reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robot Astrobee od NASA se sám poprvé proletěl ve vesmíru

26.6.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Robot Astrobee od NASA se sám poprvé proletěl ve vesmíru
Robot jménem Bumble, který je jedním z Astrobee od NASA, měl nedávno první možnost se sám proletět vesmírem a vypořádat se se stavem beztíže. Test robota proběhl na palubě Mezinárodní vesmírné stanice. 
Roboti Astrobee od NASA jsou malí létající pomocníci pro použití ve vesmíru. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku potvrdil, že jeden z robotů jménem Bumble se jako první proletěl po Mezinárodní vesmírné stanici. Stalo se tak 14. června a robot si zkoušel zatím jen jednoduché pohyby, jako je létání vpřed a otáčení se například o 45°. Pro NASA je důležité ověřit si, jak dobře Astrobee funguje v kosmickém prostředí s mikrogravitací. Navigační systém robota používá ke snímání okolí kameru a získaná data porovnává s plánkem interiéru ISS. 
 
 
Další letové testy prověří Bumble ve složitějších manévrech a NASA se tak přesvědčí, že je připraven k provozu a dokáže se správně pohybovat ve všech směrech. Na palubě Mezinárodní vesmírné stanice se momentálně nachází i další robot Honey a třetí jménem Queen má na ISS dorazit v průběhu července tohoto roku. 
 
Až budou roboti Astrobee otestovaní a hotoví, mají sloužit jako hlídači a pomocníci. Budou kontrolovat Mezinárodní vesmírnou stanici či kosmickou loď a sami i zvládnou některé práce týkající se údržby. Astronauti se tak budou moct více soustředit na své mise a zbytečně se nezaobírat rutinními úkony. Astrobee by mohli být užiteční zejména při dlouhodobých misích na Měsíc nebo na Mars, kde bude lidský personál zaneprázdněn důležitějšími činnostmi, protože čas na podobné plavbě vesmírem bude velmi drahý. 
 


reklama