reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roadmapa ARM: chystá serverová CPU Neoverse V1 a N2 s až 192 jádry

28.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
Roadmapa ARM: chystá serverová CPU Neoverse V1 a N2 s až 192 jádry
ARM vyvíjí procesory nejen pro mobilní sféru, ale také pro serverové nasazení, kde lákají především svou nízkou spotřebou. V nové roadmapě najdeme čipy Neoverse V1 s vysokým výkonem a N2 s až 192 jádry.
Společnost ARM je známá svou architekturou procesorů, která se díky velmi nízké spotřebě používá zejména u mobilních procesorů pro telefony, tablety a jiná zařízení. Z podobného důvodu jsou ale stále oblíbenější i u serverů. Tam už nějakou dobu existují čipy Neoverse N1, které by měly v budoucnu dostat nástupce. Spolu s tím se objeví dva nové proudy, kterými procesory ARM zamíří (celkem budou 3). Vedle série E, která zůstává a je optimalizována pro nízkou spotřebu a vysokou efektivitu při současně velkém počtu jader, tu budeme mít řady N a V. Řada N se nyní bude více zaměřovat na škálovatelnost a dobrý poměr výkonu a spotřeby i plochy samotného CPU. Druhý proud vzniklý z dosavadní řady N bude nově řadou V. Ta se bude primárně soustředit na výkon, tedy nabídne větší buffery, cache paměti, počítat je ale nutné s větší plochou a spotřebou.
 
ARM Neoverse roadmapa
 
ARM Neoverse N2 (Perseus) se bude soustředit na výkon s výpočty s celými čísly (integer) a škálovatelnost. Pro cloudová datová centra tak budou existovat modely s 32 až 192 jádry a TDP mezi 80 až 350 W. Vysoce výkonné switche a SmartNIC využijí modely s 12 až 36 jádry a 30 až 80W TDP. Pro vyspělé routery a jiné pokročilejší síťové prvky to budou 8 až 16jádrové modely s 20 až 35W TDP. N2 přinese 5nm technologii výroby, podporu PCIe Gen5, HBM3 i pamětí DDR5. Oproti N1 má přinést o 40 % vyšší výkon na vlákno. Objevit se má v roce 2021.
 
ARM Neoverse roadmapa
 
ARM Neoverse V1 (Zeus) najde své místo např. v evropském CPU SiPearl Rhea. Jde o záležitost, která už přichází na trh a může být vyráběna 7nm i 5nm procesem. I zde najdeme podporu PCIe Gen5 a DDR5, nicméně u HBM pamětí půjde jen o HBM2e. Na dvou prezentovaných benchmarcích ARM ukázalo i rozdíl ve výkonech vektorových instrukcí v podobě CPU V1 (2×256 SVE) proti N1 (2×128 NEON). Výkon šel nahoru o 82 až 83 % a počet instrukcí spadl na 52 až 62 %. SVE je jakousi alternativou k AVX od Intelu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama