reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Řešení obrazového šumu fotografií ze tmy? Umělá inteligence

15.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Řešení obrazového šumu fotografií ze tmy? Umělá inteligence
Umělá inteligence dokáže nahrazovat celé mizející části obrazu, změnit letní scenérii v zimní nebo vykreslit reálně vypadající zvíře na základě krátkého slovního popisu. Proč by tedy neuměla "jen" odstranit šum v obraze?
Lidé dnes v řadě případů rezignovali na fotoaparáty a raději používají jen mobilní telefony či dokonce tablety pro pořizování veškerých snímků. Se světelností jejich objektivů to ale není nejlepší, i když ani telefony už na tom nejsou tak špatně jako před lety, ovšem nejde jen o objektivy, jako i o velikost snímacích čipů, která se podílí na obrazovém šumu. Ten je ve zhoršených světelných podmínkách na fotkách z mobilů už velice patrný, ale právě s tím může pomoci umělá inteligence. Jak, to ukáže už následující snímek: 
 
 
Dnes můžeme použít různé filtry pro odstranění šumu, ale ty s sebou přinášejí nevyhnutelnou ztrátu detailů, které umělá inteligence může zanechat a navíc pak zvládne i rekonstruovat obraz z přesvícených, nebo naopak příliš tmavých částí. Z vysoce kontrastního snímku plného barevného šumu tak může vzniknout detailní a vyvážená fotografie.  
 
Tato konkrétní AI je společným výsledkem Intelu a lidí z University of Illinois a mohla by svým způsobem konečně smazat rozdíl mezi tím, jak v noci fotí kvalitní zrcadlovky s neméně kvalitními skly a mobilní telefony. Je však jasné, že sebelepší AI nemůže rekonstruovat realitu, ale pouze její zdání. Běžnému člověku ale může být celkem jedno, zda onen živý plot na noční ulici skutečně odpovídá realitě, nebo se jí jen blíží nebo zda na vozovce byl jeden z barevných fleků, které AI vymazala jako součást šumu, ve skutečnosti žvýkačka. 
 
 
Tvůrci této umělé inteligence postupovali obvyklým způsobem, a to prvotním vytvořením velkého datového setu, na němž se mohla vytrénovat. Šlo o snímky s krátkou expozicí a vysokým šumem a pak o ty samé záběry s dlouhou expozicí bez viditelného šumu. AI se pak na nich učila, jak z prvního typu snímků udělat ten druhý a vytvořila si tak pro to hlubokou neuronovou síť.  
 
 
Pro prohlédnutí výsledků bude nejlepší, když se podíváte na stránky projektu, kde je řada příkladů, jež si můžete porovnat. Je zapotřebí však trošku trpělivosti, protože stránky jsou aktuálně poněkud pomalejší, nejspíše kvůli zvýšenému zájmu díky medializaci. Řada výsledků je ale skutečně pozoruhodných, jako fotografie záhonu květin. 
 
V souvislosti s tím nás také server Digitimes informuje o tom, že umělá inteligence Google Duplex by mohla být v dohledné době nasazena v call centrech. Ostatně tato AI byla nedávno prezentována na pozici asistentky, u níž jsme si mohli telefonicky objednat službu. O Duplex už měla vyjádřit zájem řada společností, které jí chtějí vybavit svá zákaznická centra. Tak a nyní je otázka, co by pomocí ní chtěly nahradit. Pokud to budou jen tupé automaty, jejichž nabídku většinou jen musíme přetrpět, než dostaneme možnost promluvit si s člověkem, pak to bude krok kupředu. Pokud to ale budou právě lidští asistenti, jež by měl Duplex nahradit, pak pánbůh s námi
 


reklama