reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robot od Boston Dynamics předvedl svou nezadržitelnost

21.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Robot od Boston Dynamics předvedl svou nezadržitelnost
Roboty SpotMini od Boston Dynamics jsme si nedávno představili a ukázali, jak umí otevírat dveře. V novém videu to však jeden z nich má daleko těžší, neboť má za sebou člověka, který se k němu nechová zrovna hezky. 
Vypadá to, že onen chlapík z Boston Dynamics, který tak rád používá hokejku, bude první na řadě, až roboti povstanou. Máme jej totiž ještě v paměti, když trápil humanoidního robota Atlas (na videu od 48. sekundy). Jeho pracně zvednutý balík mu vyrazil z rukou a ještě do něj nevybíravě strkal hokejkou, takže si už v diskuzích vysloužil nařčení z kyberšikany. 
 
 
Nedávno jsme se podívali na nové video, kde čtyřnozí roboti SpotMini dokázali spolupracovat při průchodu normálními dvěřmi na kliku opatřenými "branem". Jeden z nich, který byl vybavený rukou, tak podržel dveře druhému, aby mohl projít. Snad si za to nevyslechl obvinění z kyberharašení. 
 
 
Nyní tu máme další video, které ukazuje nezdolnost robora SpotMini vybaveného rukou, který se opravdu snaží otevřít dveře a projít jimi. Opět se ale objeví známý chlapík s hokejkou, aby mu v tom zabránil a nakonec ještě začne nebohého robota tahat od dveří pryč. Společnost Boston Dynamic se ale nyní už jistí prohlášením, že "tento test robota nedráždí a ani nedošlo k jeho újmě". 
 
​  
V každém případě robot SpotMini předvedl, jaké úsilí je schopen vyvinout, aby splnil svůj zadaný cíl. Připomíná při tom tak trochu psa, kterého se snažíme zastavit držením za ocas a zajímavý je také způsob, jakým si SpotMini pomocí nohy podrží dveře, aby si mohl přehmátnout a ještě více je rozevřít, aby prošel. 
 
Zdroj: Boston Dynamic (via YouTube


reklama