reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotické rameno z Harvardu pomůže k bezpečnější endoskopické operaci

8.8.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotické rameno z Harvardu pomůže k bezpečnější endoskopické operaci
Skupinka vědců z Harvardovy univerzity se rozhodla, že své úsilí zaměří na vývoj robota, který pomůže lékařům. Drobné robotické rameno pro endoskop by mělo přispět k bezpečnějším operacím. 
Čím méně je operace invazivní, tím je to pro pacienta lepší a je i bezpečnější. Není tedy divu, že jsou pro chirurgii vhodní robotičtí pomocníci. Na robotickém zařízení pro medicínské účely pracuje i tým vědců z Harvardovy univerzity. Robot vypadá jako paže ve velikosti několika milimetrů a je tvořena pevnou kostrou, na níž jsou připevněny i části z měkkých materiálů. Pokud by zařízení bylo měkké celé, po zmenšení do milimetrové velikosti by nebylo dost silné na provádění úkonů s tkáněmi. Hybridní robot by tedy měl být ideální.

Drobné robotické rameno je připevněno na endoskopu a díky své vlastní přísavce dokáže s tkáněmi manipulovat opatrněji než tvrdý nástroj. 
 

Vědci z Harvardu tvrdí, že metoda výroby, kterou používali pro svůj robotický nástroj, je dostatečně jednoduchá i pro hromadnou výrobu. Zařízení může být zmenšeno až do velikosti jednoho milimetru, což by mohlo pomoct při složitých operacích plic nebo mozku.

Testy svého malého robotického ramena už vědci provedli na prasečím žaludku, který byl ale mimo tělo. To má být ale jen začátek, další zkoušky by měly být provedeny na žijícím zvířeti. Ještě potrvá, než malá umělá paže z Harvardu bude pomáhat při operacích lidských pacientů. V budoucnosti budou možná veškeré operace ležet na bedrech robotů a lidští chirurgové nebudou muset na nemocného ani sáhnout.

Zdroje: engadget.comharvard.edu
reklama