reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman ZM-VE400: inteligentní HDD box

2.7.2013, Jan Vítek, recenze
Zalman ZM-VE400: inteligentní HDD box
Dnes se podíváme na zajímavé malé zařízení od firmy Zalman, které je určeno pro zabezpečené ukládání dat a fungovat může také jako virtuální optická mechanika. Jedná se o External HDD Case & Virtual Drive ZM-VE400.
Kapitoly článku:
  1. Zalman ZM-VE400
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Testovat toto zařízení z hlediska výkonu, čili datové propustnosti, nemá valnou cenu. Můžeme totiž předpokládat, že do něj téměř nikdo nebude instalovat SSD, neboť zde jde především o kapacitu a ne výkon a v této disciplíně jsou klasické pevné disky elektronickými SSD stále bezpečně neohroženy. A že je propustnost rozhraní USB 3.0 v praxi daleko vyšší, než jakou normální mobilní disk vůbec využije, takže v našem případě byla reálná propustnost kolem 100 MB/s daná právě možnostmi použitého pevného disku, jímž byl Western Digital Caviar Blue WD5000BEVT.


Zalman ZM-VE400 displej


Co se týče displeje, ten nás umí zásobit různými informacemi. Jeho základní obrazovka ukáže pomocí několika ikonek například rozhraní, přes něž je box připojený (USB 2.0 či 3.0), písmeno D dává najevo, že zařízení pracuje v duálním režimu a ne pouze v režimu HDD, či ODD, otevřený zámek značí umožněný zápis dat a nápis NO ISO Folder zase dává najevo, že nebyla nalezena složka pro soubory ISO, čili obrazy optických disků. Tu musíte zřídit v rootu disku, pojmenovat ji "_iso" a samozřejmě do ní také něco umístit. V samotném pravém horním rohu displeje se také bohužel ukázala malá vada, ale to je pochopitelně jen záležitost tohoto kusu.

Pak se po opětovném zapojení disku ukáže název ISO souboru na LCD a pokud máme nastaven Dual Mode nebo ODD Mode, uvidíme obsah daného ISO souboru v počítači jako optickou mechaniku, ale ještě předtím je nutné v hlavní obrazovce najít pomocí šipek daný soubor a stiskem tlačítka 5 jej načíst, což se projeví okamžitě zobrazením dvojitého kruhu vedle zámku. Pak můžeme z takové virtuální mechaniky třeba nabootovat (vhodné je zvolit pouze ODD Mode) a HDD mode je zase dobré využít u zařízení, která si obyčejně s optickou mechanikou netykají, třeba televizory, apod.


Zalman ZM-VE400 teplota


Dále je možné zapnout šifrování. K tomu stačí otevřít menu a vyhledat Encryption, dále Set Encryption, zadat kód (čtyř až osmimístný), potvrdit jej a je hotovo. Pro zrušení šifrování pak stačí zvolit Reset Encryption a je třeba mít na paměti, že obě tyto akce vymažou již uložená data na disku. Osobně jsem pak nepozoroval, že by se přenos dat na disk či z disku výrazně zpomalil. Co se týče odemykání disku, pak na to máme 10 pokusů, než se disk zablokuje, ovšem to se vyřeší jeho pouhým vypojením a opětovným připojením. Nicméně s narůstajícím počtem špatných pokusů se čeká déle a déle na další, takže pokud se někdo bude chtít dovnitř dostat "hrubou silou" a nebude před ním stát překážka v podobě kódu 1234, má problém.

Mezi další možnosti v menu Setting patří nastavení intenzity podsvícení displeje, a tozvlášť v aktivním režimu a ve spánkovém režimu, do nějž můžeme disk uvést po 1, 15, 30, 60 či 180 minutách nečinnosti (na LCD se pak objeví výmluvné ZZ). Menu Information nám poskytne odezvu systému S.M.A.R.T. a to jednoduše pouze pomocí třech stavů kondice disku (dobrý, horší a zralý na výměnu) a rovněž dokáže ukázat teplotu disku, jak ukazuje druhé foto, pak typ instalovaného disku, verzi firmwaru boxu, verzi právě používaného rozhraní USB a dokonce i aktuální a nejnižší detekované vstupní napětí.

Pak tu je USB Connect s možností automatického znovupřipojení, což je tedy taková obdoba restartování a druhou možností je bezpečné odpojení od systému. To jsou ale operace, které v případě připojení k PC zvládneme klidně na něm a rychleji. Poslední menu Advanced umožní aktivovat či deaktivovat ochranu proti zápisu, což se také může často hodit, třeba v případě, že disk zapojujeme k potenciálně zavirovanému počítači.


Závěr


Zalman ZM-VE400 je tedy skutečně inteligentní externí USB box, který na rozdíl od obyčejných modelů nabízí mnoho užitečných funkcí navíc. Sám o sobě je vyroben především z plastu, přičemž kovový je pouze zadní panel, ale i tak má pevnou schránku, v níž se disk nepřehříval (v našem případě se teplota ve 20°C prostředí ustálila na 29 °C).


Zalman ZM-VE400


Mezi výhody tohoto disku patří především možnost šifrování dat, které je realizováno hardwarově pomocí 256bitového AES, přičemž tu není žádný obslužný software, všechno se děje pomocí prostředků samotného boxu. Další výhodou je možnost využít soubory ISO a připojit je pomocí virtuální optické mechaniky, takže tímto můžeme nahradit i klasickou mechaniku a z disku nainstalovat třeba operační systém. Užitečná je rovněž možnost uzamknout disk pro zápis, díky čemuž bychom měli získat jistotu, že data na něm uložená nenapadne nějaký malware z připojeného počítače.

Vedle toho můžeme sledovat kondici disku, jeho teplotu, nastavit lhůtu pro jeho uspání a pak tu je řada dalších méně důležitých voleb. Co se týče výkonu, pak ten zde nezáleží na rozhraní USB 3.0, ale především na úložném zařízení, které využijete, takže v tomto ohledu nelze ZM-VE400 hodnotit. Můžeme ho ale hodnotit z hlediska ceny, která se blíží částce 1500 korun s daní. Takové zařízení tedy není pro každého a pokud jeho funkce skutečně nepotřebujete, je to zbytečný luxus. Pro uživatele, který často pracuje s různými počítači a potřebuje na nich využívat svá data, to však může být neocenitelný pomocník.

 

Plusy


+ 256bit AES hardwarové šifrování dat
+ Možnost využití i jako virtuální optické mechaniky
+ Uzamykatelný pro zápis
+ Podpora uspání disku a sledování jeho kondice
 
 

Minusy


- Vyšší cena
 
 
Cena v době testování: cca 1.450 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení Zalman ZM-VE400 děkujeme Zalmanu.
Jak hodnotíte externí box Zalman ZM-VE400?
V anketě šlo hlasovat od 2.7.2013 do 31.5.2014. Počet hlasujících: 11
Výborný91 %
Průměrný9 %
Špatný0 %
reklama