reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robot od Hyundai dokáže překonávat překážky a udržovat dokonalou stabilitu

19.12.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Robot od Hyundai dokáže překonávat překážky a udržovat dokonalou stabilitu
Korejská automobilka Hyundai představila svého nového mobilního robota, který může nabídnout přepravování předmětů s dokonalým udržováním rovnováhy i na nerovném či jinak složitém povrchu. K tomu využívá například možnost změny výšky kol.
Společnost Hyundai se už dříve pustila do vývoje robotických systémů, v polovině tohoto roku došlo k prodeji 80% podílu společnosti Boston Dynamics právě pod křídla korejského automobilového výrobce. Nyní firma Hyundai představila mobilního robota MobED (Mobile Eccentric Droid), který je navržen speciálně pro překonávání nerovných a složitých povrchů a udržování rovnováhy. 
 
Mobilní platforma od Hyundai byla vyvinuta s cílem překonat omezení současných interiérových nebo servisních robotů. Každé kolo zařízení MobED je vybaveno nezávislým řídicím systémem, který mu umožňuje otáčet se na místě a pohybovat se v libovolném směru. Stabilitu robot udržuje zejména díky systému umožňujícímu nastavovat výšku každého ze čtyř kol. 
 
 
Na videu zveřejněném společností Hyundai na YouTube je možné vidět, že platforma poskytuje stabilitu například i pro něco tak křehkého, jako jsou skleničky. Pro nejlepší stabilitu, které je robot schopný dosáhnout, se může rozvor kol zvětšit až na 63,5 centimetrů. Tento parametr se může zmenšit na zhruba 43 centimetrů, přičemž celkově je platforma dlouhá 66 cm, široká 58,5 cm a vysoká 33 cm. Baterie o kapacitě 2 kWh zajistí robotovi přibližně čtyři hodiny jízdy na jedno nabití. 
 
Společnost Hyundai vidí uplatnění robota MobED například ve filmovém průmyslu, kde by na mobilní platformu mohly filmové štáby připevnit své kamery nebo další vybavení. Robot by se také mohl používat pro doručování drobnějších zásilek, které vyžadují opatrnou přepravu ve vzpřímené poloze, zatím ale není známo, zda bude nabídnut pro komerční využití. Korejská automobilka Hyundai má v plánu robota MobED více představit na veletrhu CES 2022. 
 
Zdroj: engadget.com


reklama