reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zabezpečené externí disky: aby data byla v suchu

4.3.2009, Jan Vítek, recenze
Zabezpečené externí disky: aby data byla v suchu
Přinášíme srovnávací test několika paměťových produktů využívajících nějakou ochranu dat se zaměřením proti zcizení. Představí se USB flash disky i jedno externí zařízení využívající mobilní pevný disk. Rozmanitost testovaných produktů je velká.

Toshiba SecuRed 200 GB


Toshiba SecuRed je mezi USB flash disky černou ovcí, protože jde o klasický externí 2,5" pevný disk, proto jej nebudeme srovnávat s ostatními. Jde ale o zajímavý produkt, jenž má společné rysy s testovanými disky, a tak si jej naoko zařadíme mezi ně.



Přichází v červené papírové krabičce, kde je chráněn ještě plastovými výlisky. Dorazil k nám trošku pochroumaný a pomačkaný, ale samotný disk vypadá dostatečně odolně na to, aby vydržel i hrubější zacházení.

Model
Toshiba SecuRed 200 GB
Kapacita
200 GB
Rozměry
mm
Hmotnost
176 g
Rozhraní
USB 2.0
Disk
2,5", 7200 RPM, 8 MB cache
Bezpečnostní funkce
čtečka otisků prstů, šifrování
Dostupné kapacity
200 GB
Záruční lhůta
-


Toshiba SecuRed má nabídnout bezpečnost po všech stránkách. Nyní se budeme spíše zajímat o ochraně proti jejich zničení. K tomu firma používá pevné tělo obehnané tlustou gumou, která má zmírnit dopad a také senzor pro detekci volného pádu.

Z vrchní hrany disku máme úzkou zdířku vyplněnou průsvitným plastem. Ten bude prosvícen po zapnutí disku modrou LED a při činnosti se k ní přidá i oranžová. Pod povrchem je pak zapuštěná klasická čtečka otisků prstů.



Z druhé strany jsou pak jen informace o zemi původu (Filipíny) a nějaké další informace, a tak se přesuňme na přední hranu disku, kde máme miniUSB konektor pro připojení k počítači. Ten bude ještě předmětem pro další povídání. Na obrázku dole můžeme vidět, jak je zapuštěn do gumového obalu, kde je celkem hluboko a okolo něj se ukazuje obdélníková rýha.



Z balení ještě vytáhneme nezbytné příslušenství v podobě manuálu, CD a kabelu s posíleným napájením pomocí dvou konektorů USB.




Zabezpečení


Nejdříve se vyjádřím o provozu disku, kde mi vadila především jedna věc, a tou byl konektor. Mini USB konektor jsem totiž musel do disku doslova zacpat, aby se milostivě rozeběhl a disk narafičit tak, aby byl v určité poloze, jinak se ihned vypínal. Jenže předtím, než byla taková poloha nalezena, se disk několikrát krátce zapnul a vypnul, což mu určitě nesvědčí. Za konektor tedy dostává tato Toshiba veliké minus, i když poté to vypadalo, že se konektor usadil. USB kabel má mimochodem dva velké USB konektory, ale pro rozeběh disku stačí jeden.



Dále nás program vyzve k zadání hesla, jež budeme spolu s otisky prstů používat k přihlašování se.



A poté si zaregistrujeme jeden nebo více otisků prstů načež nás program vyzve k odpojení a opětovnému připojení zařízení.



Posledním stupněm ochrany je šifrování dat a i zde dává program na výběr. Buď celý disk, nebo jeden oddíl, nebo pouze vytvoření souboru chráněných dat (vault). Z nějakého důvodu však nebyla prostřední volba k dispozici.


Nomad

Toshiba si s sebou nese také aplikaci Nomad, která dovoluje stahovat různé aplikace a instalovat si je na přenosný disk. Můžete si tak s sebou nosit celou kancelář.
reklama