reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zabezpečené externí disky: aby data byla v suchu

4.3.2009, Jan Vítek, recenze
Zabezpečené externí disky: aby data byla v suchu
Přinášíme srovnávací test několika paměťových produktů využívajících nějakou ochranu dat se zaměřením proti zcizení. Představí se USB flash disky i jedno externí zařízení využívající mobilní pevný disk. Rozmanitost testovaných produktů je velká.

SanDisk Cruzer Contour


Mezi flash disky je tento zabalen netradičně v papírové krabičce, kde je disk uložen ve výlisku s jemným semišovým povrchem, aby se jeho tělo nepoškrábalo.



Model
Sandisk Cruzer Contour
Kapacita
4 GB
Rozměry
73 x 24 x 10 mm
Hmotnost
-
Rychlost čtení
25 MB/s
Rychlost zápisu
18 MB/s
Bezpečnostní funkce
AES HW šifrování
Dostupné kapacity
4 / 8 / 16 GB
Záruční lhůta
doživotní

Specifikace hovoří o hardwarovém AES šifrováním, což je stejné jako u disku Kingston Data Traveler Vault. Cruzer Contour je k dispozici ve třech verzích od 4 do 16 GB a jeho udávané výkony při čtení a zapisování jsou celkem slušné.



Zpracování tohoto modelu je netradiční a využívá zajímavý mechanismus pro vysunování USB konektoru. Na horní plastové straně máme podsvícený nápis Cruzer a kvůli pohodlnějšímu vysunování konektoru zde výrobce použil tři příčné proužky.



Ze spodní strany je pevná kovová a leštěná vanička s logem výrobce a označením velikosti. Fotoaparát však bohužel nápisy nezachytil moc dobře. Odolnost celého zařízení tedy vypadá jako velice dobrá, ale to se podepsalo na zvýšené hmotnosti.



Pro vysunutí konektoru je nutné učinit dva jednoduché kroky - nejdříve posunout plastovou část směrem doprava, čímž se obnaží konektor a následně ji i s konektorem posunete doleva. Disk pak vypadá stejně jako předtím, pouze se na něm najednou objeví onen konektor. Nesmíte na plast ale moc tlačit, jinak se opět na druhé straně na konektor nasune, což je i postup pro jeho zasouvání. Postup ukazuje na obrázcích i manuál.



Ten naleznete v příslušenství vedle měkkého pouzdra, jež se zde vzhledem k použití lesklého plastu velmi hodí.


Zabezpečení a ostatní vlastnosti


Disk je od výroby odemčen, takže se ihned přihlásí a nabídne staré známé U3 aplikace jako McAfee VirusScan USB, Skype, atp. Další si pak budeme moci stáhnout.



Nás ale budou zajímat spíše možnosti zabezpečení. To si zde nastavíme velmi jednoduše pomocí tlačítka Enable Security. V novém okně si zadáme heslo, potvrdíme je a případně si můžeme pamatováka pojistit nějakou nápovědou. Výrobce nás ještě upozorňuje, že zamčený disk si můžeme otevřít pouze na systémech Microsoft a pokud zapomeneme heslo, budeme muset disk naformátovat. Co to znamená, jistě každý z nás ví.




Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Sandisk Extreme Cruzer Countour 4GB poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama