reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robot "utekl" při testování a zablokoval dopravu

20.6.2016, Jan Pánek, aktualita
Robot "utekl" při testování a zablokoval dopravu
Zajímavá situace se odehrála v Rusku, při navigačním testu autonomního robota, měl tento stroj nedopatřením utéct a následně zablokoval dopravu. Je však možné, že se jedná jen o zinscenovanou akci jeho výrobce.
Oficiální verze události zní, že ruská společnost testovala nový navigační systém pro Promoboty. Robot se měl pohybovat ve vymezeném prostředí, zkoumat terén a překonávat překážky. Jednalo se test nového systému, který má být nasazen v nové generaci robotů Promobot V3.

Podle společnosti však jeden ze zaměstnanců nechal robota o samotě, jelikož měl jednat zcela autonomně. Zaměstnanec ale měl nechat otevřenou branku z areálu. Toho měl robot využít a vyjet z areálu, ujel ale jen asi 50 metrů, než mu došla energie v bateriích. Ruská firma si toho všimla až po 40 minutách, kdy robot stál na rušné silnici a zatarasil jeden jízdní pruh.




Robot zablokoval dopravu


Další problém byl, že řidiči okolo zpomalovali, aby se na robota podívali. Policie nakonec robota z cesty odklidila a společnost jako následek musí přesunout své testovací stanoviště. Podle ní se však nový navigační systém osvědčil.

Jedná se o velmi pěknou pohádku, která však není s největší pravděpodobností pravdivá. Společnost jen nejspíše přišla na kreativní způsob, jak se zviditelnit a robota vypustila záměrně. I když je robot autonomní, někdo by jej vždy měl kontrolovat - jen protože se jedná o testování. Dále je nepravděpodobné, kdyby inženýr odešel na dlouhou dobu pryč chvíli předtím, než by se robotovi vybila baterie.

Zdroj: promo-bot.ru
reklama