reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robot Omron Forpheus na CES 2019 učil hraní ping-pongu

20.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
Robot Omron Forpheus na CES 2019 učil hraní ping-pongu
Umělá inteligence byla na letošním veletrhu CES 2019 velkým hitem. Jednou z mnoha velkých zajímavostí byl robot Omron Morpheus, který umí hrát ping-pong a jeho úkolem je dokonce to naučit i jiné.
Letošní veletrh CES 2019 je už za námi a jednou ze zajímavých technologií, na které by bylo dobré nezapomenout, je robot Forpheus od společnosti Omron. Jde už o pátou generaci tohoto robota, které je trénován na hraní stolního tenisu. Jeho cílem ale není zrovna porážet člověka v pong-pongu a ukazovat úroveň technologie umělé inteligence, ale naopak člověka v tomto sportu trénovat. Systém robota tak musí být dostatečně pokročilý, aby dokázal dostatečně dobře rozpoznat úhel natočení, rychlost a směr, díky čemuž může hráči napovědět, jak to příště lépe zahrát.
 
 
Bohužel nejde o stroj, který byste si mohli jen tak koupit a dát kamkoliv. Jde totiž o vcelku velkou zhruba 3metrovou konstrukci. Využívá systému pěti kamer (čtyři klasické a jednu vysokorychlostní) a systému umělé inteligence schopné zpracovávat data 80krát za sekundu. Ta nyní dokáže z pohybů protihráče odhadnout např. i to, zda chce hrát smeč.
 
Dokáže také rozpoznat úroveň hráče (ve srovnání s úrovní profesionálních hráčů), aby se mu dokázala přizpůsobit a být přijatelným partnerem do hry a pro trénování (nemá smysl, aby špatný hráč trénoval s AI nastavenou na profesionálního hráče a naopak nemá smysl, aby pokročilejší hráč trénoval na AI s úrovní hráče začátečníka). Pátá generace na rozdíl od předchozích zlepšuje přesnost odhadu pohybu míčku, přidává schopnost hrát faleš a právě již zmíněné personalizované trénování adekvátní úrovni trénovaného.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama