito WinNc šifrování.



Samotný přístup k USB disku je tedy vždy povolen, takže vymazání šifrovaných dat nikomu nic nebrání.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu PRESTIGIO Leather 4GB poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama